Skriv ut  

Tomteflyget passerar genom svenskt luftrum

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 december 2011
Jultomten finns i Rovaniemi och på några andra platser i norra Finland. I år passerar drygt 300 chartermaskiner svenskt luftrum, fyllda av resenärer på väg att träffa tomten.
På LFV finns därför en särskild person med ansvar för de årliga tomteflygningarna.

K-strimma

För tre år sedan var det rekord i antalet så kallade tomteflygningar, alltså den specialcharter som flyger i första hand engelsmän till norra Finland för ett kort möte med jultomten. Idag har trafiken minskat något men drygt 300 flygningar till bland annat Rovaniemi och Kittilä passerar i år genom svenskt luftrum.
– Den första flighten gick första december och sedan är det flygningar varje dag och som mest på helgen, säger Thomas Jönsson på LFV som ansvarar för tomteflygningarna. Även på julafton flygs det men sedan klingar det av.
                      Samtliga flygningar hanteras tillsammans med flygtrafiktjänsten Eurocontrol i Bryssel och kommer främst från England men också Frankrike, Italien och Spanien. Till största delen är det Boeing 737, Airbus 320 och Airbus 321 men en och annan Boeing 757 flyger också över Sverige på väg till tomten. 
– Britterna kommer in i svenskt luftrum mellan Oslo och Arvika och sedan tar vi dem raka vägen genom Sverige som de sedan lämnar nordost om Luleå, fortsätter Thomas Jönsson. Vi lägger rutterna i sektorer med lite trafik så tomteflygningarna påverkar inte det vanliga reguljärflyget.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev