Skriv ut  

Flygskatten bekräftad i budgeten !

Flygnyheter, Hans Enelius, den 20 september 2005
Tyvärr är det nu bekräftat att det föreligger en flygskatt i budgetuppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. En ny skatt på flygbiljetter som i genomsnitt skall vara 50-100kr per biljett. Vi har  tidigare sett att kraftigt höjda biljettpriserpriser som bl a berott på skattehöjningar lett till att man reser väsentligt mindre med flyg. Man reser sannolikt färre gånger totalt sett, och en del reser kommer i stället att ske med bil, buss och där möjligheten finns, tåg. Våra grannländer har insett de negativa effekterna av flygskatter, Norge tog bort sin flygskatt för några år sedan, och Danmark står i begrepp att ta bort sin.

Historik rev

Diagrammet ovan visar utecklingen av antalet inrikes passagerare i Sverige under perioden 1990-2004. Sedan toppåret 1990 har ca 2miljoner passagerare försvunnit fram t o m 2004. Det innebär att ungefär var fjärde resenär har slutat flyga. Vi kan därför vra säkra på att vi kommer att se en starkt negativ effekt även denna gång när en skatt läggs på flygpassagerarna. Den kommer främst att drabba alla de som söker flygbolagens låga priserbjudanden, som ungdomar, studenter, barnfamiljer och pensionärer.

När färre flyger minskar utbudet och många avgångar kommer att försvinna. Kanske kommer också flyglinjer som i dag flygs kommersiellt att behöva upphandlas av Rikstrafiken.

Men, jag är övertygad om att flyget har många förespråkare som väl kan se konsekvenserna av flygskatten och kommer att agera.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev