Skriv ut  

Flygets anställningsvillkor tas upp i riksdagen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 augusti 2012
Villkoren för piloter och kabinpersonal som anställs på Irland, i Spanien eller som hyrs in via bemanningsföretag eller som egna företagare, har debatterats flitigt under sommaren.
Nu har Jonas Sjöstedt, partiledare (v) ställt en fråga i ärendet till arbetsmarknadsministern.

Pilot

I förra veckan lämnade Jonas Sjöstedt, partiledare för vänsterpartiet, in en interpellation, en fråga, till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m). I den tas de olika anställningsformer som blivit allt vanligare inom flygbranschen upp.

– Vi har fått signaler om att det blir allt vanligare att företagen försöker avsäga sig ansvaret för sin personal. Sedan har vi följt debatten och även varit i kontakt med kabinfacket på Unionen. Det har lett fram till att vi nu ställer en fråga till arbetsmarknadsministern, säger José Gutiérrez, pressekreterare åt Jonas Sjöstedt.
           
I dagarna drogs dock interpellationen tillbaka, i väntan på att riksdagen ska återsamlas för hösten. Den ska därför åter lämnas in den 18 september.
           
I frågan beskriver Jonas Sjöstedt sin syn på de olika anställningsvillkor som han menar råder i flygbranschen: ”Ett exempel som nyligen uppmärksammats är lågprisflygbolagens användning av utländska rekryteringsföretag. Dessa rekryterar personal åt flygbolaget och skriver kontrakt med arbetstagaren som innebär en förtäckt anställning där hon eller han formellt sett blir en underleverantör. Arbetstagaren ska då själv stå för inbetalning av sociala avgifter och skatter. Sjukdom eller föräldraledighet ses av flygbolaget helt enkelt som att en underleverantör har slutat att leverera. Situationen innebär ett utnyttjande av den enskilde arbetstagaren och innebär en press nedåt på löner och villkor i hela branschen.”
           
Bakgrunden mynnar sedan ut i den fråga som Jonas Sjöstedt vill ha svar på från Hillevi Engström:
”Kommer arbetsmarknadsministern att vidta några åtgärder för att stävja problemet med förtäckta anställningar inom flygbranschen?”

– Frågan kommer alltså att tas upp igen efter den 18 september och arbetsmarknadsministern är skyldig att svara så vi räknar med ett snabbt svar, säger José Gutiérrez.



Kommentera artikeln
Det finns 42 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Äntligen
Skrivet av Vanlig Styrare, 2012-09-02 20:47:37
Äntligen någon som är villig att ta frågan vidare på politisk nivå.

Att det var vänstern känns lite otippat. Det drar i alla fall mig ett steg åt vänster.
Anmäl inlägget
Fel att de fått skadestånd
Skrivet av Benke, 2012-09-02 12:28:03
@ Kalle Viking
Det stämmer inte det du skriver om ett skadestånd. Jag jobbar på bolaget ifråga och har aldrig hört talas om detta. Däremot vet jag att piloterna från Braathens ett tag hade bättre löneförmåner och högre pension än sina kollegor från SAS.
Anmäl inlägget
Man blir så trött på vissa
Skrivet av xxx, 2012-08-31 14:03:07
Mest trött blir man på er som fortfarande ältar de stackars LIN:arnas öde. Visst det blev inte bra men för f---n, de har det bättre än 90% av svenska piloter idag! Värst är ni som ser SPF som en kommunistisk/socialistisk organisation. SPF är inte ens anslutet till LO så det finns ingen sådan koppling. Det är kanske det som är problemet iom dess ineffektivitet...
Anmäl inlägget
Logiskt
Skrivet av Egon, 2012-08-31 11:47:07
Helt logiskt att Sjöstedt vill ta sina bröder och systrar i Pilotföreningen i fösvar. Svensk pilot förening må ju vara den kommunistiska oraganisation som, ur egen egoistisk synvinkel ,nått allra längst. Nämligen en fackförening som tagit över och sugit ur ett företag till sista droppen och när det är slut i företagets kassa får skattebetalarna stå för fiolerna. Upp till kamp!
Anmäl inlägget
VAKNA; Utflaggning = Panamaflagg i Luftfarten !!
Skrivet av IATA rep. till ICAO., 2012-08-30 16:58:48
Med mina 60 år i flygindustrien så vill jag få nämna att om Linjebolagen hadde behållit IATA avtalet och stoppad "AVREGULERINGEN";
så hadde ICKE ett ENDA "Lågprisbolag" varit i luften i dag.
Till LIN piloterna vill jag bara si: dere ALLA fick ett bra avtal av SAS; men hvad fick TSA piloterna ??
Luftfartsinsp. / Flygdirektör.
Anmäl inlägget
RE: anställningsvillkor
Skrivet av JohnnyB, 2012-08-30 16:55:09
Har du någon som helst aning om vad du pratar om...
Det är inte bättre i USA, ingen anställningssäkerhet, långa arbetspass, dålig lön m.m
Ingångslönen på Great Lakes Airlines, som kör 1900D och EMB-120 är 13000USD om året... Då ska du betala för crashpads m.m
Anmäl inlägget
Skrattretande!
Skrivet av Spanky, 2012-08-30 13:08:09
Fantastiskt roligt att så många kan tänka sig att bryta sin ideologi pga av en fråga som plötsligt uppmärksammas bara för att vissa yrkesgrupper börjar knorra.
Men om nu alla kära piloter är så rädda för att få försämrade anställningsvillkor eller bli utkonkurrerade av kontraktare, varför går ni inte bara ihop och bildar en bemanningsfirma registrerad i Sverige?
Anmäl inlägget
Ansvar, del 2
Skrivet av Sviskon, 2012-08-30 13:07:52
Forts...

Politikerna tycker att facken ska stå för en stor del av regleringen, men de senaste 10 åren har visat att det inte fungerar. Ni som rekommenderar Ryanairanställda att gå med i facket; tänk på att man inte har ett fackförbund att tillhöra när man är på kontrakt. Detta gäller även Norwegian och alla bolag som har kontraktsanställda.

Fram för tuffare högerpolitiker som vågar ställa upp för oss som jobbar! Det är vi som betalar Sverige!
Anmäl inlägget
Ansvar, del 1
Skrivet av Sviskon, 2012-08-30 13:07:12

Bra av Jonas Sjöstedt att ta upp frågan. Synd bara att han inte nämner flygsäkerhetsaspekten också och att Transportstyrelsen och EU inte betraktar förnyelse av kontrakt som utpressning som kan påverka säkerhetskritiska val.

Detta berör inte bara flygbranchen. Tänk på alla som jobbar inom hemtjänst eller massindustri som också blir "egenföretagare" för att få behålla sin anställning. Vi har fruktansvärt dåliga arbetstrygghetssregler i Sverige, även jämfört med andra länder.

Forts...
Anmäl inlägget
Reinfeldts strumpor
Skrivet av (m), 2012-08-30 12:42:51
Jag har själv alltid varit blå men börjar uppriktigt undra vart vårt samhälle är på väg?
Glöm inte att hela det svenska samhället är uppbyggt runt socialism där varje människa är värd något.
ex. Alla har möjlighet att utbilda sig på allas bekostnad. Alla hjälper alla är det kommunism?!
Lyft på Reinfeldts byxben så kommer du se att även hans strumpor har en nyans av rött.
Anmäl inlägget
anställningsvillkor
Skrivet av thomas, 2012-08-30 12:40:33
pilotfacken är för veka och bär ansvaret
i USA som vimlar av lågprisbolag skulle detta aldrig godkännas Det är Amerikaner som flyger Amerikaner punkt slut.
Borde vara så även här, nån som kommer ihåg Avianca 707 som störtade utanför JFK, slut på soppa, kaptenen kunde inte ens Engelska kommunikationen mellan ground och flygplan gick genom översättare 2pn
Anmäl inlägget
Varför ska just denna branch undantas?
Skrivet av 29 på det 30e i flygbranchen, 2012-08-30 12:08:12
Vakna upp och kom in i 2000-talet. Detta fenomen finns i snart sagt hela arbetslivet från läkare till dagisfröknar. Varför skulle en särlagstiftning för just flygbranchen stiftas? Flyger dessa piloter sämre? Servervar denna kabinpersonal kaffet sämre? Detta kommer att komma även i de etablerade nätverksbolagen, alternativet är nog tyvärr konkurs. Att rösta på kommunisterna kan dessutom aldrig vara ett alternativ.
Anmäl inlägget
Det är upp till piloterna
Skrivet av Kalle, 2012-08-30 07:21:49
Det är olagligt att förbjuda några att bilda och gå med i en fackförening. Så bara sätt igång, Ryanairpiloter. Ni får stöd av andra piloter. Sedan är det inte säkert att det hjälper med en fackförening. Norwegians piloter hade fått stöd av piloter över hela europa, mot kontraktsanställningar. Det inkluderar sympatistrejker! Det valde att köra en Quisling istället. Se hur det blev nu istället, med debatt i stortinget/riksdagen om kontrakt och skattefusk. Det här skadar Norwegians image!
Anmäl inlägget
Kommunism...
Skrivet av Jewhan, 2012-08-29 19:40:43
De som styr Sverige, flygbolag, bolag som kallar sig flygbolag..och andra företag vill ha flitiga arbetare som håller käft och tackar för att de får gå till jobbet varje dag. Har man en kritisk åsikt kan ju alltid någon "inhyrd" göra jobbet ist. Den tekniska utvecklingen inom flyget får framåt och det fort. Men personalpolitiken går fan ta mej baklänges!!!
Anmäl inlägget
SJUKVÅRD MM
Skrivet av ML, 2012-08-29 19:35:03
Till alla er som flyger med Ryan Air Norweigen
mm vem ska ta hand om er era barn vård skola omsorg när vi svenskar står utan jobb för företag använder billig arbetskraft och inte betalar skatt och arbetsgivaravgifter i Sverige
Anmäl inlägget
LowCost=Usage
Skrivet av AcceptNoContract, 2012-08-29 18:14:40
Visst har Low Cost bolagen vissa bra ideer om hur ett flygbolag ska hålla sina kostnader nere. Tyvärr är många helt åt ....! Att nu dessa bedrövliga kontrakten som "ligger" ute äntligen blivit politiska är faktiskt skönt. Synd det skulle ta tills det blev tal om skatter, mm. Till alla er "nya" piloter där ute med skulder, etc. som febrilt letar efter jobb, ni skjuter er i foten om ni tar dessa kontrakt! Ni blir utnyttjade bortom alla gränser! Ni förtjänar bättre!
Anmäl inlägget
RYR Piloter har kämpat länge
Skrivet av Bengan, 2012-08-29 17:32:00
Det är skitsnack att tro att Ryanair's piloter sitter på baken och inte protesterar mot detta. Det har pågått processer i domstolen i Dublin i ca 10 års tid. Denna attityd att tro att Ryanair's piloter är att skylla är anledningen att det gått som det gått. Hade Europas fackförbund gått ihop tidigare för att få bukt på detta hade det aldrig blivit ett problem, men ingen har orkat bry sig förrän man nu sett det i sin egen plånbok.
Anmäl inlägget
Ryan Scare
Skrivet av CL300, 2012-08-29 16:25:42
är ju den stora boven i detta. Men det är inte bara lågpris bolagens fel. Ni som flyger för dem visste vad ni gav er in på när ni betalade på tok för mycket pengar för jobbet. Men nu har ni chansen att rätta till detta vansinne. Tala om för er arbetsgivare att det får vara nog, så kanske de seriösa bolagen får en chans till rättvis konkurens. Jag tycker inte synd om er, men gör det rätta nu o fixa problemet så kan vi kanske rädda branschen.
Anmäl inlägget
Man behöver inte vara V för att gilla ett förslag
Skrivet av xxx, 2012-08-29 16:07:47
De flesta vet nog att V's agenda inte skyddar flyget som bransch, men när dom nu vill belysa problemen med arbetsförhållandena kan man uppskatta det utan att vara kommunist. Skitsnacket om SAS och facken som orsak till att det ser ut som det gör är ju bara lågprisbolagens riddare som är ute på näten och låtsas vara piloter. Finns ingen anledning att lyssna på dom, inte heller att rösta V men att gilla förslaget :-)
Anmäl inlägget
Som man bäddar
Skrivet av Janne, 2012-08-29 15:25:47
Pilotfacken på SAS har strejkat sig till orimliga löne och pensionsförmåner.
Dessutom har dom torpederat SAS-ledningarnas försök att driva rationell företagsamhet.
Minns t.ex när piloterna vägrade dela upp sig i nationella enheter eller det svineri som förekom vid samgåendet SAS/LIN.
Dom nya flygbolagen vill helt enkelt inte råka i klorna på pilotföreningarna.
Smart och berömvärt.
Anmäl inlägget
Kalle Viking Papa Hotel
Skrivet av Tekniker, 2012-08-29 14:00:19
Förstår hur ni tänker. V kanske i alla lägen är bäst, men helt klart rör dessa kommentarer runt i grytan, i båda läger. Lagom är bäst, är det inte det o jantelag som vi är skolade att tro på. Det som behövs är ett nytt mittenparti, som tänker på arbetarna men samtidigt vill framåt, så någon skapar jobb som vi kan gå till. Sjöstedt som Folkpartist!
Anmäl inlägget
Tankevurpa
Skrivet av Kalle Viking, 2012-08-29 13:26:06
Om vi börjar med ämnet, så vill vi ju alla att vi får behålla en trygg anställning i de bolag vi jobbar för.
Vårt bidrag till bolaget är ju samtidigt att de flesta lojalt jobbar åt rätt håll, med en stolthet
som för bolaget framåt. Har svårt att tänka mig att Nextjet skulle börja fasa ut jobben, samt att hyra in från ex Irland.
Please tänkom när det gäller V.
Först Lenin, sen Stalin och nu Putin.
Anmäl inlägget
Hurra
Skrivet av !?, 2012-08-29 13:24:45
Jag mailade arbetsmarknadsministern och hennes underställdas svar var att det var en fråga för arbetsmarknaderna! Vänstern here I come
Anmäl inlägget
Hyckleri
Skrivet av Papa Hotel, 2012-08-29 13:18:47
Det här luktar hyckleri! Eftersom (V) är ett parti som i övrigt har en direkt skadlig agenda mot flyget och i synnerhet inrikesflyget, tror jag inte denna frågeställning är mycket värd. De presenterar ju inte ens några egna förslag till förbättringar.
Får väl istället se när nästa förslag till straffavgift på varje flygplansstart eller serverad kaffekopp ombord, kommer.
EU har dessutom nyligen satt upp nya regler för att förhindra fula försök från ett visst Irländskt bolag i framtiden.
Anmäl inlägget
Vänstern
Skrivet av Douglas , 2012-08-29 13:06:56
Ni kan inte mena allvar ? Ni kanske ska läsa på lite mer vad vänstern har att säga. ALDRIG att de kommer sitta i en regering i Sverige igen.

Världen har redan fått pröva på kommunismen och deras planekonomi.

Och det fungerar inte
Anmäl inlägget
Tummen upp.
Skrivet av Jewhan, 2012-08-29 11:58:45
When nothing goes right.......Go Left ;)
Anmäl inlägget
Även på andra områden
Skrivet av Kalle Viking, 2012-08-29 11:58:19
Visst är vi många som anser att denna anställningsform är fel, men att roten till detta är felaktiga lagar, som borde anpassas till dagens verklighet. Ett liknande scenario är när exempelvis SAS fasar ut tungt underhåll österut, vilket renderar att ca 180 mekaniker sägs upp bara i Stockholm.
Jonas i all ära, men min röst kommer aldrig att läggas på ett kommunistiskt parti.
Anmäl inlägget
Fantastiskt bra !! :-)
Skrivet av PM, 2012-08-29 11:06:37
Mycket bra om denna trend i arbetslivet nu kan uppmärksammas och hejdas!

Får plötsligt en längtan att rösta åt vänster trots ett helt liv som borgerlig. Var kan man skicka heja-rop till Jonas Sjöstedt?
Anmäl inlägget
Fråga Annie
Skrivet av Pilot Skyways, 2012-08-29 10:48:26

Intressant är att Annie Lööf C som Näringsminister har ansvar för infrastruktur frågor och därmed har ett visst ansvar för detta. Hur ställer hon sig - menar hon också att företag skall göra allt för att undandraga skatter och arbetsgivareavgifter?
Om ni undrar så kan ni fråga på Centerpartiet centerpartiet@centerpartiet.se
Anmäl inlägget
Centerpartiet går motsatt väg
Skrivet av Finansiell översättare, 2012-08-29 10:47:37
Fredrik Federley och ytterligare en centerpartistisk riksdagsman går motsatt väg och rekommenderade den 27e aug. på Facebook att man reser med Norwegian ett bolag som just agerar på detta sätt.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av ILS, 2012-08-29 10:32:39
Börjar se rött!
Anmäl inlägget
Korthus o kaptener
Skrivet av Tekniker, 2012-08-29 10:28:21
Kaptener, 330 och jet.

Kolla länken. Positivt!

http://jonassjostedt.se/?p=4797

Får kanske bägaren att rinna över...
Anmäl inlägget
Under sommaren...
Skrivet av KaptenJet, 2012-08-29 10:07:17
...sade jag till mig själv att jag inte längre var övertygad om min politiska tillhörighet. Debatterade politik med vänner och bekanta, förvisso med rödvin inblandat, som en riktig ärkesosse. Fundersam sitter jag nu på min kammare och umgås med tanken på att ta ett steg till. Det vete tusan var det här slutar, men herr Sjöstedt ligger bra till hos mig. Just nu i alla fall...

Kapten 330, revolution 2014?
Anmäl inlägget
Korthus
Skrivet av Tekniker, 2012-08-29 09:35:51
Det är inte alltid man håller med kaptener som skriver (anmärkningar i loggen) men kapten 330 gör dagens bästa inlägg! Sorry Fredrik R, aldrig har en Nivea burk som jag haft viljan som nu att rösta på V.
Anmäl inlägget
Kommunist javisst.. :)
Skrivet av Charterräven, 2012-08-29 09:33:06
Äntligen kanske folk vaknar till och inte bara ser oss som överbetalda gnällspikar.....
Anmäl inlägget
Märkligt...
Skrivet av Janne, 2012-08-29 09:31:27
...att man efter ett liv som moderat kommer att rösta på en kommunist, men man får väl trösta sig med att han tillhör rödvins-vänstern;)
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Lågprispilot, 2012-08-29 09:19:47
Äntligen börjar dessa kontrakt komma upp till ytan! Kanske man kan få någon form av social trygghet framöver och kunna sova gott om nätterna.
Anmäl inlägget
Slå ett slag
Skrivet av FRS, 2012-08-29 09:17:35
Se till att sprida denna nyhet bland alla sociala medier ni kan utnyttja.
Jag själv som inte är i flygbranschen men som ändå är ganska insatt tycker det är förfäligt det som sker för anställda som jobbar uppe i luften.
Slå ett slag för andra för att skapa förbättringar!
Anmäl inlägget
Vakna högern!
Skrivet av Berra, 2012-08-29 09:16:22
Tänk att en fråga kan få en att vilja lägga sin röst på vänsterpartiet!

Hoppas nu verkligen de andra partierna vaknar annars blir det att rösta på vänstern i nästa val fast jag är väldigt högervriden. Bara för att denna frågan är väldigt viktig för mig!
Anmäl inlägget
Äntligen uppmärksammas detta!
Skrivet av Styrman Ryanair, 2012-08-29 09:08:27
Frankrike har redan satt stopp. Mycket intressant att det börjar hända saker inom Europa nu.

Ryanair håller på att döda den här branschen totalt. Om inte Eu och alla deras länder sätter stopp för detta så kommer vi inte ha något legacybolag flygandes inrikes Europa om 10 år.
Anmäl inlägget
Länka
Skrivet av AT, 2012-08-29 08:36:28
Det kan vara en god ide att länka till nyheten så att den får mycket uppmärksamhet!
Anmäl inlägget
moderat elle inte
Skrivet av kapten 330, 2012-08-29 08:13:58
Hej,
det är komiskt att man som höginkomstatagare funderar på att rösta på vänsterpartiet då endast dessa ser allvaret i den situation vinu ser. M,FP,C KD & MP vakna upp och stöd detta.
Bättre med hög skatt än låg lön och ingen trygghet!
mvh
Kapten 330
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev