Skriv ut  

Stora löneökningar för SAS brittiska kabinpersonal

Flygnyheter, Redaktionen, den 30 juni 2022
Närmare 20 procents löneförhöjning. Det kan den brittiska kabinpersonalen som flyger för SAS Connect se fram mot.

SAS
SAS
 
I skuggan av den pågående konflikten mellan SAS och pilotfacken i Skandinavien har kabinpersonal i SAS Connect med Heathrow som bas, fått nya avtal. Och det är en rejäl förbättring som fackförbundet Unite har förhandlat fram med CAE Crewing Service där kabinpersonalen är anställd: Sammanlagt 18 procents löneförhöjning med 11 procent direkt följd av 4 procent i november och 3 procent i mars nästa år. Även den tioprocentiga minskningen av lönen som infördes under pandemin ska återställas.

Dessutom införs en extra bonus för dem som jobbar kvar i SAS Connect. 7 procents höjning av lönen för varje tvåårsperiod som den anställde är kvar i tjänst. Enligt Unite innebär det att personal som har mer än två års anställning nu kan se fram mot en löneförhöjning på 4 790 pund per år vilket motsvarar drygt 63 000 svenska kronor.

Personalen får dessutom en engångsbonus inför sommaren på 1 200 pund, närmare 16 000 svenska kronor. 

- Det här avtalet är en ”game-changer” för våra medlemmar som arbetar i SAS Connect. Jag rekommenderar starkt att andra anställda i flygbranschen, inklusive de som arbetar i British Airways, att noterar den här överenskommelsen, sa Sharon Graham, generalsekreterare i Unite i en kommentar. 
Unite är den näst största fackliga organisationen i Storbritannien och organiserar medlemmar i ett flertal branscher. Den senaste tiden har fokus legat på flygbranschen och arbetet på att förbättra villkoren där. 

- Utan heltäckande och drastiska förbättringar av de dåliga lönerna och arbetsvillkoren inom branschen, kommer bristen på personal och det kaos som den ger upphov till på våra flygplatser att fortsätta, slog Sharon Graham fast och menade att det var ett klokt beslut av bemanningsföretaget CAE att höja lönerna eftersom de annars skulle få svårt att behålla sina medarbetare när efterfrågan på flygande personal ökar. 



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bas
Skrivet av Ldn, 2022-07-02 13:27:40
Varför ska SAS ens ha en bas i London?
För att konkurrera med den skandinaviska modellen. Det har länge sagts att piloter är mycket dyrare i denna produktionen. Men SAS sitter själva på alla siffror och vägrar dela dessa. Man kan ju bara lägga kostnader på andra ställen så att detta upplägget fyller sitt syfte.
Anmäl inlägget
Löjligt
Skrivet av J, 2022-07-01 23:06:51
SAS idé om intern konkurrens verkar bara leda till interna konflikter istället. Att någon står bakom det här fatala snedsteget.. Det börjar bli löjligt hur SAS trasar sönder bolaget..
Anmäl inlägget
Det stinker..
Skrivet av OO, 2022-07-01 11:25:50
"Alla personalgrupper måste bidra till besparingar"
I det läget kan man väl inte höga vissa gruppers löner med 20%.

Det stinker om SAS ledningens agerande.
Anmäl inlägget
Bakvända lågprisdrömmar..
Skrivet av Cabincrew hos konkurrent, 2022-06-30 14:52:00
Hurra! Bemanningspersonalen i UK får höjd lön slår man på den stora trumman med.Höjd lön från vad? Från peanuts till cashew nuts?
Anmäl inlägget
Connect
Skrivet av Ulf, 2022-06-30 11:30:31
Connect och Link kommer sluta på samma sätt som alla andra bolag SAS försökt med.
Anmäl inlägget
Bonus?
Skrivet av Förvirrad , 2022-06-30 10:20:03
Självklar är jag positiv till att anställda inom SAS-gruppen får bättre löner och villkor…helt rätt. Men som anställd på SAS SK är det det svårt att förstå när vi ständigt får höra att vi är för dyra och oflexibla…ledningen och VD:n säger ständigt att alla personalgrupper måste bidra till besparingar…och samtidigt får en annan grupp höjda löner, högre traktamenten och en sommarbonus. I och med löneökningen i SAS Connect har en cc som jobbat 4 år högre lön än en CC som jobbat 10 år i SAS SK.
Anmäl inlägget
Enkel Matte
Skrivet av Förresten, 2022-06-30 09:17:54
Enkel matte visar hur stor del an SAS kostnadsmassan som är kostnad för flygande personal. Den andelen är så liten att den inte är det som får bolaget att flyga eller krascha. Att det skulle vara piloterna som sänker SAS motbevisar man genom att höja med 20% för kabinpersonalen i UK. Att alla måste vara med och bidra till SAS Forward motbevisar oxå. Andra grupper i ”SAS familjen” får sina årliga lönehöjningar och mer där till uppenbarligen. Men piloterna måste spara mer än 25% som SPG erbjudit.
Anmäl inlägget
Snyggt
Skrivet av Johan, 2022-06-30 08:57:00
Snacka om ett hårt slag i ansiktet för alla som är kvar i Scandinavia! Men grattis SAS, ännu ett riktigt osnyggt drag från er sida.
Anmäl inlägget
Pyrrhusseger
Skrivet av X, 2022-06-30 08:22:32
Så bra att Unite förbättrat de usla villkor SAS/CAE erbjudit sedan start.

Dock synd att det kommer lite för sent för deras medlemmar. FPU har redan skrivit avtal i CPH med sämre villkor så nu är det bara för SAS att "flytta hem" jobben. De kan ju alltid upprepa det hela om 2-3 år med usla villkor i UK och någon ny bemanningsfirma.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev