Skriv ut  

Ett flygbolag i konkurs – och två nya startas

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 maj 2012
Ytterligare ett europeiskt flygbolag har gått i konkurs. Det är spanska Mint Airways som nu ställt sina Boeing 757 på marken.
Samtidigt ser två nya flygbolag dagens ljus.

Mint Air

I Polen börjar lågkostnadsbolaget Bingo Airways att flyga och får sällskap av holländska Europort Express.
Bingo Airways

Konkurserna fortsätter att skörda offer bland Europas flygbolag. I förra veckan ställde det spanska flygbolaget Mint Airways in betalningarna och bolagets två Boeing 757-200 står nu på marken i Madrid.
            Mint Airways startades så sent som 2009 och har i huvudsak flugit charter för olika arrangörer. I Sverige anlitades bolaget av bland andra Apollo och Ving som ersättare när Spanair gick i konkurs. Mint Airways har också flugit skandinaviska passagerare på uppdrag av TUIfly Nordic och Novair.
            Men samtidigt som 2012 redan är en av de svartaste konkursåren för den europeiska flygbranschen, finns det flygbolag med framtidshopp. I Polen har nyligen ett nytt charterflygbolag startar, Bingo Airways, med ambition att flyga östeuropeer till solen kring medelhavet. Hittills består flottan av en Airbus 320 men redan i sommar ska den enligt planerna utökas med ytterligare två A320.
            I Holland pågår samtidigt arbetet på att få igång ett nytt regionalt flygbolag med tydliga lågprisambitioner. Europort Express har bas i Rotterdam och planerar just nu ett linjenät med trafik till de Brittiska öarna, Irland, Schweiz och Tyskland. Lågprisprofilen i bolaget är tydlig, biljettpriserna är på samma nivå oavsett om de bokas ett halvår eller fyra dagar innan. Mycket är ännu oklart och enligt medieuppgifter blir det antingen Jetstream 32 eller Fokker 50 i flygplansflottan. Trafikstart blir i mitten av september.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

nippon
Skrivet av expert, 2012-06-01 01:35:23
Kära sthlmare...nu är det ju så att SAS flygningar från CPH inte går tomma utan att beläggningen är riktigt bra. Och jag tror inte att Finnairs pax till Japan endast består av svenska passagerare...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev