Skriv ut  

Qantas tar Kangaroo Route i ett hopp

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 mars 2018
Det var en av få kvarvarande drömgränser, den att genomföra en passagerarflygning från Australien till Europa nonstop. Nu blev det Qantas som erövrade trofén när flygbolaget igår öppnade för direkt linjetrafik mellan Perth och London.

Qantas
Qantas Boeing 787

Den kallas Kagaroo Route, flyglinjen mellan Australien och Europa. Instiftad redan i passagerarflygets barndom på 1940-talet, behövdes fyra dagar och sju hopp, mellanlandningar, för att klara sträckan mellan de två ytterposterna i det brittiska imperiet. I takt med flygplanens utveckling har dock hoppen blivit allt färre och de senaste åren har det räckt med ett när Qantas flyger mellan London och Sydney, oftast i Singapore eller Dubai.

Men nu har Qantas gjort det som bland annat kallats passagerarflygets sista erövring, att flyga från Australien till London nonstop. 

Igår den 25 mars landade QF009, en Boeing 787-9 på Heathrow efter att flugit sträckan Perth – London i ett svep. Ombord fanns drygt 200 passagerare som tillbringade 17 timmar och 20 minuter ombord medan Dreamlinern flög de 14 498 kilometrarna mellan de två städerna. 

– Vi har planerat för det här historiska rekordögonblicket i nästan ett århundrade, ända sedan Qantas grundades 1921, sa Alan Joyce, vd på Qantas i en kommentar. 
         
QF010 återvände sedan samma väg tillbaka och efter en mellanlandning i Perth på sydvästkusten i Australien fortsatte maskinen till Melbourne. Det gör att det fortfarande återstår en utmaning innan Kangaroo Route är fulländad: att flyga från London direkt till de stora städerna på östkusten, till exempel Sydney. Det fattas alltså fortfarande cirka 3000 kilometer för att ta sig över den Australiska kontinenten och Qantas har därför utmanat Boeing och Airbus att ta fram en maskin som klarar även det. I dagsläget är det Airbus som har ett visst försprång med A350-900ULR med Boeings 777X-8 strax efter. Vem som till slut går vinnande ur den kampen är oklart.
 
Qantas håller korten nära kroppen ”vi vore ju galna om vi inte lät de två tävla med varandra”, sa nyligen Alan Joyce – och räknar med att Airbus och Boeing gör sitt yttersta både vad gäller kapacitet och pris på de nya flygplanen.

Premiärflygningen i går klarade sträckan 15 minuter snabbare än planerat och landade i London före tidtabell. Flygtiden är helt avhängig vindarna under rutten och Qantas har analyserat tio års vindförhållanden i de områden som flygningen passerar.

Sträckan är i nuläget den längsta passagerarflygningen i världen och Dreamlinern bränner 110 000 liter bränsle på vägen. 
 
Det går i och för sig att flyga non-stop mellan London och Sydney – om man slipper ta med passagerare. Det har gjorts ett flertal gånger, bland annat med en 747-400. Och för att klara flygningarna på den nya linjen mellan Perth och London, har Qantas också varit tvungna att byta ut en del passagerare mot mer bränsle i tankarna. Man har även slängt ut en del av inredningen ombord för att göra maskinen lättare.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tom
Skrivet av 380, 2018-03-27 11:46:03
Det gör den säkert tom, men man vill ha payload.
Anmäl inlägget
A380 nonstop?
Skrivet av Markus, 2018-03-27 10:07:28
Jag tror även att en A340-300, av Airbus själv ägt testflygplan, har flugit Toulouse-Sydney nonstop. Men klarar inte en A380 att flyga nonstop Australien-Europa?
Anmäl inlägget
Qatar flyger längst
Skrivet av Bertil, 2018-03-26 11:12:42
Längsta sträckan som flygs non stop är Qatar som flyger Doha-Aukland som är 9032 miles mot Perth- London som är 9010 miles.
Anmäl inlägget
Ser man på storsirkelavstand
Skrivet av pf, 2018-03-26 11:05:47
er Doha-Auckland v.v. marginalt lenger enn Perth-LHR. Denne er igjen noen km lenger enn Dubai Int'l-Auckland.
Historisk har det vært rute mellom Singapore og JFK v.v.som var veerdens lengste.
Anmäl inlägget
Längsta passagerarflygningarna
Skrivet av Mr €, 2018-03-26 10:30:10
Tror Perth-LHR är no.3. Doha-Aukland samt Dubai-Aukland är lite längre. Fast Perth-LHR är den längsta med 787.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev