Skriv ut  

MSB startar upphandling för mindre skopande flygplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 januari 2020
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) inleder nu en upphandling av två mindre skopande flygplan. Det innebär flygplan som kan fylla på 3000 liter vatten för vattenbombning av skogsbränder. Tidigare har MSB upphandlat brandflyg i form av helikoptrar som lastat 2500 - 2800 liter vatten.

Brandflyg
Italiens brandflyg
 
MSB har påbörjat en upphandling av en tjänst med mindre skopande flygplan för bekämpning av skogsbränder. Avsikten är att de ska kunna bidra till den samlade förmågan för flygande stöd till skogsbrandsläckning i norra Europa. Detta som en del av rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism. - Vi ser stor potential i att flygplanen kan bli en del av den gemensamma beredskapen i EU, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.
 
Förra sommaren erbjöd MSB sex helikoptrar till rescEU som är en del av EU:s civilskyddsmekanism. RescEU innebär en förstärkt gemensam kapacitet att hantera kriser som ska kunna ge stöd när andra möjligheter är uttömda. Sverige får som värdland för en rescEU-resursen stor del av kostnaderna för resursen finansierad av EU. Sverige har som värd för resursen goda möjligheter att också använda den nationellt men får i det läget stå för de operativa kostnaderna.
 
- Vi utvecklar skogsbrandsberedskapen tillsammans med kommunal räddningstjänst, länsstyrelserna och i nära samverkan med EU. Vattenskopande flygplan är en resurs som många länder i norra Europa i dag saknar. Vi ser därför stor potential i att flygplanen kan bli en del av den gemensamma beredskapen i EU, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.
 
EU:s gemensamma beredskap
Vid skogsbränderna sommaren 2018 fick Sverige ta del av det största stödet från EU:s civilskyddsmekanism som ett enskilt medlemsland någonsin har fått. Som värd för rescEU-resurser kan Sverige också vara med och bidra till EU:s gemensamma beredskap för större skogsbränder.
 
- För att klara kriser och katastrofer och använda våra resurser på ett effektivt sätt behöver vi samarbeta och hjälpa varandra inom EU och mellan våra nordiska grannländer, säger Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen.
 
Så går upphandlingen till
Tidigare under hösten genomförde MSB en marknadsanalys. Där framkom att det finns flera företag på marknaden som kan tillhandahålla den efterfrågade tjänsten och MSB har nu inlett en upphandling.
Kravet i upphandlingen är att en leverantör under 2020-2023 ska kunna tillhandahålla två flygplan med besättning och nödvändig tillhörande logistik. Varje skopande flygplan ska ha en kapacitet att släppa minst 3000 liter vatten per fällning, vilket är ett krav för medverkan i rescEU och den EU-finansiering som det möjliggör. För åren 2021-2023 vill MSB ha en option som ger möjligheten att förstärka resursen med ytterligare två flygplan.
 
Andra steget i att stegvis stärka skogsbrandberedskapen
Efter de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 fick MSB i uppdrag av regeringen att ytterligare stärka skogsbrandsberedskapen för att
komplettera de resurser som finns på lokal och regional nivå. MSB föreslog för regeringen att stärka stödet med flygande resurser genom ett arbete i tre steg.
 
Inför sommaren 2019 upphandlades som ett första steg helikoptrar som ska användas i ett tidigt skede för att förebygga att bränder växer sig stora. Dessa helikoptrar finns kvar även under 2020. Mindre vattenskopande flygplan, som MSB nu har påbörjat en upphandling av, är ett andra steg i att successivt förstärka beredskapen. Som ett tredje steg har MSB föreslagit till regeringen att, baserat på bland annat erfarenheterna från de två första stegen, utvärdera behovet av och förutsättningarna för att skaffa tillgång till större skopande flygplan.
 
Anneli Bergholm Söder menar att under ett antal år arbeta med mindre skopande flygplan skulle ge ett värdefullt bidrag till den fortsatta utvecklingen:
- De mindre skopande flygplanen skulle bli en helt ny resurs för Sverige som skulle vara ett bidrag till den samlade förmågan i norra Europa men också ge kunskap och erfarenhet till det långsiktiga arbetet att stärka beredskapen att hantera skogsbränder.



Kommentera artikeln
Det finns 17 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Brandbekämpnings flyg
Skrivet av Eurozone , 2020-01-28 09:48:18
https://aerialfirefighter.vikingair.com/aircraft/viking-canadair-515
Anmäl inlägget
Canadair CL-415
Skrivet av ES, 2020-01-28 00:28:58
Spanien har stor erfarenhet och kör med Canadair CL-415, kort startsträcka, väldigt effektiv. plan är det enda som funkar på större bränder. men responstiden är väldigt viktigt vid skogsbränder.
Anmäl inlägget
frågan ska de reg som jordbruks flyg?
Skrivet av Greger brandmästare , 2020-01-26 11:26:22
at802 är USA tillverkat, de fungerar,
flyger nu i Australien
Anmäl inlägget
AT802
Skrivet av CAT3 B, 2020-01-25 19:22:47
Dom är redan här 2 st AT802,står i Nyköping.
Anmäl inlägget
USA har en rymdstyrka vi borde ha brandbekämpnings
Skrivet av Greger brandmästare, 2020-01-25 13:10:47
Berlev är bra tänkt men fabriken fungerar inte, inga fungerande opererar i väst, ungefär som Sukhoi Superjet, bara teknik hela tiden, går ej köra på linje, när det brinner överallt som i Australien eller här måste flyget fungera, och inte drabbas av ständig teknik.
Anmäl inlägget
Brandflygplan
Skrivet av Mr €, 2020-01-24 20:56:32
Sverige o Finland kan ha en flotta ihop på 5-7 plan typ Canadair CL-415 samt Finland klarar säkert att kunna ta in ryska Beriev jetvattenbombare om det blir katastroflarm
Anmäl inlägget
En hel kontinent har nästan brunnit ner
Skrivet av Greger brandmästare , 2020-01-24 18:38:48
Jag var i Dubai i höstas, pratade med brandmyndigheten där, de har skrapor som är 854 meter höga, frågade om deras brandberedskap,
svar en standby styrka som opererar 24/7 med 5 helikoptrar modell större. Når hela Dubai på några minuter, och då är det bara sand där,
I Sverige har vi skog över hela de 200 mil + långa landet.
Anmäl inlägget
Ej vatten
Skrivet av Lång-Johan, 2020-01-24 17:39:50
I princip alla landbaserade, alltså ej skopande, har kemiska släckpulver och ej vatten. Så också Martin Mars som nog inte fick någon köpare. Om inte något flygmuseum tog hand om den.
Anmäl inlägget
Vattenbombare
Skrivet av Brandbefälet, 2020-01-24 10:38:09
Hittade en annons som var några år gammal. Då var världens största skopande vattenbombare till salu. (Mars kallas den) Kanske värt att kolla upp om den fortfarande är till salu så vi kan få effektiv brandbekämpning.

Anmäl inlägget
Vatten
Skrivet av Zz, 2020-01-24 09:38:22
Air tractor blir bra.
Anmäl inlägget
Det är svårt att vara ödmjuk när man har rätt
Skrivet av Greger brandmästare, 2020-01-23 19:00:38
Brandflyget rycker allt närmare
Det påtalade jag för flera år sen.
Brandflyg från Canada USA etc. släcker i Australien. Har msb äntligen vaknat nu.
Det behövs minst fem plan som kan ta upp 5-10 ton vatten i sjöar, kanske vertoler igen de tar en
fem ton vatten. En central bas i Sverige Sveg eller liknande, en kordinerad brandvevakning över hela Norden.
Anmäl inlägget
Air Tractor
Skrivet av Ehrmantrout, 2020-01-23 18:59:03
Air Tractor AT - 802 är det självklara valet !
Anmäl inlägget
He he he
Skrivet av UBBE, 2020-01-23 17:38:42
Det här kommer vi nog att kunna följa i "Uppdrag granskning" om några år...…
Plan iordningställs ju redan, så allt är redan riggat för en entreprenör.
Bara å luta sig tillbaka. Allt är klart.
Anmäl inlägget
Upphandling?
Skrivet av Upphandling, 2020-01-23 16:55:53
Saab har väl redan vunnit upphandlingen innan den ens har börjat?
Anmäl inlägget
Enkel lösning
Skrivet av Skogsbrandssläkaren, 2020-01-23 16:26:44
BAE 146 byggs nu om till brandbombare som kan ta mycket stora kvantiteter vatten. I USA används bl.a. gamla passagerarplan som byggts om för brandsläckning. Gamla Herules borde också kunna byggas om för samma
ändamål. Tankbilar för vatten baseras på näraliggande flygplatser för fyllning av planen.
Anmäl inlägget
Norden
Skrivet av Sir, 2020-01-23 15:43:29
De nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark bör göra denna investeringen gemensamt. Och dela kostnaderna mellan varandra.
Anmäl inlägget
Canadair CL-415
Skrivet av Halvan, 2020-01-23 14:30:33
På bilden ser man ett Canadair CL-415 som Sverige använde sig av vid tidigare skogsbränder vilket kan skopa ca 6000 liter vatten från hav eller sjöar i ett lyft.
Det var det Italienska brandförsvaret som hjälpte till men notan blev nog dyr trots samarbeten EU länder emellan?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev