Skriv ut   Tipsa en vän  

Fotbollsfeber gav passagerarrekord

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 mars 2018
Sagan om fotbollslaget Östersund FK är slut. I alla fall just nu. Men lagets framgångar har gjort att flygplatsen i Östersund slagit nytt passagerarrekord och klarat sig bäst av alla flygplatser inom Swedavia.

Fotbollslaget Östersunds FK har varit en storartad framgångssaga. Laget från norra Sverige har radat upp seger efter seger mot den ena europeiska storklubben efter den andra. I mitten av februari tog det dock slut med en hedrande förlust mot Arsenal i London.

Fotbollsfebern som framgångarna skapade syns nu också i statistiken från Östersund-Åre Airport. I februari ökade utrikesresandet från flygplatsen med 437 procent! Som vanligt när det gäller statistik beror det på vilka siffror som resultatet jämförs med men det visar på en kraftfull ökning av utrikesresandet. Förra året reste 513 personer utrikes från Östersund under januari-februari, i år är siffran 8 824.

– Vi har haft ett par charteravgångar till solresmål men det klart att det är fotbollen som syns i resultatet, säger Susanne Norman, flygplatschef i Östersund till Flygtorget.

Passande nog har Easyjet en linje mellan Stansted och Östersund, som i första hand används av skidåkande engelsmän men som den här gången också tog hand om en del av resenärerna inför matchen mot Arsenal i London. Easyjet har även en linje till Köpenhamn med möjlighet att flyga vidare därifrån till Londonområdet. Flygplatsen har även haft ett par regelrätta fotbollscharter in från Storbritannien med dels Arsenal, dels supportrar och även ut till London med jämtländska supportrar.

– Dessutom har de vanliga flygningarna till Arlanda haft hög bokning, varit i princip fulla i veckorna kring matchen mot Arsenal, så många har valt att resa den vanliga vägen ut via Stockholm.

Faktum är att Östersund-Åre är den enda flygplatsen inom Swedavia som gått plus under årets två första månader. Storflygplatserna Göteborg och Malmö backade 5 procent under perioden medan övriga flygplatser haft en eller två procents nedgång. Sticker ut gör Ronneby som tappade nio procent under årets två första månader. Arlanda hamnade på plus-minus noll.

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

easyJet OSD
Skrivet av Örjan, 2018-03-10 19:51:30
easyJet flyger mellan Gatwick och Östersund. Inte mellan Stansted och Östersund!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev