Skriv ut  

Ny flygplatschef landar i Göteborg

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 november 2011
Från Östersund-Åre till Landvetter till Visby till Göteborg City Airport. Flygplatsens nya vd, Annika Nyberg har hunnit med en serie uppdrag innan det är dags att landa i Göteborg och den första icke-statliga flygplatsen.
– Det blir absolut skillnad mot förut, säger hon till Flygtorget.

Göteborg City Airport är den andra internationella flygplatsen i Västsverige. Den tidigare flygvapenflottiljen F9 har sakta men säkert vuxit och i år reser närmare 750 000 passagerare från flygplatsen. Till skillnad från Landvetter är det lågkostnadsbolagen som står för trafiken, i dagsläget Ryanair och Wizz Air. Dessutom flyger Gotlandsflyg åretrunttrafik mellan Göteborg City och Visby.  Flygplatsen ägs av Volvo, Göteborgs Stad och Swedavia vilket innebär att när nya vd:n Annika Nyberg tillträder den 1 december, är det första gången som ledare för en icke-statlig flygplats.

Göteborg City Annika Nyberg
VD Göteborg City Airport Annika Nyberg
– Det blir annorlunda, absolut, säger hon. Tidigare har jag varit flygplatschef på Östersund-Åre, kommersiell chef på Landvetter och flygplatschef på Visby Airport. Visst är Swedavia med på ett hörn men nu har jag ingen stor koncernmoder att luta mig mot.
           






Göteborg City Airport har en tydlig lågkostnadsprofil men tar också emot en stor del affärsflyg som väljer en mindre flygplats närmare Göteborg än Landvetter. Däremot råder inget större konkurrensförhållande de två flygplatserna emellan.

– Nej, det finns ett flertal destinationer där vi inte konkurrerar med varandra utan tillsammans kompletterar utbudet. Sen kan man ju fråga sig vad lågkostnadsflyg egentligen är idag när de stora, etablerade bolagen tar 499 kronor för en biljett ut i Europa.

Göteborg City Airport har trafik på ett 20-tal destinationer i 12 länder och ambitionen är att växa ytterligare.

– Annika Nyberg är en engagerad och erfaren ledare med bred erfarenhet av att driva mindre flygplatser med mycket gott resultat, säger Olle Sundin, styrelseordförande för Cityflygplatsen i Göteborg AB. Det ger goda förutsättningar att fortsätta det påbörjade arbetet att utveckla flygplatsens roll i regionen.

Ännu är det några dagar kvar till första dagen på nya jobbet och Annika Nyberg vill komma in i jobbet innan det är dags att presentera några planer för framtiden.

– Vi har tre ägare med ett tydligt kundfokus så det är kundernas krav som styr arbetet efter nya destinationer. En utmaning blir att arbeta med bara tre operatörer men tillsammans ska vi optimera flyget som transportmedel.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

GSE
Skrivet av GSEspotter .se, 2011-12-01 16:19:56
Passagerarantalet stämmer inte. Till och med Augusti hade man 745 000 passagerare, och det reser cirka 30-40 000 där om vinterhalvåret. Dessutom behöver GSE rustas upp, en ful sida av Göteborg med taskig, smutsig miljö -annars skitbra och rolig flygplats att fotografera på, roligare än på landvetter i alla fall.
Anmäl inlägget
Oj
Skrivet av Nils, 2011-11-30 15:35:01
Vad har hänt?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev