Skriv ut  

Fortsatt hård konkurrens till Visby

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 december 2020
Fyra flygbolag blir tre och kanske fyra igen. Visby flygplats klarar sig någorlunda bra under pandemin, bland annat beroende på att flera flygbolag fortsatt konkurrerar på sträckan.

Visby tillhör de flygplatser inom Swedavia som klarade sig bäst under november månad. Nedgången var ”bara” 79 procent vilket kan jämföras med Bromma som backade 95 procent och Landvetter som tappade 90 procent. Snittet för de tio statliga flygplatserna under november månad var en nedgång på 85 procent.

Det beror i första hand på att flyg är det avgjort snabbaste sättet att ta sig mellan ön och fastlandet. Till del kommer det faktum att de 6 241 passagerare som flög på Gotland under månaden hade flera flygbolag att välja på: Amapola, SAS, Air Leap och Air Gotland. I slutet av november drog sig Amapola ut men fortsatt är konkurrensen hård. Samtliga de övriga tre har meddelat att de dessutom tänker fortsätta att ha Visby på linjenätet under nästa år. 
 
- Vi har ännu förhållandevis gott om kommunikationer och tillgänglighet. Fortfarande har vi minst fyra avgångar per dag, och trafik till Göteborg. Till Bromma kan man flyga alla dagar i veckan, och SAS kör tre dagar i veckan till Arlanda, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson till Gotlands Tidningar.
Det kan också bli ett fjärde flygbolag på sträckan om BRA gör allvar av planerna på att återstarta trafiken under våren.

Air Gotland är det senaste flygbolagen i raden att ge sig in i konkurrensen på linjen. Det är också det minsta flygbolaget men har sedan starten i augusti haft en bra utveckling och även de senaste tuffa veckorna kunnat visa en beläggning på upp till cirka 80 procent, enligt Tina Mykkänen som är vd på Air Gotland.

- Vi är bra rustade för den här situationen: Vi är ett förhållandevis litet och flexibelt bolag, vi äger till exempel inga plan utan hyr. I värsta fall kan vi pausa trafiken tillfälligt. Så nej, jag är inte ett dugg orolig för vår överlevnad, säger hon till Gotlands Tidningar.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Piggelin-Tina
Skrivet av Wilhelm erövraren, 2020-12-11 21:04:44
Nu är det slutlekt för resebyrån i VBY. Pengarna är slut, nu är det åter dags att luta sig mot ett riktigt flygbolag. Heja Air Leap, ni är själva nu på VBY-BMA. Kör hårt!
Anmäl inlägget
Sv ABC
Skrivet av Snabbt, 2020-12-11 11:49:59
Ja där kan man snacka om tvära vändningar. Nog svänger det snabbt I flygbranschen men detta måste ses som något form av rekord.
Anmäl inlägget
Nattsvart..
Skrivet av ABC, 2020-12-11 09:28:34
Nu säger samma VD Tina M att läget är nattsvart och att deras passagerare sätts på Air Leap under januari och februari till att börja med.. Tvära kast måste jag säga.
Anmäl inlägget
Air Gotland
Skrivet av Mats, 2020-12-10 19:54:51
De klarar sig inte många veckor till, slutet är mycket nära. 80%, ja tomma stolar. Tina kommer att få käka upp det uttalandet snart.
Anmäl inlägget
Upp till 80%
Skrivet av NISSE, 2020-12-10 15:32:52
Det står upp till 80% vilket innebär att flygen troligen har haft mellan 0-80% kabinfaktor. Det som borde vara intressant är kabinfaktorns medelvärde.
Anmäl inlägget
80%??
Skrivet av Knappast, 2020-12-10 13:33:59
Knappast att dom har 80%, snarare 20%, max.

Men vi får väl se, dom har knappast samma ekonomiska muskler som sina konkurrenter.. Jag ger dom max 3 månader till innan dom slänger in handduken. Men om 80% stämmer så absolut, då lär dom vara kvar.
Anmäl inlägget
Ingen följdfråga?
Skrivet av ABC, 2020-12-10 12:50:19
” även de senaste tuffa veckorna kunnat visa en beläggning på upp till cirka 80 procent, enligt Tina Mykkänen som är vd på Air Gotland.”

Vad ni skriver är att en flygning haft 80% beläggning och att ingen haft över 80%. Vad har den totala beläggningen varit?
Anmäl inlägget
SprintAir - Air Gotland
Skrivet av TS, 2020-12-10 10:05:06
Återigen Air Gotland är INGET flygbolag!! Det är en researrangör, resebyrå, biljettförsäljare o.s.v. Den som väljer att resa med ”researrangören” Air Gotland flyger med det Polska FLYGBOLAGET SprintAir!! FT bör lära sig att benämna saker vid sitt rätta namn så att gemene man kan förstå hur saker och ting hänger ihop!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev