Skriv ut  

Wizz Air ökar i Norge – men ifrågasätts allt mer

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 november 2020
Linjenätet ökar och snart är Wizz Air lika stora på norsk inrikes som SAS och Norwegian. Men det är en expansion som ifrågasätt, bland annat sedan piloternas anställningsavtal avslöjats.

Wizz Air är nu uppe i fjorton inrikeslinjer i Norge och flyger inte bara till ett utvalt antal städer från Oslo utan också en del tvärlinjer mellan olika destinationer. Det ungerska flygbolaget närmar sig därmed både Norwegian och SAS i antal inrikeslinjer i Norge. 

Samtidigt ökar ifrågasättandet av villkoren inom flygbolaget. Sedan tidigare har politiker och fack, såväl som företag slagit fast att de bojkottar flygbolaget, trots biljettpriser för ibland så lågt som 49 kronor enkel väg. 
Nu har också Wizz Airs inträde i Norge och den ökande andelen inrikesflygningar blivit en fråga för Stortinget.  

I dagsläget finns inga lokalt anställda på den flygande sidan. De roterar istället från Ungern på tremånadersstationeringar och byts sedan ut mot nya piloter och ny kabinpersonal. Därmed faller de inte inom ramen för norsk arbetsmarknadslagstiftning vad gäller löner och anställningsförhållanden. Istället är de anställda antingen direkt hos Wizz Air i Ungern eller via det holländska bemanningsföretaget Confair. Den norska tidningen Dagens Näringsliv har tagit del av ett anställningskontrakt för en pilot och rapporterar bland annat om att det uteslutande är antalet flygtimmar per månad som sätter nivån på lönen. 

- Den börjar på noll och ger maximalt 8 500 euro i månaden. I tillägg betalar flygbolaget hotellövernattningar och 50 euro per dag i traktamente. Samtliga piloter är också egenföretagare och ska stå för skatter och sociala avgifter, skriver dn.no.

I och med den kraftiga expansionen i Norge väcks nu frågan om det på sikt kommer att fungera med besättningar som flygs in från andra länder för kortare perioder och sedan byts ut. Wizz Air har tidigare meddelat att ambitionen är att bygga upp besättningsbaser i Norge med norska anställda. Men de måste i så fall omfattas av norsk lagstiftning och av allt att döma helt andra anställningsvillkor än den övriga, europeiska personalen. Hur den frågan ska lösas är oklart. Norska politiker har också flaggat för att koppla in konkurrensmyndigheterna för att se över om Wizz Air gör sig skyldiga till osund konkurrens.



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Osund konkurrens
Skrivet av Röda Baronen, 2020-11-30 12:51:15
Wizz gör i huvudsak exakt det samma som skräpbolaget Norwegian har gjort på sina icke norska baser i alla år. Hyckleriskt och dubbelmoraliskt av norska regeringen, men knappast förvånande.
Anmäl inlägget
Frågan är
Skrivet av @zeke, 2020-11-30 12:36:09
om det är Norge eller Sverige som är den sista sovjetstaten..
Anmäl inlägget
Ägare Wizz Air
Skrivet av RDG, 2020-11-29 07:24:27
Ägarlistan finns här
https://www.marketscreener.com/quote/stock/WIZZ-AIR-HOLDINGS-PLC-21163062/company/

Riskkapitalbolag, Norges Bank (Oljefonden), Fidelity (äger också i SAS), Black Rock (äger massor med hyresrätter i Sverige.

I princip samma ägare som många stora svenska börsbolag.
Anmäl inlägget
Vem vet?
Skrivet av Akktu Stakki , 2020-11-28 13:08:00
Någon som vet vem som finansierar detta bolag?
Kan väl knappast tjäna pengar på att flyga billigt i dyra Norge.
Bara hotell till de anställda torde ligga på NOK 900 per natt och handling på en A320 kostar, om inte en Stenström skjorta, så i varje fall något i den riktningen.
Läste att Crew får € 50 per dag i per-diem.
Det räcker väl knappt till frukost och en Ringenes till middagen. Gissar på att crewmeal är helt uteslutet.
Anmäl inlägget
LAS eller ej?
Skrivet av Lage D, 2020-11-27 11:26:00
Ni piloter som ojar er över Wizz Air och samtidigt röstar på partier (SD,L,C,KD,M) som vill avveckla LAS är riktiga hycklare. De kontrakt Wizz Air har idag kommer att vida - positivt - överträffa den nya värld i Sverige som högerpartierna (KD,M och SD) med stöd av Loch C vill införa i Sveriga för alla anställda i alla branscher.
Anmäl inlägget
Billigt överallt
Skrivet av Teknikern, 2020-11-27 08:55:51
Ok! Tänk om det kunde vara lika överallt, handla ny Volvo Xc60 för 80000 kr, full matkasse för 50 kr. Hantverkare för 50 kr tim etc etc. Varför ska detta gälla flyget bara? Näää vi vill tjäna fullt med kunna köpa billiga flygbiljetter tänker de breda massan.
Anmäl inlägget
@Magikern
Skrivet av PM, 2020-11-26 15:15:26
Möjligen för sparsamma resenärer. Det är inte ett bra bolag för personalen!
Anmäl inlägget
Wizz
Skrivet av Ehrmantrout, 2020-11-26 15:02:12
Dom behöver starta trafik mellan dom 3 städerna i Scandinavium, inrikes Sverige + GOT - CPH och GOT - OSL.Wizzair är duktiga och välkomna ! Ehrman.
Anmäl inlägget
Samma sak som Dyngan..
Skrivet av ABC, 2020-11-26 12:23:53
Det är kul att Norwegian gjort samma sak i 15 år utan att någon har reagerat. Det var då som Norwegian började slinga in inhyrd kabinpersonal baserad och betald på Arlanda för att flyga norsk inrikes. Men det är väl skillnad nu....
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av J, 2020-11-26 12:05:36
Helt rätt, är ett fåtal personer som blir rika på andras bekostnad. Det ska vara drägliga ANSTÄLLNINGAR, inte en massa enmansföretag!
Anmäl inlägget
Sorgligt
Skrivet av Gullan Purser&AvtalsExpert, 2020-11-26 11:41:46
Men så sorgligt, först DY som agerade likadant, jag trodde inte det kunde bli värre, det är väl självklart att inte en flygbiljett skall kosta 49NOK. Tycker uppriktigt synd om kabinpersonalen som har så dåliga kontrakt. Hoppas kunderna väljer oss andra istället som har lagstadgade avtal.
Man får dessvärre betala för kaffet ombord också har jag hört.
Anmäl inlägget
Wizz
Skrivet av Magikern, 2020-11-26 11:15:32
Varför kan inte norrmännen bara vara glada !?

Det är ett land som är beroende av bra flyg och Wizz är ett mycket bra bolag !

Heja Wizz !

Anmäl inlägget
Välkomna....
Skrivet av zeke, 2020-11-26 10:34:47
till den sista Sovjetstaten......
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev