Skriv ut  

- Det kommer inte att hända...

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 31 maj 2012
”....att SAAB bygger civila flygplan igen”
Marknaden för regionalflygplan i storleken 70-90 säten växer. Och det är turboprop som flygbolagen vill ha.

SAAB


Det har fått SAAB att utreda den framtida marknaden för turbopropflygplan. Men SAAB nekar till att det ska leda till att tillverkningen av civila flygplan återupptas.

I USA ropar de regionala flygbolagen efter ersättare till sina mindre jetmaskiner med runt 50 stolar. Med upp till 15 år på nacken och bränsleslukande som de är, passar de allt sämre in i flygbolagens flottor. Det har fått både Bombardier och Embraer att beräkna ett kommande behov av regionala flygplan till cirka 400, bara i USA. Men det är inte jetmaskiner som efterfrågas utan turbopropflygplan i storleksordningen 70 – 80 säten, siffror som får kanadensiska Bombardier och fransk-italienska ATR att vädra morgonluft.
          I den diskussionen har också namnet SAAB dykt upp. Uppenbarligen var det ett förflutet ord på en konferens om regionalflyg i Minneapolis i USA nyligen som en företrädare för GE Aviation råkade nämna att SAAB har börjat fundera på att återuppta produktionen av ett civilt flygplan i regionalstorlek.
- Vi utreder marknaden för turbopropflyg, det är riktigt, säger Erik Magni, pressekreterare på SAAB till Flygtorget.
          Idag äger SAAB själva, via SAAB Aircraft Leasing, 75 av de egentillverkade flygplanen 340 och 2000. Fram till 1999 tillverkades sammanlagt 459 SAAB 340 med plats för 34 passagerare och 63 SAAB 2000 som tog 50 passagerare. En stor del av de flygplanen flyger fortfarande för närmare 60 flygbolag runt om i världen, från australiensiska Regional Express som har 48 SAAB 340 i flottan till Air Rarotonga och andra små bolag med bara en maskin. Efterfrågan på flygplanet är fortfarande stort, trots att några nya inte tillverkats sedan 1999.
- Det är en bra storlek och flygplanet har erkänt bra kvalitet. Merparten av maskinerna har halva sitt operativa liv kvar så de är populära hos operatörerna, säger Erik Magni.
          Vad som spätt på spekulationerna kring ett nytt civilt flygplan från SAAB är att de två motortillverkarna General Electric och Pratt & Whitney är involverade i den utredning om turbopropmarknaden som görs.
          Ytterligare ett faktum är att SAAB faktiskt har produktionskapacitet kvar i och med att det kontinuerligt konverteras civila flygplan till militära och flygande stridsledning- och spaningssystem. SAAB har också kvar ett stort supportansvar kring de två modellerna och ger kontinuerligt stöd till de olika operatörerna.
          Men Erik Magni vill över huvud taget inte spekulera i om det blir tal om att gå vidare från utredningen till att börja planera för ett nytt civilt flygplan.
- Vi ser ett stort intresse för våra flygplan men nej, det kommer inte att hända att vi börjar bygga civila flygplan igen.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Icke TP
Skrivet av Pilot, 2012-06-02 04:02:18
Jag tvivlar att USAs flygbolag vill återgå till bullriga och skakiga TP.
Anmäl inlägget
SAAB
Skrivet av Magnus, 2012-06-02 02:08:14
Ett nytt civilt flygplansprojekt vore nog i tiden för saab. Kanske återproduktion av SAAB 340/2000.
Anmäl inlägget
@Markus
Skrivet av vad???, 2012-06-01 07:33:05
Det var väl snarare försent, SAAB kom ut med en Turbopropp då marknaden hade gått ifrån tanken om Propeller och ville ha Jet.
EMB145 var dessutom et antal miljoner dollar billigare än SB2 Vilket slog ut SAAB på marknaden.
Anmäl inlägget
@Markus
Skrivet av vad???, 2012-06-01 07:32:59
Det var väl snarare försent, SAAB kom ut med en Turbopropp då marknaden hade gått ifrån tanken om Propeller och ville ha Jet.
EMB145 var dessutom et antal miljoner dollar billigare än SB2 Vilket slog ut SAAB på marknaden.
Anmäl inlägget
Turboprop
Skrivet av Markus, 2012-05-31 21:55:50
Saab 2000 kom tyvärr i fel tid, för tidigt. Modellen var före sin tid, men marknaden var den att flygbolagen/kunderna ville ha mindre jetplan (regional jets) istället för turboprops. Nu har pendeln svängt, främst beroende på bränslepriserna
Anmäl inlägget
Börsnoterst
Skrivet av Mats, 2012-05-31 15:14:00
Det som kallas Saab Aircraft är väl ett affärsområde inom Saab. (Som inte hade med Saab Automobile) att göra. Aeronautics heter affärsområdet. Saab är börsnoterat i Stockholm, största ägaren är Investor (Wallenberg).
Anmäl inlägget
Företaget SAAB Flygplan
Skrivet av Stig, 2012-05-31 08:42:24
Hur ser ägarstrukturen ut i SAAB Aircraft. Kan någon berätta hur det är uppdelat?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev