Skriv ut  

JetTime rycker in för Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 maj 2012
Danska charterbolaget JetTime har tagit över flygplan, personal och flygprogram från konkursade danska Cimber. Nu har också Norwegian engagerat bolaget för att flyga en del av den inrikestrafik i Danmark som man själv inte hinner med.

Jet Time

Danska JetTime är ett av få renodlade charterflygbolag och flyger i sommar en serie flygningar från svenska regionala flygplatser. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. Det finns heller inga planer på att börja flyga egen linjetrafik. Ett klokt val har det visat sig, JetTime tar just nu hand om personal, två Boeing 737 och några charterkontrakt efter Cimber Sterling, där just mixen av charter och linjetrafik var ett av de stora problemen, enligt många bedömare.

         Men om kontrakterade charterflygningarna fortfarande står för den stora delen av flygverksamheten, cirka 75 procent, så växer antalet ACMI-uppdrag för andra flygbolag.

         Just nu flyger JetTime trafik för Norwegians räkning på den danska inrikeslinjen Köpenhamn – Karup. Det är ett samarbete som fortsätter men nu i annan form. I stället för att använda de egna JetTime-maskinerna tar piloter och besättning över det norska bolagets två nya Boeing 737-800 som nyss anlänt till basen i Köpenhamn. Norwegian, som nu har en flotta på 11 flygplan i Köpenhamn, har inte hunnit med i rekryteringen och använder därför flygande personal från JetTime.

         Det innebär en viss omställning, JetTime själva har inga 737-800 i flottan. Visserligen växer just antalet flygplan från 12 till 15 men det är i första hand serierna 300 och 700 som flyger i JetTimes färger.

         För Norwegian innebär samarbetet en resursförstärkning och möjlighet att snabbt kunna komma igång med nya linjer. Hittills är det enbart på inrikesflygningar i Danmark som JetTime rycker in. Ingenting tyder på att något liknande ska ske i Sverige.

Boka flyg direkt på Flygtorget - Vi jämför flygbolagen!




Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gillar ni skattefusk?
Skrivet av Nils, 2012-05-30 11:54:27
Jag tycker det är anmärkningsvärt att det tillåts att vissa bolag har piloter som är egenföretagare med hemvist i något skatteparadis som Gibraltar eller Isle of Man. Jag har inget med SAS att göra, men att kalla det subvention, när ägare går in med kapital i en nyemission, är direkt felaktigt.

Som skattebetalare är det mer rimligt att uppröras av Norwegians eller Ryanairs skattefuskupplägg. Hoppas skattemyndigheter stoppar detta. Även det här med fejkade baser, som Malaga och Tallin.
Anmäl inlägget
tut
Skrivet av tim, 2012-05-30 07:42:03
Bara att gratulera jettime! Snacka om lyft!
Anmäl inlägget
SAS hjälpen
Skrivet av Fly1, 2012-05-29 23:41:16
Det säger ju sig självt, men bedriver ju företag för att gå men vinst, inte år men försluter efter förluster. Har man inte råd att bedriva sin verksamhet får man krympa den till den storlek man har råd med. Har inte SAS råd ska de inte flyga linjer de inte har råd med, svårare än då är det inte...SAS är ingen allmännytta som stat och land ska behöva pumpa in pengar i, lika så det med tidningar, järnvägstrafik med mera…

Anmäl inlägget
Re:SAS
Skrivet av Spanky, 2012-05-29 22:04:27
Farbror lågpris. Jag är mycket medveten om att andra bolag går runt trotts samma förutsättning.
Men om du tänker längre än näsan räcker så förstår nog du oxå att det inte är jättelätt att bara vända kappan efter vinden.
Du som skattebetalare kanske hellre betalar socialbidrag till alla de sasare som skulle bli arbetslösa om bolaget stängdes ner...
Anmäl inlägget
Re:SAS
Skrivet av Lågprisprofilen, 2012-05-29 18:50:46
Spanky:
Uppenbarligen finns det andra flygbolag som lyckas gå med vinst, trots att de har samma problem som stackars SAS. Jag är som skattebetalare inte speciellt nöjd med att subventionera din lön eller dina biljetter bara för att du reser med/jobbar på SAS.

SAS förtjänar att hamna på historiens sophög över olönsamma statliga företag. När SAS läggs ned kommer något annat, förhoppningsvis lönsamt att komma istället.
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av Spanky, 2012-05-29 11:58:53
Jag börjar bli ruskigt trött på att läsa allt tjat om att vi skattebetalare skulle hålla ett sjunkande skepp(läs SAS) vid ytan. Hur lätt tror ni det är att få lönsamhet i ett företag när man hela tiden får ett slag i magen med höjda bränslepriser, införandet av handel med utsläppsrätter och dylikt så fort man genomfört avgörande förändringar.
Anmäl inlägget
Inrikes danmark?
Skrivet av Spanky, 2012-05-29 11:53:19
Finns det verkligen utrymmer för att flyga inrikes i danmanrk med 800:er?
Anmäl inlägget
Avundsjuk SAS:are
Skrivet av Henke, 2012-05-29 11:27:41
Vaddå bluff?? SAS extistens är en bluff, eller snarare
konstgjord andning som vi skattebetalare får hålla igång.
Anmäl inlägget
Parc, ARPI och nu JetTime?
Skrivet av Hmm, 2012-05-29 11:17:43
Undrar om JetTime piloter får anställningsnr och en framtida ev seneriotet. I så fall konkurrerar de med Parc och Arpi piloterna. Trodde ändå att all kontraktsanställda skulle gå via bemanningsföretag men JetTime är ett kontraktsföretag med egna maskiner. Nu skiljer JetTime på piloten och deras flygplan och bara hur ut piloten som ett bemanningsföretag.
Nån annan som kan se problemet eller kanske fördelar med detta?
Anmäl inlägget
Bluff?
Skrivet av Agar, 2012-05-29 09:23:01
Varför skulle det vara en bluff?
Anmäl inlägget
Bluff
Skrivet av Sås, 2012-05-29 08:03:35
Norwegians inrikes i Danmark är bara en tillfällig bluff!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev