Skriv ut   Tipsa en vän  

Premiär för Växjö – Amsterdam, på biobränsle

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 maj 2018
Den efterlängtade linjen mellan Växjö och Amsterdam är igång. Det innebar samtidigt startskottet på en satsning på fossilfritt flygbränsle där bland andra KLM och skogsbolaget Södra deltar.

KLM
KLM tankar Biobränsle

I går var det återpremiär för flygtrafiken mellan Växjö och Amsterdam. I motsats till förra gången, när Estonian flög linjen, är det nu KLM som lägger in ytterligare en regional flygplats i linjenätet. Sedan tidigare flyger man till Linköping, en linje som går allt bättre och nu är uppe i tre rotationer per dag. 

Det faktum att KLM väljer att starta trafik på Smålands Airport är att det finns en marknad för direkt trafik till någon av de stora hubbarna i Europa, i detta fall Amsterdam. Det förra försöket varade i bara tre månader men visade på att linjen var på väg att få fäste i regionen. Sedan dess har flygplatsen också lyckats etablera ett flertal utrikeslinjer som komplement till inrikesflyget till Bromma. Wizz Air och Ryanair flyger till ett par destinationer i östra Europa medan BRA nyligen startade trafik på Berlin och Czech Airlines återkommer med sommarlinjen till Prag. 

Det är en linjeutveckling som också syns i passagerarsiffrorna på flygplatsen. Förra året nådde man drygt 242 000 resenärer, ett rejält kliv uppåt från året innan som stannade på 172 000. Det placerar Smålands Airport på femte plats i landet bland de regionala flygplatserna utanför de tio statliga inom Swedavia.

Trafiken till Amsterdam är en daglig avgång och flygs med en Embraer E175 med 88 stolar ombord. 

– Vi har arbetat på det här i fem år, så det är skönt att vi har nått i mål, säger Ulf Axelsson, vd på Växjö Smålands Airport.

Premiärflygningen genomfördes flygning med biobränsle i tankarna och den innebar i sig startskottet för ett arbete på att öka både tillgången och efterfrågan på biobränsle. Tanken är att undersöka möjligheterna att producera grönt bränsle till flyget, bland annat från de småländska skogarna. 
 
– Det är en del i en unik satsning på ett mer miljövänligt flyg. Tillsammans med Växjö kommun, flygbolaget KLM, SkyNRG, Södra, Luleå universitet och tankesmedjan Fores satsar vi på att få fram fossilfritt flygbränsle, fortsätter Ulf Axelsson.

KLM flyger idag med fossilfritt bränsle på den dagliga rotationen mellan Schipol och Los Angeles. Det är ett amerikanskt bränsle baserat på återvunnen frityrolja och andra organiska rester. Samma bränsle ska nu användas också i trafiken på Växjö. 

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@Erik
Skrivet av Marie H, 2018-05-16 21:14:04
Hur vet du vad flygskatten går till?
Varför ska man inte stötta flygbolag som försöker göra något för miljön, bara för att dom köpt ett flygplan av en tillverkare som inte är lika entusiastisk?
Ja, vi flyger redan, och personligen betalar jag alltid Co2-tillägg. Hur ego och snål får man vara?
Anmäl inlägget
Svar till Marie H
Skrivet av Erik Johansson, 2018-05-16 13:41:38
I det här fallet är mina pengar det viktigaste eftersom flygskatten har intet att göra med miljön. Om flygskatten gick till flymotortillverkarna för dom att invistera I renare motorer så skulle jag väl kunna skicka in en femma eller en tia.

Vi som flyger gör redan det. I flygbilett priset ingår redan den del av inköpspriset av motorn som tillverkaren har lagt på för att utveckla renare mororer.
Anmäl inlägget
Grattis Växjö.
Skrivet av Fritz Klyka, 2018-05-15 20:51:19
Kul att det går bra för er. Det kan inspirera andra flygplatser att satsa. Men danskarna lär gråta blod....
Anmäl inlägget
Inget fossilfritt bränsle
Skrivet av Fossilfritt, 2018-05-15 19:06:16
Vadå fossilfritt? Finns idag inget fossilfritt bränsle som är godkänt av myndigheterna för användning för flyg.
Anmäl inlägget
Grundtänk
Skrivet av Marie H, 2018-05-15 16:07:55
@Erik - vilket är viktigast - dina pengar eller miljön?
Anmäl inlägget
Flygskatt eller inte?
Skrivet av Erik Johansson, 2018-05-15 14:28:57
Betyder detta att jag inte betöver betala flygskatt om jag flyger med KLM till Amsterdam.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev