Skriv ut  

Finnair vill använda lokal kabinpersonal

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 september 2012
Finnair har redan idag lokal kabinpersonal på olika utestationer i Asien. Nu planerar bolaget att införa samma system också i Europa och anställa lokala flygvärdinnor och stewards i Spanien som ett sätt att spara pengar.

Finnair

Finnair har i dagsläget cirka 1 700 anställda i kabinen. Av dem är cirka 300 stationerade på olika destinationer i Asien, bland annat i Kina, Japan, Korea och Singapore. De är i första hand som en service till de asiatiska passagerarna på flygningarna till Europa.

Nu vill Finnair utöka systemet med lokalt anställd kabinpersonal och ser det som en del i det pågående besparingsprogrammet som ska minska kostnaderna för flygbolaget med drygt en miljard kronor.

I första hand är det linjerna till Madrid, Barcelona och Kanarieöarna som ska utrustas med spanska besättningar.

– Att använda lokal kabinpersonal på våra spanska linjer är ett naturligt sätt att minska kostnaderna, säger flygbolaget i ett uttalande. På de långa rutterna måste besättningarna stanna över natten på utestationerna och det kostar i form av hotell och traktamenten. Genom att använda personal baserad i Spanien gör vi besparingar.

Även på en del långlinjer, både till New York och Asien finns planer på att börja med lokalt anställd personal. Skulle planerna genomföras, kanske så tidigt som nästa år när det förhandlade stoppet för uppsägningar av personal på Finnair går ut, kan det innebära att närmare 100 ur den ordinarie kabinpersonalen sägs upp.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lönedumpning
Skrivet av Flygvärd, 2012-09-28 19:32:02
Spansk CC får köra t/a till t ex. AGP och LPA där AY idag kanske har övernattande crew. AY börjar nu bli som DY och FR och detta är väl tyvärr bara början för många flygbolag att överleva- till förmån till låga priser.
Folk i allmänhet tänker att så länge det inte drabbar mig..men detta är väl bara början...
Anmäl inlägget
Vad göra?
Skrivet av EU, 2012-09-27 22:50:06
Kul. Först tappar man skatteintäkter i Finland och sedan ska man hjälpa Spanien med div krispaket för att de drar in för lite pengar åt staten.
Anmäl inlägget
Enda hoppet att overleva
Skrivet av Smart, 2012-09-27 19:28:03
Finnair anpassar sig till marknadsekonomi. Inte en sekund för sent.
Anmäl inlägget
Finnair vill tjäna på krisen
Skrivet av Hélène, 2012-09-27 12:55:28
´Trött' Spanjorerna kan med sin arbetslöshet idag förhandlas ner lönekostnaderna - kanske också övernattningsklass. Varför rensar de inte istället i sin tungrodda administration? Åtminstone alla dessa mellanchefer kan väl tas bort
Anmäl inlägget
Trött argumentering
Skrivet av Ursäkter, 2012-09-27 11:57:29
"På de långa rutterna måste besättningarna stanna över natten på utestationerna och det kostar i form av hotell och traktamenten. Genom att använda personal baserad i Spanien gör vi besparingar"

För spanjorerna ska inte sova på hotell o få traktamente i Finland
Anmäl inlägget
Kört
Skrivet av Aa, 2012-09-27 11:11:31
Den här branchen är körd...
Anmäl inlägget
Vilka bemanningsføretag?
Skrivet av Anton, 2012-09-27 09:16:16
Någon som vet vilka bemanningsføretag de kommer att anvænda?
Anmäl inlägget
Nytt för de äldre
Skrivet av Dax, 2012-09-27 07:43:32
Lokalt stationerade besättningar är egentligen inget nytt, men det blir väll lite chockartat för de gamla traditionella bolagen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev