Skriv ut  

Alla är hemma – nu står Sunclass Airlines parkerade

Flygnyheter, Redaktionen, den 31 mars 2020
Filippinerna tillhör inte Sunclass Airlines vanliga destinationer. Men en förfrågan från UD gjorde att flygningen genomfördes för att hämta hem svenska och danska resenärer. Det var den sista flygningen och nu står flottan parkerad på marken.

Thomas Cook Airlines
Sunclass Airlines
 
I mitten av förra veckan landade den sista maskinen i den luftbro som Ving arrangerat med hjälp av egna flygbolaget Sunclass Airlines och inhyrda maskiner. På bara en vecka och elva dagar efter att UD avrått resenärer från att åka utomlands hade 23 500 passagerare, varav cirka 10 000 svenskar, flugits hem. Bara till Kanarieöarna krävdes det 16 flygningar för att ta hem resenärerna. 

- Över huvud taget har vi flugit på samtliga världsdelar utom Antarktis under hemtagningsprojektet, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving till Flygtorget.

Trots det fanns svenskar strandsatta på många håll i världen även efter den luftbron. Utrikesdepartementet har tidigare meddelat att det är upp till de enskilda svenskarna att själva sörja för hemresan, men de senaste dagarna har läget ändrats. Det beror bland annat på att många sitter fast i länder där det i princip är omöjligt att hitta flyg till Skandinavien. 

- Vi ser att det på platser, till exempel i Indien och Peru, i praktiken blivit omöjligt att ta sig ut från landet och då måste vi titta på att stötta upp, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till Svt.

UD har därför genomfört en serie så kallade assisterade hemresor från bland annat Iran, Vietnam och Filippinerna. Det görs genom en form av upphandling där ett flygbolag genomför en kommersiell flygning men med staten som garant i bakgrunden. SAS flyger i slutet av veckan till Lima i Peru för ett sådant uppdrag och i helgen landade en av Sunclass Airlines A330-200 i Kastrup efter att ha flugit slingan Arlanda-Phuket- Manilla-Cebu-Puhket-Kastrup. Flygning på drygt 9 000 kilometer från torsdag till lördag krävde bland annat ett besättningsbyte i Thailand för att transportera hem 286 medborgare från hela Norden.

- Det var en kombinerad förfrågan från svenska och danska UD som låg bakom flygningen för att hämta hem nordbor som inte kunde ta sig hem på annat sätt, fortsätter Fredrik Henriksson.

Flygningen var alltså initierad av utrikesdepartementen i Sverige och Danmark men genomfördes helt på kommersiell basis. Alla passagerarna betalade själv sina biljetter, enligt uppgift en kostnad på 14 – 15 000 kronor per person för en enkelbiljett. 

I och med landningen i Köpenhamn sent på lördag kväll har Sunclass Airlines inga fler flygningar inbokade de närmaste veckorna. Hela flottan på elva maskiner, tre A330 och åtta A321 står nu parkerade på Kastrup. 



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hoppas dom klarar sig
Skrivet av Kenneth, 2020-04-02 08:49:39
Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att VING gruppen får det extra kämpigt, finns ingen kassa som man kan plocka ur sedan KK så hoppas dom klarar sig trots allt.
Anmäl inlägget
@SCA Fo
Skrivet av Pontiak , 2020-04-01 15:42:57
SCA = Svenska Cellulosa Aktiebolaget

De sålde sitt interna flygbolag för flera år sedan
Anmäl inlägget
Erik Erik..
Skrivet av SCA F/O, 2020-04-01 12:08:50
Erik , jag som anställd på SCA har absolut inte hört något som talar för det du säger.

Sluta upp med sådana påståenden! löjligt!

mvh
Anmäl inlägget
Tyvärr
Skrivet av LW, 2020-03-31 22:09:46
Finns det källa på det? Om så är får vi hoppas att nordens bästa bolag, kommer igen!!
Anmäl inlägget
??
Skrivet av EB , 2020-03-31 21:53:31
Erik, information från vardå ?? källa ?
Anmäl inlägget
Tyvärr
Skrivet av Erik, 2020-03-31 17:33:22
Fått information att dom inte kommer flyga alls fören okt!
Anmäl inlägget
Sorgligt
Skrivet av Gullan Purser&CharterExpert, 2020-03-31 14:14:35
Men så sorgsamt..., det känns som mitt älskade Scanair går i Konkurs för tredje gången...
Men hon reser sig nog ur askan till sommarsäsongen.
Anmäl inlägget
ommålning
Skrivet av nyfiken, 2020-03-31 10:46:35
Antar att nu börjar de måla om planen till sunclass
airlines så de är redo inför sommaren?
Anmäl inlägget
:(
Skrivet av Ivar, 2020-03-31 10:46:00
Tragiskt.
Bara förnamnet....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev