Skriv ut  

Delta tar upp linjer som Norwegian stängt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 oktober 2018
Norwegian har beslutat stoppa trafiken mellan Edingburg och de mindre flygplatserna i närheten av Boston. Det öppnar en möjlighet för Delta att snabbt ta upp trafiken på samma sträckor när Norwegian försvinner.

Delta
Delta Airlines
 
Det var förra sommaren som Norwegian drog igång satsningen på transatlantisk trafik mellan Storbritannien, Nordirland och Irland till ett antal mindre flygplatser i nordöstra USA i närheten av New York och Boston. Med nya Boeing 737 MAX 8 öppnade det hela nya marknader för interkontlinjer som knappast funnits tidigare. En del i upplägget var att den planerade skotska flygskatten skulle justeras neråt, något som inte skedde. Det gör marginalerna för små och Norwegian har nu börjat att successivt avveckla linjerna från Edinburgh till TF Green Airport i Providence, ett stycke söder om Boston och Stewart International Airport, cirka 10 mil norr om New York. När vintersäsongen tar slut i slutet av mars nästa år läggs de två linjerna ner.

- Flygplatserna arbetade med frågan om skatten och hade garanterat att den skulle sänkas, annars hade vi inte gått vidare med satsningen på de linjerna, sa Anders Lindström, kommunikationschef för Norwegian i USA till tidningen Spectrum News när nedläggningen blev känd.

Sedan tidigare stoppades även trafiken till Bradley Internation Airport i Connecticut ungefär mellan New York och Boston. Nästa vår har Norwegian därmed helt dragit bort långlinjerna frän Edinburgh. Däremot är den transatlantiska trafiken kvar från tre flygplatser på Irland.

Men där Norwegian inte såg någon framtida möjlighet att flyga mellan Skottland och nordvästa USA, har nu Delta tagit ett steg in. Den 24 maj nästa år, knappt två månader efter att Norwegian stoppat flygningarna, drar Delta igång en linje från Boston till Edinburgh med en Boeing 757-200ER med economy och business ombord. Delta pekar på att antalet resenärer från Boston – där både Bradley International och Providence kan räknas in i upptagningsområdet – till Skottland ökat stort det senaste året.

– Det här stärker vårt partnerskap med Delta och jag ser fram mot att samarbeta med dem så att linjen blir en framgång, säger flygplatschefen i Edinburgh i en kommentar.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Delta er bra
Skrivet av Ugabudda, 2018-10-24 22:04:56
Delta er et seriøst bolag som tjenere penger.
At folk ikke vil fly med Norwegian skjønner jeg godt.
Anmäl inlägget
Dublin
Skrivet av pf, 2018-10-23 14:52:39
går nok så det suser fordi Nord-irland har den høye fiskale pax-avgiften.

Uten grensekontroll tar det ca 90 min f.eks å kjøre Belfast til Dublin Airport.

Flygtorget bør se på hva som er igjen av trafikk på Aldergrove, flyplassen utenfor Belfast, det finnes også en byflyplass, George Best.
Anmäl inlägget
Håpløst
Skrivet av Leif, 2018-10-22 13:01:27
Dette kommer aldri til å fungere. Utgammel B757, høye oljepriser, Edinburg som ikke holdt løftet om å redusere passasjeravgiften. -Norwegians produkt vil nok bli savnet, nye, moderne fly med wifi. Men Skottland kan bare takke seg selv for at det ikke er økonomi i disse rutene. Irland går så det suser for Norwegian ,med blant annet doble avganger hver dag, mellom Dublin ogNew York/Stewart.
Anmäl inlägget
DL
Skrivet av pf, 2018-10-22 11:27:12
har en enorm mulighet for feeding på "sin side" av Atlanterhavet.

Og, de har sannsynligvis tilgang til crew og eldre 757'er de ikke helt aner hvor de ellers skulle ha plassert.
Anmäl inlägget
Lyft
Skrivet av Rogge, 2018-10-22 11:08:15
Blir väl snarare ett lyft att ett bolag som Delta ökar på flygplatsen. Internationella bolag vill ju alla flygplatser ha. Betvivlar att resenärerna kommer att sakna Norwegian när det kommer till USA-trafiken.
Anmäl inlägget
Delta tar upp linjer som Norwegian stängt
Skrivet av thomas, 2018-10-22 10:00:38
whats new USA har alltid sen 60 talet haft dyra flygskatter
Anmäl inlägget
Delta tar upp linjer som Norwegian stängt
Skrivet av thomas, 2018-10-22 09:59:29
Det är oerhört dyrt att starta upp en linje, få marknad bli känd, där gör Delta rätt som går in efter de stora kostnaderna, nya plan som DY använder kostar mkt, äldre som Delta har är billiga i kapitalkostnader, så det bör fungera
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av Foliehatten, 2018-10-22 07:37:27
Att inte Norwegian kan få ekonomin att gå runt på dessa linjer med nya moderna flygplan. Om Delta kan få Edinburgh-Boston att gå runt med ældre flygplan. Kan det vara för att Delta kör med 2 klass config. Vad jag vet kör Norwegian 737 Max bara med en klass high density config.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev