Skriv ut  

Saab utökar flottan av brandbekämpningsflygplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 maj 2021
Det fjärde brandbekämpningsflygplanet i Saabs flotta har landat på hemmabasen Skavsta flygplats.

Efter att Saab opererat två flygplan under sommaren 2020 och deltagit i fem skarpa brandbekämpningsinsatser löste beställaren, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB), i januari 2021 ut optionen i kontraktet att utöka flottan till fyra brandbekämpningsflygplan av typen AT-802F Fire Boss.

”Under de senaste månaderna har vi arbetat intensivt med att införskaffa flygplan samt utöka organisationen med piloter och underhållspersonal för att kunna leverera den önskade förmågan och stärka Sveriges civilförsvar”, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

AT-802F är ett brandbekämpningsflygplan som kan leverera upp till 50 000 liter vatten per flygplan och timme. Förmågan att vara snabbt på plats och kunna fälla stora mängder vatten i oländig terräng är mycket viktig för att hjälpa räddningstjänsten på marken att begränsa bränder i skog och mark. Baserade i Nyköping kan flygplanen nå exempelvis Skåne inom två timmar och Luleå inom tre timmar – men de kan också baseras på annan ort utifrån rådande brandriskprognoser.

”Efterfrågan på stöd kommer förmodligen fortsätta att öka de närmsta åren och det behöver vi kunna möta upp. Klimatförändringar gör att problemen med skogsbränder riskerar att bli ännu större i framtiden. Detta i kombination med att skopande flygplan är en resurs som många länder i norra Europa i dag saknar gör att vi såg behov av ytterligare två flygplan”, säger Petronella Norell, enhetschef på MSB.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bränder föraviserar inte
Skrivet av Brandmästare Greger, 2021-05-20 15:49:35
Såå rätt tänkt, lite sent kan man tycka
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev