Skriv ut  

Easyjet´s vd varnar för tuff vinter

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 oktober 2022
Sommaren har varit en livräddare men nu kommer vintersäsongen med helt andra resmönster. Det kan tvinga flera europeiska flygbolag att ställa in verksamheten, varnar Johan Lundberg, vd för easyjet som också har en tanke om vilka flygbolag som är i farozonen.

easyjet
easyjet
 
Sommaren har varit en lugnare tid för flygbolagen i Europa med en stadigt ökande efterfrågan som fyllt flygplanen. Men nu kommer vintersäsongen som av tradition innehåller ett antal tuffa månader och frågan är om alla flygbolag klarar av det kommande halvåret.

Det frågar sig Johan Lundgren, den svenska vd:n för easyjet och han ger själv till del svaret i en intervju med engelska media.

- Ett antal flygbolag så ser det rätt mörkt ut, särskilt om verkligheten blivit svårare den senaste tiden. Det finns några flygbolag som har en svår situation framför sig.
Easyjet räknas av allt att döma inte bland dem. Visserligen var den ambitiösa satsningen i början av sommaren något förhastad och tvingade fram en minskning av flygprogrammet med 10 000 flygningar. Trots det kunde easyjet räkna in 16 miljoner passagerare bara under juli och augusti, siffror som ligger i nivå med de som uppnåddes under samma period 2019, alltså innan pandemin. Flygbolaget stod också helt stilla under 11 veckor våren 2020 när pandemin härjade som värsta. Det krävde i sin tur en rekapitalisering på 5, 5 miljarder pund för att komma igång igen men idag är easyjet ett av de minst skuldtyngda flygbolagen i Europa. 

Det ger i sin tur en stabil grund att stå på även om bokslutet för 2022 av allt att döma hamnar på minus. Förra året hamnade förlusten på 1 miljard pund, cirka 13 miljarder med dagens växlingskurs. Mycket pekar på att det blir helt andra siffror i bokslutet för i år även om Johan Lundgren inte vill ge någon förhandsinformation.

- Vi har haft en lönsam sommar men siffrorna för helåret är en helt annan sak. 
Johan Lundgren är dock bekymrad för hur en del av de europeiska flygbolagen ska klara den närmaste tiden. Ett flygbolag vacklar i detta nu, rumänska Blue Air som bland annat flugit på Arlanda. När skuldberget närmade sig tre miljarder gick det inte längre. Just nu pågår försök att rekonstruera flygbolaget men ännu är det oklar om det blir något mer flygande.  På en direkt fråga om det finns fler flygbolag som löper risk att gå i konkurs svarar Johan Lundberg:

- Ja, men jag tänker inte säga vilka de är.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

TUI
Skrivet av TUI, 2022-10-06 10:56:06
TUI
Anmäl inlägget
?
Skrivet av DK, 2022-10-04 18:02:42
SAS?...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev