Skriv ut  

Ord mot ord när Sunclass Airlines säger upp personal

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 augusti 2020
Sammanlagt 170 av den svenska kabinpersonalen i Sunclass sägs upp. Samtidigt hårdnar ordkriget om varför flygbolaget hamnat i den här situationen.

Vings nya flygbolag Sunclass Airlines hade knappt hunnit resa sig ur askan efter konkursen i Thomas Cook, när coronapandemin slog till. Likt merparten av alla flygbolag ställdes flottan på marken. Ett intesivt sparprogram till trots, kom för en tid sedan en begäran om att de anställda skulle gå med på en lönereduktion på 20 procent för att rädda flygbolaget för framtiden. Det förslaget har sedan under fyra månader förhandlats mellan flygbolaget och de tio fackföreningar som engagerar olika delar av personalen i Sunclass Airlines.

Men nu har de förhandlingarna slutat utan någon överenskommelse vilket innebär att flygbolaget beslutat sig för att säga hela den svenska delen av kabinpersonalen. Omedelbart har också ordkriget om vem som bär skulden till att 170 personera förlorar jobbet blossat upp.

- Hade vi gått med på sänkta löner hade det fått stora konsekvenser för de anställda i längden med sämre pensioner och a-kassa. Och det finns inga garantier för att inte företaget senare ändå väljer att ändå säga upp medarbetare. Vi går aldrig med på saker som försämrar för medlemmarna, skriver Unionens pressekreterare Johanna Green i en kommentar till Expressen.

Det är dock en historieskrivning som flygbolaget inte delar. Framför allt pekar man på att villkor accepterats av 9 av 10 fackförbund och av drygt 98 % av medlemmarna. I det läget kom Unionens krav om enstämmighet att medföra att förhandlingarna strandat.

-       Vi är naturligtvis besvikna över att Unionen i en så extraordinär situation som COVID-19 har skapat för hela flyg- och resebranschen inte kan bortse från politik och istället rädda anställningar genom att acceptera samma villkor som övriga 9 av 10 fackförbund och en majoritet av de egna medlemmarna ställer sig bakom. Resultatet blir att vi nu tvingas säga upp fantastiska medarbetare för att klara oss genom denna period och kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden, säger Torben Østergaard, VD på Sunclass Airlines.

Även i Danmark flaggas nu för uppsägningar av kabinpersonalen. Cirka 200 jobb är hotade inför de förhandlingar som startar med de lokala danska faclförbunden.
Flygningarna påverkas i nuläget inte av de olika varslen och uppsägningarna. Kabinpersonalen och även annan personal har uppsägningstider som gör att verksamheten av allt att döma hålls igång under resten av året.



Kommentera artikeln
Det finns 21 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Arbetslinje är väl vad som eftersträvas!
Skrivet av The Observer, 2020-08-19 09:22:43
Otroligt dåligt skött av Unionen dom måste väl förstå att om 9 av 10 fackförbund säger JA till avtalet och dessutom skriver in i det att alla fackförbund skall ha samma avtal och inga egna tillägg. Ja då är det ju stört omöjligt att tvinga sig till några egna tillägg som Unionen försökt.
Vad är det dom inte förstår på Unionen!

Vi strävar väl efter en Arbetslinje i Sverige och inte efter en ArbetsLÖSHETSlinje, eller?
Anmäl inlägget
Arbetslinje är väl vad som eftersträvas!
Skrivet av The Observer, 2020-08-19 09:21:48
Otroligt dåligt skött av Unionen dom måste väl förstå att om 9 av 10 fackförbund säger JA till avtalet och dessutom skriver in i det att alla fackförbund skall ha samma avtal och inga egna tillägg. Ja då är det ju stört omöjligt att tvinga sig till några egna tillägg som Unionen försökt.
Vad är det dom inte förstår på Unionen!

Vi strävar väl efter en Arbetslinje i Sverige och inte efter en ArbetsLÖSHETSlinje, eller?
Anmäl inlägget
Dumsnålt
Skrivet av William, 2020-08-18 12:38:40
Trams av bolaget stt hävda att framtiden avgörs huruvida personalen går ner 20% i lön eller inte. Personalkostnader är bara några enstaka procent av bolagets totala kostnad.

Min familj på 6 pers åker med Ving 1-2 ggr per år just för att de har bra personal. Nu byter vi till något annat charterbolag istället. Vad kommer det intäktstappet att kosta Ving?
Anmäl inlägget
Undrar...
Skrivet av Lenny, 2020-08-17 21:18:50
... om de som tycker att det är dåligt att facket sa nej till sänkta löner är piloter? De är ju kända för att bita ihop och att inte gnälla :P
Anmäl inlägget
Helt rätt gjort av facket!
Skrivet av Alexander, 2020-08-17 07:20:40
Om man går med på sänkta löner så får medlemmarna även räkna med sänkt SGI och akassa vid uppsägning. Facket skyddar sina medlemmar. Sänker bolaget lönerna med 40% med fackets godkännande så sänks även a-kassan med nästan exakt samma summa vid arbetslöshet. Det är ett stort hål i kassan för den som kanske tvingas gå arbetslös i 12 månader framöver. Helt rätt gjort av facket! Skydda era medlemmar. De hade blivit sparkade oavsett!
Anmäl inlägget
Fakta
Skrivet av Ally, 2020-08-16 23:58:19
Bolaget gör som de vill med sina anställda när de inte kan gå ner i grundlön. 3 länder, 3 olika förutsättningar. Övriga 2 Svenska fackförbund, tekniker o ett till gick inte ner i grundlön utan på andra lönedelar som kabin SE oxå har föreslagit. Men då säger företaget blankt NEJ! De offrar de billigaste o de som drar in mest kulor till företaget, Skamligt!
Anmäl inlägget
Skræmmende
Skrivet av Niels bengtsson, 2020-08-16 13:10:54
Hvis interesse har unionen passet her
Sin egen eller medlemmernes ?

Stivhed kommer man åbenbart langt med selv i 2020
Og ydermere i en tid hvor alle burde vise samfundssind og arbejdsgiver loyalitet
Anmäl inlägget
Dumma mig...
Skrivet av Före detta svensk, 2020-08-15 23:10:24
Tänk vad är jag dum...jag som trodde att en fackförening arbetade för sina medlemmar - inte emot dem!!!
Tänk att 3 personer kan göra 177 arbetslösa... överlycklig över att inte vara medlem i Unionen och att framför allt inte bo i Sverige...
Anmäl inlägget
Bara så att alla vet...
Skrivet av ABC@Mr€, 2020-08-15 15:31:41
Unionen resonerar precis som Mr€. Detta är den 1,5% av anställda som gjorde 170 arbetslösa, skrämmande läsning..
Anmäl inlägget
Svenska traditioner
Skrivet av Mr €, 2020-08-15 10:30:25
Det är sedan länge accepterat bland svenska fack och arbetsgivare att de bolag som inte kan betala avtalsmässiga löner ska gå omkull och nya skapas ur resterna, säkert samma i Norge, dock har alla länder i EU "fuskat" under corona epedemin och pumpat in statliga pengar i "favoritbolag" där banker o aktiägare inte vill stå för pengarna.
Anmäl inlägget
Usla erfarenheter av Unionen...
Skrivet av ABC, 2020-08-14 20:57:58
Jag har bara usla erfarenheter av Unionen. Att låta 170 personer förlora jobbet för att mindre än en handfull röstar nej visar bara att detta fackförbund borde alla flyganställda lämna.
Anmäl inlägget
Heja facket
Skrivet av Erik, 2020-08-14 20:39:56
Bra att man står upp för avtalen!

Det brukar sällan höjas löner eller förbättras avtal när företaget går bra. Varför ska då anställda gå med på sämre villkor annat än möjligtvis temporärt när det är dåliga tider?
Anmäl inlägget
Danmark
Skrivet av Lenny, 2020-08-14 19:04:56
De skulle väl till största delen fått sparken även om de gick med på att gå ner i lön eller? Skillnaden blir då endast mindre pengar ute i arbetslösheten, inte att de fick behålla jobben. De danska kabinanställda gick ju med på att sänka sina löner, och nu är de varslade ändå. Jag tycker att facket gjorde rätt. Går man med på att urholka avtalen så är man snart där piloterna hamnade där folk ställer upp och jobbar gratis för flygtimmarnas skull...
Anmäl inlägget
Taxfree
Skrivet av Emil S, 2020-08-14 18:22:17
"Kabinen drar in pengar på taxfree?"
Finns det folk som ännu beställer ur katalogen via en papperslapp som lämnas in ombord?
Trodde alla beställde via hemsidan.
Anmäl inlägget
Fackavgift
Skrivet av asdf, 2020-08-14 15:40:23
Otroligt.
Vad betalar man i månaden for att vara medlem i facket / Unionen numera som CC? Har flyttat utomlands sen många år, men har för mig att det var typ 300-400SEK i månaden (men jag kanske har fel-minnen!)?
Anmäl inlägget
Facket!
Skrivet av Stefan , 2020-08-14 13:47:08
Tyvärr är prestige högre värderat hos förbundens ledningar än att hjälpa och rädda anställningar. Hoppas Unionen nu tar hand om sina och andras medlemmar och forsätter att ersätta dessa med samma villkor som Sunclass erbjudit. Tills de går i pension. Nä, nu snart arbetslösa och förbunden gjort sitt. Fackförbund är förlegat. Bra i början på 1900 men inte längre...
Anmäl inlägget
Tragiskt
Skrivet av ZEKE, 2020-08-14 13:39:44
Vilket härligt fackförbund.
Nu blir samtliga utan arbete.
Man jobbar verkligen för sina medlemmars bästa...
Suck
Snacka om fyrkantigt.
Avskeda facket och dess förhandlare !
Anmäl inlägget
starta nytt bolag
Skrivet av thomas, 2020-08-14 12:43:34
Kabinen drar ju dessutom in pengar på tax free
så vad är problemet.
Det gäller att hålla inkompetenta fack utanför.
Anmäl inlägget
Nya bolag
Skrivet av thomas, 2020-08-14 12:40:35
Det blir förhoppningsvis nya bolag av detta.
Då finns det gott om personal att rekrytera.
Om lönerna är Baltiska eller Svenska skiljer några tior per pax. Man får flygplan som kostar miljarder till nu skrotpriser, går att förhandla lågt långsiktigt fuel pris, så även landing handling etc, och en billiga management (några få) som kan branschen Ett självspelande piano som alla gör sina arbetsuppgifter med glädje blir det om Svensk personal.
Anmäl inlägget
Dåligt
Skrivet av Fd anställd, 2020-08-14 12:09:26
Hellre inget jobb än jobb, fackets paroll.
Anmäl inlägget
Sorgsamt
Skrivet av Gullan Purser&Service expert, 2020-08-14 10:47:28
Men så tråkigt det blev.
Många av tjejerna är kompisar från Scanair tiden.
Duktiga och skickliga, hoppas det löser sig på något sätt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev