Skriv ut  

Norwegian drar ner men behåller fotfäste i Spanien

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 maj 2021
Tre baser försvinner och med dem närmare 1 200 personer. Men Norwegian behåller två baser i Spanien som byggsten i det kommande återuppbyggandet av flygbolaget.

Spanien var en av de viktiga marknaderna för Norwegian när flygbolaget fortfarande var i expansion. Sammantaget fanns åtta baser i landet, fem på fastlandet och tre på Kanarieöarna. Bland annat blev Barcelona bas för långlinjetrafik till USA och det fanns även långgångna planer på att använda de spanska flygplatserna för att ge sig in i den lukrativa trafiken mellan Europa och Sydamerika. Över huvud taget var Spanien en betydelsefull marknad för Norwegian, nästan varannan passagagerare som flög mellan Norden och Spanien gjorde det i ett av bolagets flygplan. 

I dag är situationen en annan och Norwegian har nu beslutat att lägga ner tre av de fem baser som fortfarande finns kvar. Det är ett, vad den spanska fackorganisationen USO kallar ett ”brutalt" besked som innebär uppsägning av 1 191 personer när Barcelona, Gran Canaria och Teneriffa försvinner. 

Samtidigt väljer Norwegian även fortsättningsvis att behålla två baser i Spanien, i Alicante och Malaga. De ska användas i den kommande återuppbyggnaden av flygbolaget vilket i sin tur gör att cirka 215 personer i Spanien får fortsatt anställning i flygbolaget. 

Redan den kommande sommaren ska ett flygplan baseras på vardera spansk flygplats för att vara en del av den ökande sommartrafiken. Enligt tidigare besked ska Norwegian ha 50 flygplan i trafik kommande sommar, i kontrast till de åtta-nio flygplan som hittills hållet verksamheten igång, huvudsakligen i Norge. Till nästa år ska baserna i Alicante och Malaga öka till tre flygplan på var flygplats, även det en del i den kommande expansionen som säger att närmare 70 flygplan ska vara i trafik sommaren 2022. 



   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev