Skriv ut  

KLM återvänder till Linköping

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 maj 2021
Trafiken från Linköping till Amsterdam har vuxit starkt genom åren. Men det senaste året har det varit kraftiga inskränkningar. Men i början av juni den räknar KLM med att vara igång igen. Samtidigt drar KLM igång ett flertal linjer från Schiphol.

Linköping Airport
Linköping Airport
 
Tre dagliga avgångar var på väg att växa till fyra. Men när pandemin slog till drog KLM ner trafiken på Linköping till en minimum. Men nu ljusnar det igen. Faktum är att sträckan Amsterdam – Linköping är den mest framgångsrika linjen mellan en regional flygplats i Sverige och en europeisk hubb. Under de drygt 11 år som trafiken varit igång har den vuxit från en blygsam start till 19 avgångar i veckan. Hade inte Coronapandemin kommit i vägen fanns indikationer på att även KLM’s partner Air France var på gång med en linje till Paris. 
 
I nuläget ligger trafiken till Amsterdam nere och har gjort så sedan i början av mars i år. Men den 9 juni flyger KLM upp en maskin från Amsterdam som övernattar i Linköping och sedan drar igång trafiken till Schiphol på en mer kontinuerlig basis. Inledningsvis blir det tre avgångar i veckan från Östergötland, måndagar, torsdagar och lördagar. Det blir dock ett tre veckor långt stopp i trafiken från den 10 juli innan trafiken drar igång igen i augusti. Det är banarbetet på flygplatsen som då går in i skarpt läge. Arbetet har varit igång under pandemin och ambitionen är att minska bullret kring flygplatsen som ligger centralt i Linköping. Det ska ge plats för fler bostäder och vara en del av kraven i det nya miljötillståndet. Det stora jobbet är att förlänga banan med 600 meter i östlig riktning vilket gör att den kan kortas med motsvarande del västerut. Det är ett projekt som ska rulla ett par år men redan nu har plattan vid terminalen förstärkts och delar av banan breddats till 45 meter, allt för att Linköping Airport ska uppnå 4C-standard.

I samband med att KLM återvänder till Linköping ökar det holländska flygbolaget också flygprogrammet från hubben i Amsterdam. Faktum är att KLM nu i sommar flyger till fler destinationer än under sommaren 2019.
Vid sidan av Linköping flyger KLM från Arlanda och Landvetter med i snitt två rotationer per dag. Vad gäller den fjärde flygplatsen i landet, Växjö, finns i nuläget inga uppgifter om när KLM kan återvända.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev