Skriv ut  

Premiär för pushback på Umeå Airport

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 september 2018
Den ökade flygtrafiken skapade trängsel på plattan Nu har flygplatsen utrustats med pushback istället för att flygplanen själva taxar runt på väg ut.

Push Back
Push Back
 
Traditionellt har flygplanen parkerat diagonalt på plattan i Umeå. Så har det varit i princip sedan flygplatsen kom till i början av 1960-talet. Men i takt med att trafiken ökat, Umeå är en av de regionala flygplatser i landet där de tre stora SAS, BRA och Norwegian flyger och där chartertrafiken ökar, har det blivit ont om parkeringsplatser. Det gäller bland annat vid peak-tider när inrikesmaskinerna gör turnaround med bara ett par minuters mellanrum.

Den diagonala uppställningen rymde sex parkeringsplatser men de kräver också utrymme för att flygplanen ska kunna göra en egen power-out. Att bygga ut plattan ytterligare är kostsamt så alternativet blev ett annat.

– Vi har anskaffat truckar och kan nu göra pushback. Det ger en helt annan effektivisering av markstoppet och vi har nu ökat från sex till åtta Kod C-platser för storlekar upp till B737 och A320neo, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef i Umeå till Flygtorget.

Det är en åtgärd som också sparar kostnader för flygbolagen när flygplanen ställs upp i rättvänt läge mot taxibanan.

Att införa push-back kan också ses som ett första steg mot den fortsatta utbyggnaden av flygplatsen. I den masterplan som togs i bruk redan 2017, finns en andra våning på terminalbyggnaden och därmed möjlighet att ge flygplatsen bryggor, likt det som Luleå har. Idag vandrar passagerarna över plattan oavsett väderlek. En ombyggnad av terminalen kan också lösa det lappverk som råder i och med att den idag består av sju olika byggnader. Det beror till viss del på den fortsatta passagerarutvecklingen, i juli var det +9 procent jämfört med förra året och sammantaget har antalet de senaste tre åren legat just över miljonen resenärer.

Vad som då, vid en omfattande ombyggnad av terminalen, ska ske med flygledartornet är oklart. Umeå tillhör de fyra Swedavia-flygplatser som ska utrustas med fjärrstyrd flygledning från Arlanda. De master som krävs är på väg och enligt planerna ska fjärrstyrningen vara igång under 2020.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Oj
Skrivet av Marshal, 2018-09-22 10:10:12
Känns viktigt att ständigt visa att flygtrafiken ökar i Sverige fast inget hänt.
Anmäl inlägget
Tar längre tid
Skrivet av Sk901, 2018-09-21 20:55:16
Att man sparar tid med pushback i Umeå är rent påhitt, piloterna måste vänta på att en traktor blir ledig sen Skansen kopplas loss osv istället för att bara starta upp och svänga ut, den enda vinningen är att man kanske kan parkera kärrorna tightare, asfaltera då istället mellan plattorna, infart B och C så kan man saxa ut folk på banan också vid start/landing.

Push på smås flygplatser är bara idioti.
Anmäl inlägget
Hmmm
Skrivet av Rutger, 2018-09-21 05:30:04
Har pushat flertalet ggr på Umeå de sista åren så premiär vet jag inte....
Anmäl inlägget
Snart
Skrivet av Up, 2018-09-20 18:10:03
Slutar BRA flyga där så då behövs det inte längre.
Anmäl inlägget
de du
Skrivet av olle, 2018-09-20 15:06:41
WOW... vilken jävla nyhet! Haha flyg Sverige.
Anmäl inlägget
Sparar kostnader?
Skrivet av Kalle, 2018-09-20 11:52:57
Tidigare behövde man inte göra push back med ATRen, nu kostar det 800:- extra för varje avgång.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev