Skriv ut  

Chockbesked: 40 000 måste lämna Lufthansa

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 december 2020
En fjärdedel av ett normalt trafikprogram. Det är vad Lufthansa håller i luften just nu. Det slår nu stenhårt mot anställningarna i flygbolaget som flaggar för att så många som 40 000 anställda måste lämna. Bland annat ska LSG säljas.

Lufthansa Group med SWISS, Brussels Airlines, Austrian och Eurowings har drygt 130 000 anställda runt om i världen. I en tid när flygbranschen fortsätter att gå kräftgång på en orimligt låg nivå och med flygtrafik som fortsatt ligger 75 – 80 procent under normal nivå, är det inte hållbart. Det visade sig redan i början av oktober i ett brev till samtliga anställda. I det pekade ledningen för flygbolaget på att den lilla återhämtning som kommit under sommaren och början av hösten stoppats av nya restriktioner runt om i världen. I brevet stod bland annat:

- Ingen kan på allvar förutspå vad det får för effekter. Trots det har vi beslutat att behålla i alla fall 100 000 av de 130 000 nuvarande jobben. Och detta trots att vi i dagsläget inte har tillräckligt med arbetsuppgifter för en arbetsstyrka av den storleken.

Det visar sig nu att det troligen var ett något optimistiskt antagande. Den tyska flygbolagsgruppen förbereder sin för att minska styrkan än mer. Redan under december måste 30 000 medarbetare i alla yrkesgrupper lämna, de flesta på positioner utanför Tyskland. Det sker bland annat genom att sälja cateringföretaget LSG. Men det stoppar inte där, i början av nästa år ska ytterligare 10 000 människor på hemmaplan lämna.

Den beska medicinen baserar sig på att Lufthansa Group just nu förlorar svindlande 140 miljoner kronor om dagen. Vilket i sig är en klar förbättring sedan innan sommaren då förlusterna låg på närmare 300 miljoner om dagen. Lufthansa har trots allt kunnat presentera positiva siffror vad gäller bokningar under komman de vinter, särskilt på långlinjerna, upp 400 procent i november jämfört med oktober. Förhoppningarna är också höga att de kommande storhelgerna till del ska vända utvecklingen. Men det hjälper inte långa vägar för att hålla igång det enorma maskineri som flygbolaget är. Under tiden strömmar alltså pengarna ur företaget och 3,6 miljarder dollar av det statliga räddningspengarna på 14 miljarder dollar är slut. 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev