Skriv ut  

Widerø bästa regionalflygbolag i Europa

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 september 2012
Det blev guld till SAS-ägda norska Widerø när de bästa regionala flygbolagen i Europa korades i förra veckan. Silvermedaljen gick till Estonian Air och flygbolaget på Färöarna Atlantic Airways hamnade på tredjeplats.

Wideroe

De regionala flygbolagens sammanslutning, European Regional Airline Association, ERA höll generalförsamling förra veckan och passade på att kora årets bästa regionala flygbolag.
         
”Ett utmärkt ekonomiskt och operationellt resultat, trots svåra väderförhållanden och svårbemästrad terräng”. Så löd en del av motiveringen till att norska Widerø utsågs till vinnare. Det är första gången som bolaget hamnar i topp efter ett antal silver och bronsplaceringar. Juryn var även imponerad av att flygbolaget presterat ett ekonomiskt all-time high, har klarat av konkurrensen från de lågkostnadsbolag som flyger på Norge och över huvud taget stått emot den ekonomiska krisen i Europa.

- Widerø är ett välskött bolag som håller sig på topp i svåra omgivningar, menade juryns ordförande.
         
Widerø ägs av SAS och har sedan starten 1932 utvecklats till Nordens största regionala flygbolag. Norsk inrikestrafik är den huvudsakliga uppgiften och idag flygs cirka 400 dagliga avgångar till drygt 40 destinationer runt om i Norge. Många av dem är små och otillgängliga flygplatser längs den norska kusten. Drygt hälften av den sammanlagda trafiken är kommersiell med 40 procent är upphandlad av staten på samma sätt som i Sverige. I Sverige flyger Widerø på Göteborg under hela året och till Visby som sommartrafik. Linjerna från Arlanda till Trondheim och Tromsö räknas som Widerøtrafik men flygs av SAS.
         
Bolaget har en flotta på sammanlagt 39 Bombardier Dash turboprop: åtta Dash-8 300, 20 Dash-8 100, 3 Dash-8 Q200 och 8 Dash-8 Q400.
         
I dagarna blev det klart att bolaget tar över ytterligare tre Dash-8 Q400 som tidigare tillhört SAS. Två av dem är nu tillbaka i Norge efter att ha varit uthyrda till konkursade Malev.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

DAT
Skrivet av pf, 2012-09-25 18:46:05
tilfredstillte INTE sikkerhetskravene, M.P. Det er viktig å få med i debatten.
Anmäl inlägget
Regionalpolitik
Skrivet av Biggles, 2012-09-25 13:17:59
Ja i Norge har man ju en glesbygds/regionalpolitik till skillnad från Sverige. Så det är ju möjligt att bedriva ett regionalt bolag.
Anmäl inlägget
@M.P
Skrivet av Ojlekungen, 2012-09-25 11:42:53
Svenska staten kommer aldrig kosta på regionaltrafiken på samma sätt de gör i Norge. Billigast vinner här hemma! D.A.T försökte få en norsk upphandlad linje genom att vara billigare, men vad hände då? Wideroe överklagade beslutet och vann.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av M.P, 2012-09-25 11:22:10
Kul för Widerö, tänk om vi ändå hade Widerö på svensk inrikes, framtiden får väl visa sig.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev