Skriv ut  

Hornet Moth vann flyghistorikerpris

Flygnyheter, Lennart Berns, den 9 juni 2004
De Havilland Hornet Moth SE-AGE, tillhöring Föreningen Veteranflyg i Norrköping , erhöll SFF vandringspris vid EAA årliga Fly In på Barkarby i helgen 5-6 juni. Priset tillfaller det bäst restaurerade flygplanet med svenskt flyghistoriskt förflutet. Den som för veteranflygföreningen mottog priset var Kjell Franzén som både varit med om att restaurera flygplanet och dessutom flög upp det till Barkarby. Juryn var enhällig. Den bestod av Erik Hallström och Fredric Lagerqvist från SFF styrelse, EAA- och Lfv-veteranen Anders Ljungberg samt Erik Bratt. Den sistnämnde är konstruktör till J 35 Draken, som i modell utgör priset.

Det vinnande flygplanet kom till Sverige redan 1937 med tillverkningsnummer 8136-80. Typen som sådan är några är äldre och var ett av få täckta sportflygplan under mellankrigsperioden. Barkarby och EAA Fly In slog i år alla rekord.

En engelsk tillrest spotter hade vid 14-tiden på lördagen kommit upp i 285 flygplan, samtidigt som det låg flera andra i varvet i väntan på landning och ytterligare några var på väg från olika platser i Sverige och utomlands.


Bifogade dokument och länkar
SFF
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev