Skriv ut  

Iberia Express flyger men nya strejker hotar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 mars 2012
Nya lågkostnadsflygbolaget Iberia Express ska lyckas med det som Iberia inte klarar: Att få ekonomi i inrikes- och europatrafiken.
Men de spanska flygfacken har reagerat med strejker för att protestera mot villkoren för de anställda ombord. Trots att Iberia Express nu flyger har facken utlyst återkommande konfliktåtgärder fram till sommaren.


Iberia

Nyligen premiärflög Iberia Express de första linjerna från Madrid till inrikesdestinationerna Palma, Alicante, Malaga och Sevilla. Därmed har ännu ett lågkostnadsflygbolag sett dagens ljus, skillnaden är att det är helägt av det traditionella nätverksbolaget Iberia.
          Tanken är att Iberia Express ska mata in passagerare till Iberias långlinjenät, framför allt på Sydamerika, som till skillnad från de europeiska linjerna går bra ekonomiskt. Upplägget påminner om de planer som Finnair presenterat, att lägga ut den egna kort- och medeldistanstrafiken på ett annat flygbolag, eller i nära samarbete med ett annat flygbolag. Alla kraft ska istället satsas på den lönsamma interkontinentala trafiken till Asien.
          Det nya flygbolaget har i nuläget fyra Airbus 320 men redan i slutet av året ska flottan vara uppe i 14 flygplan med trafik på närmare 20 linjer i Europa. Ännu är ingen trafik till Norden planerad, den närmaste destinationen är Amsterdam, dit flygningarna startar i september.
          Enligt planerna ska Iberia Express kunna leverera en produktion som är upp till 25 procent billigare än vad stora Iberia förmår. Det är en ekvation som fått de spanska fackföreningarna att reagera eftersom de räknar med försämrade arbetsvillkor och sänkta löner för piloter och kabinpersonal. En serie strejker har kantat lågkostnadsbolagets tillkomst och när det nu trots det startat verksamheten, ska strejkerna fortsätta. Varje måndag och fredag fram till sommaren tänker de spanska piloterna lägga ner arbetet. Hur ägarna, Iberia och British Airways som numera arbetar tillsammans i IAG, International Airline Group, återsår att se.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Snowflake
Skrivet av Jan Eliasson, 2012-03-30 11:51:50
Det här att de gamla drakarna startar nya lågprisbolag brukar ju gå bra.....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev