Skriv ut  

Svenska Norwegian har startat flygningar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 december 2018
Inkörning på skandinaviska rutter men sedan igår är Norwegians svenska maskin insatt på betydligt längre linjer. Det är Norwegian Air Sweden som nu är igång med trafik på ett eget AOC.

Norwegian 737 Max
Norwegian
 
Det var den 21 november som Norwegian fick ett operativt tillstånd för det svenska flygbolaget Norwegian Air Sweden, NSE. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. Ett av motiven bakom att skaffa ett svenskt AOC var att det ger Norwegian ett starkare fäste i EU. I samband med det levererades också det första flygplan som är registrerat på tillståndet, SE-RTA, en 737MAX levererad direkt från Boeings fabrik i Seattle.

Sedan förra veckan är maskinen också i trafik från basen på Arlanda. Inledningsvis har det handlat om kortare flygningar inom Skandinavien till bland annat Köpenhamn och Oslo.

Men från och med igår har maskinen satts in på helt andra linjer. Enligt det nya trafikprogrammet ska den flyga sex rotationer i veckan från Arlanda till Las Palmas, vilket sedan kompletteras med enstaka flygningar till Lissabon och ett antal korta turer till Helsingfors och Vilnius.

Norwegian Air Sweden lär knappast stanna vid en så blygsam verksamhet. Enligt de preliminära planerna ska ytterligare någon maskin hinna registreras innan årsskiftet, även det 737MAX. Samtidigt förbereds ansökan till amerikanska DOT om trafiktillstånd på USA för Norwegian Air Sweden. När det är på plats är det troligt att även några Dreamliners flyttas över till NSE.

– Vi är glada över att ha ett svenskt AOC på plats. Med ett starkare fotfäste i Skandinavien kan vi få tillgång till fler trafikrättigheter och lansera nya direktlinjer som tidigare inte har trafikerats. Arlanda har potential att bli en stor internationell trafikknutpunkt för flyg mellan Asien och Nordamerika men det kräver en mer flygvänlig politik och konkurrens på lika villkor, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vad vore Sverige utan Norge?
Skrivet av Tailspin, 2018-12-13 15:37:14
Ja ett mycket större land som det var fram till 1905!
Anmäl inlägget
Hei...
Skrivet av Arnoldo, 2018-12-13 11:39:04
Vad vore Sverje utan Norje? nada...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev