Skriv ut   Tipsa en vän  

Finnair planerar ny linje till Sydkorea

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 maj 2018
Helsingfors – Seoul är den enda direkta flyglinjen mellan Norden och Sydkorea. Nu planerar Finnair ytterligare trafik och det ökar trycket på bland annat SAS Hong Kong-linje.

Finnair
Finnair

Det har länge talats om att SAS kan vara på väg att öppna en linje mellan Skandinavien och Sydkorea. Inför starten av trafiken Arlanda – Hong Kong var just Seoul uppe som ett hett alternativ under spekulationerna om var den nya destinationen i Asien skulle bli. Den sydkoreanska flygplatsen står också kvar bland de nio långlinjedestinationer som Arlanda räknar som en attraktiv men otrafikerad linje, kort sagt, det finns en marknad för trafik mellan Sverige och Sydkorea. Likadan är inställning på Kastrup, Seoul finns med på flygplatsens tio i topp-lista.

Men nu rycker istället Finnair ytterligare som det främsta flygbolaget för trafik mellan Norden och Asien. Flygbolaget flyger sedan tio år dagligen från Helsingfors till Seoul nu med en A350-900 och har nu också ansökt om trafikrättigheter på sträckan Helsingfors – Busan i södra Sydkorea. Det var just under tioårsjubileet på Seoul som Finnair avslöjade planerna på att öppna en andra destination i Sydkorea. Det ingår i flygbolagets satsning på nordostasien, i dagarna invigdes den nya linjen till Nanjing i Kina.

Skulle den bli av, det hänger bland annat på ryska överflygningsrättigheter och sydkoreanska myndigheter, blir det den enda förbindelsen mellan Europa och Busan. Den blir också en direkt konkurrent till SAS trafik till just Hong Kong som idag är en av de bättre förbindelserna mellan Skandinavien och Sydkorea. Finnair ses också som ett betydligt mer pålitligt flygbolag än skandalomsusade Korean Air. Kim Dong-hwan är Finnairs general manager i Sydkorea och säger sig ha arbetat i fem år på att få till ytterligare finsk trafik till Sydkorea.

– Blir det av kan vi starta omedelbart, redan i slutet av året, säger han till tidningen Korean Times. 

I så fall ökar av allt att döma antalet koreanska besättningsmedlemmar som redan idag flyger på Finnairs linjer. I dagsläget har flygbolaget 34 i kabinen och med en ny linje behövs fler koreaner i besättningen. 

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Helsingfors-Vanda!
Skrivet av Markus, 2018-05-15 14:02:56
Mr E: Helsingfors-Vanda, om du ska använda den svenska benämningen.
Anmäl inlägget
Sommarlov
Skrivet av John Silver, 2018-05-15 04:37:03
på Frösundavik från maj tills september som vanligt. Inga beslut kommer att tas föränn ledningen har vaknat igen..
Anmäl inlägget
Chaekrpt
Skrivet av Anmn, 2018-05-14 15:54:45
Korean Air och Asiana Airlines vill inte att Finnair eller ett annat flygbolag flyger från Busan.

Chaebols har mycket makt inom regeringen också.
Anmäl inlägget
Korea
Skrivet av Mr €, 2018-05-14 14:42:04
Det kan nog vara en hel del frakt som kan komma den vägen, gäller att Finnair och Vantaa kan snabbt tulla in till EU och skyffla vidare ned i Europa. Med A350 med snabbare fart och större bagageutrymme hinner de som vanligt att snurra samma ACREG till samma dags avgång. SAS får se upp att alla inte tar en ATR72/A320 till HEL och sedan dundrar vidare till Asien på deras A350's.
Anmäl inlägget
SEL via HKG?
Skrivet av ABC, 2018-05-14 12:33:16
Det måste vara snabbare att resa via de flesta europeiska hubbarna, Moskva eller Peking än att ta vägen över Hong Kong. Den resvägen måste vara jämförbar med att resa över Istanbul?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev