Skriv ut  

Sverige i frontalkrock med EU:s statsstödsregler

Flygnyheter, Harald Rosén, den 30 september 2004
Stockholms stad har blivit anmäld till EU-Kommissionen för brott mot unionens statsstödsregler. Saken har potential att tvinga fram omfattande förändringar i den näringslivsroll stat, landsting och kommuner iklätt sig i kraft av skattebetalarnas pengar. Anmälare är Destination Stockholm , en privat researrangör som bland annat utvecklat  hotellbokningssystem i Stockholm. Anmälan görs mot det kommunalägda Stockholm Visitors Board AB , (SVB). Vi har bett flyg och EU-juristen Anders Lidman att bedöma anmälan, och han säger så här: - SVB sysslar med precis samma saker som Destination Stockholm, fast med skattemedel. - Stockholm brydde sig inte om att förhandsanmäla förfarandet till Kommissionen och sedan avvakta Kommissionens beslut, något de har en lagstadgad skyldighet att göra.

 

Anders L LitenLidman (bilden) fortsätter sin analys av anmälan: SVB är inte avsett att kunna stå på egna ben med 100.000 i aktiekapital, ingen finansiell buffert och förbud i bolagsordningen att gå med vinst. Stockholms stad har pumpat in över 100 miljoner kr de senaste två åren och är på väg att överföra runt 50 miljoner till i år. SVB driver eget hotellbokningsssystem på nätet och fysiskt på Stockholms Central (Hotellcentralen). SVB fungerar som inkommande tour operator för individer och grupper, samt säljer Stockholmskortet, souvenirer, böcker, kartor, mm.

Destination Stockholm som skall klara detta för egna pengar, börjar få svårt att stå emot och gör nu förlust p g a kommunens agerande. Det är just detta som EU:s statsstödsregler är avsedda att förhindra. Offentliga medel får inte användas till att skapa individuella fördelar för företag, vare sig de är offentliga eller privata, om de förvrider konkurrensen och påverkar handeln mellan medlemsstaterna. Anmälan är gjord av en av EU:s mest framstående konkurrensjurister och visar på flagranta brott mot EG rätten. Anmälan kritiserar även svensk kommunallag som i vissa paragrafer sägs vara alltför vidlyftig, ospecificerad och tillåtande och därmed strida mot statsstödsreglerna.

Sedan aktiebolagen tilläts användas som instrument av kommuner och landsting för några decennier sedan, har ett systematiskt ökat intrång gjorts i den privatfinansierade näringsdriften. Kommunala Gym och solarier har dykt upp där man kan bada för växelpengar. Offentliga trafikföretags reparationsverkstäder erbjuder service till priser som privata verkstäder inte kan leva av. För det mesta är de lokala företeelser som inte omfattas av EG rätten, men i fallet Destination Stockholm påverkas den inre marknaden och därmed griper statsstödsreglerna in. Saken anses så allvarlig att anmälaren yrkar på omedelbart, interimistiskt förbud för Stockholm att överföra pengar till SVB. Detta dels med hänvisning till den pågående stora skadeeffekten på Destination Stockholm, dels för att Stockholm aldrig brydde sig om att förhandsanmäla förfarandet till Kommissionen och sedan avvakta Kommissionens beslut, något de har en lagstadgad skyldighet att göra.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev