Skriv ut  

Flyr: Stabila siffror och samarbete med Norse Atlantic

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 december 2022
Ny vd, pengar i kassan och ett samarbetsavtal med Norse Atlantic. Flyr har nu ridit ut den värsta stormen och fokuserar nu på att ta sig igenom vintersäsongen.

Norska nykomlingen Flyr har haft en motig höst med sviktande passagerarsiffror och ett brådstörtat byte av vd nyligen. En lika brådstörtad nyemission gav nödvändig påfyllning av kassan och nu har flygbolaget också inlett ett samarbete med den andra nya etableringen på marknaden i Norge, Norse Atlantic. Flyr blir därmed det fjärde flygbolaget som ska mata in resenärer till långlinjetrafiken hos Nors med förhoppningen att det också ska ge fler passagerare som anländer från USA och ska flyga ut i Norge. Sedan tidigare är Norwegian och easyjet med på den europeiska marknaden medan Spirit Airlines är partner på den amerikanska sidan.

Inget av de nu fyra flygbolagen har dock något sedvanligt codeshare-samarbete, istället är det ”virtuellt interlineavtal”. Det vilar på DoHop, ett isländskt sökverktyg som bland ett stort antal flygbolag letar fram de snabbaste och prismässigt mest konkurrenskraftiga förbindelserna. 

- Vi är glada över att genom samarbetet med Norse Atlantic och Dohop, kunna erbjuda våra kunder tillgång till en rad populära resmål i USA. Dessutom medför samarbetet att vi får en ökad distribution och plats i internationella plattformar, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör i Flyr. 
I dagsläget har Flyr två inrikesdestinationer till och från Oslo: Bergen och Trondheim, ett linjenät som ska utökas när sommartrafiken startar i vår och som alltså kan bli aktuella för inmatningen till Norse Atlantic.

Samtidigt med det nya avtalet presenterade Flyr också passagerarsiffrorna för november. Totalt flög 57 500 passagerare med flygbolaget och det gav en kabinfaktor på 77 procent. Det är en säsongsmässig nedgång jämfört med oktober då siffrorna låg på 186 600 passagerare och en kabinfaktor på 81,3 procent. När det gäller kabinfaktorn är det är dock betydligt bättre än SAS som ligger på 69 procent i november och något under Norwegian som stannade på 80 procent förra månaden.

- Vi är klart nöjda med att leverera en kabinfaktor denna månad som är i linje med vår uppdaterade plan för att bli ett finansiellt stabilt flygbolag. I fortsättningen ska vi på årsbasis ha en kabinfaktor på mellan 80 och 90 procent vilket betyder att i lågsäsong ligger vi på 70 procent och i högsäsong över 90 procent, säger Flyrs nya vd Brede Huser i en kommentar. 

Under vinter och fram till mars håller Flyr en reducerad flotta i luften, 5 – 6 flygplan i snitt. De flyger på ett par av de tunga inrikesrutterna och framför allt på ett antal semesterdestinationer, Alicante, Malaga, Las Palmas, Barcelona, Rom, Paris, Nice, Berlin och Bryssel. Dessutom till vintersportorterna Bergamo, Salzburg och Geneve.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Drömmar
Skrivet av Gro, 2022-12-09 16:28:59
@Bjørn. Jag förstår att det är jobbigt att läsa inlägg som beskriver verkligheten. Visst får du drömma och om du är den drömmare och optimist du verkar vara får du gärna fortsätta vara det för mig. Men det faktum att Flyr snart går under kan vi inte komma bort från.
Anmäl inlägget
Negativ
Skrivet av Bjørn, 2022-12-08 17:49:00
"Gro" må gjerne være negativ, men tror mange begynner å bli lei av å lese den overdrevne negative vinklingen av "Gro" sine "synspunkter" Kan virke som om "Gro" hater fly, og flyselskaper. Det kommer kun eder og galle fra denne "Gro". Jeg lærte som liten at har du intet positivt og si, men utelukkende negativitet, så hold munn for andre skyld. Om andre velger å investere i Flyr eller annet selskap, så la dem få gjøre det da... Inte la det plage deg...
Anmäl inlägget
Norsk analys
Skrivet av Gro, 2022-12-08 12:09:16
@Ulf. Det handlar om investerare som redan förlorat 99 % av deras initiala investeringar och nu har de köpt en ny lottsedel i detta fantasiprojekt.
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av Gunstig, 2022-12-08 11:23:28
De ökar inrikesnätet igen.
Anmäl inlägget
Skämt
Skrivet av Ulf, 2022-12-08 09:46:16
Nu måste du skämta?! Pengarna rinner ur bolaget, ca 60 mill/månad och de har just fyllt på med 250 mill varav 100 går direkt till avgift i mars. Får de inte påfyllning enligt planen redan i feb/mars så är de rökta.
Samarbetet med Norse betyder egentligen ingenting då Flyr bara flyger Oslo, Trondheim och Bergen inrikes. Kabinfaktorn är bra, men vad hjälper det när intjäningen per passagerarkilometer är så pass låg?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev