Skriv ut  

Finnair jagar vidare efter partner

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 april 2012
Air France har sagt nej och Air Berlin kanske. Men Finnair fortsätter jakten på en samarbetspartner som kan ta hand om europatrafiken medan det själva koncentrerar sig på långlinjerna till Asien.
Men arbetet hastar, före sommaren vill Finnair kunna presentera en partner.
Varför inte SAS?, frågar en tidigare SAS-chef.

Finnair

Det är trafiken till Asien som håller Finnair igång. Ute i Europa har den stenhårda konkurrensen från lågkostnadsbolagen fått det finska flygbolaget att vackla. Inte ens inrikestrafiken i Finland ser ljus ut, bara drygt hälften, cirka 55 procent väljer att flyga Finnair sedan bland andra Norwegian och Blue1 satsat på att konkurrera även där, men också börja mata trafik till Kastrup, förbi Helsingfors.
            Samtidigt är de fortfarande mycket lönsamma långlinjerna till tio olika destinationer i Asien beroende av matartrafik från Norden och norra Europa.
            Frågan är bara, vem ska flyga den?
            Sedan en tid tillbaka letar Finnair efter en partner som antingen tar över kortdistanserna helt och håller eller åtminstone tar hand om det i ett nära samarbete. Bland andra Air France har fått en inbjudan men tackat nej, likson ett antal andra, icke namngivna bolag.
            Högst på listan står fortfarande Air Berlin, trots en allt svårare egen ekonomi, egna långlinjer och ett allt närmare samarbete med Ethiad som även de gärna vill ha asienpassagerare via den egna hubben i Abu Dhabi. Men där känner sig Finnair säkra på att trafik via Helsingfors är något som europeiska passagerare föredrar.
            Finnair har nu satt upp farten i jakten på en partner och säger i ett officiellt meddelande att en överenskommelse ska vara på plats senast i sommar och att den nya trafiken ska komma igång i början av 2013.
            I det läget har Vagn Sørensen, tidigare under lång tid en av toppcheferna i SAS och idag koncernchef för Austrian Airlines, kommenterat det hela. Vid en träff i Köpenhamn med de danska flygjournalisterna menade han att det vore mest synergi om SAS inleder ett nära samarbete med Finnair. På sikt kan det sedan vara möjligt att återuppta diskussionerna med Lufthansa.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS och Finnair
Skrivet av Kjell, 2012-04-17 15:57:38
Att Finnair skulle söka sej till SAS är inte troligt! Tyvärr, dom två bolagen skulle annars passa bra ihop, Finnair med sitt hub i Helsingfors och SAS i Köpenhamn, Stockholm och Oslo, Finnair skulle kunna fortsätta med sin satsning på Fjärran Östern utan att trampa in allt för mycket på SAS linjer. Sen behöver man bara tänka på hur det är vid t.ex. ishockeymatcherna mellan Sverige och Finland för att förstå att nått samarbete blir det inte!
Anmäl inlägget
History
Skrivet av FReak, 2012-04-17 14:08:53
Vagn Sörensen har varit chef hos OS men det är länge sedan !!!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev