Skriv ut  

Flygjubileum firas i år och 2010

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 24 juni 2009
Den 26 augusti öppnar en specialutställning på Tekniska museet i Stockholm för att uppmärksamma 100-årsminnet av den första motordrivna flygningen i Sverige, genomförd av fransmannen Georges Legagneux i sitt Voisin-plan år 1909. Året efter, 1910, gick startskottet för flygets start i Sverige.

Det stundar stora möjligheter för flygentusiaster att få sitt lystmäte.

Stieg Ingvarsson från Svensk Flyghistorisk Förening, berättar för Flygtorget att utställningen på Tekniska Museet har tre inriktningar. Piloten, fakta om flygplanet samt premiärflygningen i sig kommer att uppmärksammas.

En modell av Voisin-planet kommer att visas upp, och ett digert arbete med att montera ihop det påbörjas snart.

Stieg Ingvarsson
Stieg Ingvarsson, SFF

-- Modellen finns i Tyskland, "almost ready to fly". Den är på väg hit just nu, berättar Stieg Ingvarsson.

På kvällen den 26 augusti kommer även ett seminarium om den första flygningen att ordnas, också den på Tekniska Museet i Stockholm. Medverkar gör bland annat flyghistorikerna Jan Waernberg och Sven Stridsberg.

-- Det här blir upptakten till många evenemang under 2010, säger Stieg Ingvarsson.

Flygplan stiger
"Flyget i Sverige 100 år" kommer att firas rejält under 2010, men programmet är ännu inte spikat. Foto: www.fotoakuten.se

Nästa år firas nämligen "Flyget i Sverige 100 år" med anledning av att Carl Cederström tog det första pilotcertifikatet, de första flygdagarna anordnades och på Ljungbyhed flögs med det första svenska flygplanet. Startskottet för flygets start i Sverige brukar därför dateras till år 1910. Under nästa år kommer bland annat Flygvapenmuseet på Malmen utanför Linköping att återinvigas.

Stieg Ingvarsson säger att planerna inför nästa års firanden pågår för fullt, men vill ännu inte offentliggöra detaljerna.

Bild i ingress: Det Voisin-plan som flög över Gärdet i Stockholm 1909 och därmed genomförde den första motordrivna flygningen i Sverige. Foto: Svensk Flyghistorisk Förening


Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SVERIGE - ETT STORT FLYGLAND
Skrivet av Hans - Erik Fredbäck, 2009-06-26 14:02:38
Svensk Flyghistorisk Förening , en stark förening med ca 6000 medlemmar väl fördelade i lokalt förankrade regionföreningar, är navet för flyghistorisk forskning, dokumentation och information. Intimt samarbete sker närmast med SFHM och dess Flygvapenmuseum.
Under jubelåret 2010 planeras ett stort antal aktiviteter, bl.a. ett flygbashistoriskt seminarium med kalla kriget som bakgrundsperspektiv.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev