Skriv ut  

Fortsatt debatt om piloters arbetstider

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 januari 2013
I tisdags protesterade piloter och kabinpersonal mot EUs förslag om nya arbetstidsregler och menar att de är ett hot mot flygsäkerheten.
– Det är de inte alls, tvärtom blir de mer restriktiva än tidigare, kontrar tre flygbolagsorganisationer.

pilot

I tisdags förra veckan genomförde piloter och kabinbesättningar i de flesta länder runt om i Europa den planerade kampanjen mot vad de ser som allt längre arbetstider. Under rubriken ”Walkout for safety” sattes fokus på förslaget till nya EU-regler kring tjänstgöringstider och viloperioder, som i vissa fall kan ge arbetsdagar på upp mot 22 timmar. Aktionen innebar bland annat att piloter delade ut flygbolag på flygplatserna, däribland Arlanda där även Unionen, som organiserar kabinpersonalen deltog.

I Bryssel överlämnades en så kallad ”petition för säkerhet” med över 100 000 namnunderskrifter till företrädare för EU.
– De regler som EASA föreslår är ett slag i ansiktet på Europas piloter och passagerare. De nya reglerna tillåter flygbolagen att sätta samman farliga flygprogram, säger Nico Vorrbach som är president i European Cockpit Association, den organisation som tagit initiativ till aktionen.
           
Gunnar Mandahl, ordförande i svensk Pilotförening, håller med.
– På alla punkter där man vill göra förändringar i de nationella regelverken handlar det nästan enbart om liberaliseringar och sänkningar av säkerhetsstandarden. På vägen har EU kastat vetenskapen överbord, säger han i en intervju med svt.se
           
Men nu protesterar tre Europeiska flygbolagsorganisationer mot påståendet att de nya reglerna sätter säkerheten på spel.  Association of European Carriers, the European Regions Airline Association, där ett flertal svenska regionala flygbolag är medlemmar och the International Carrier Association menar att EASAs förslag inte är en uppmjukning av gällande regler. Tvärtom innebär de en harmonisering av gällande flygtidbestämmelser för alla flygbolag i Europa och är på vissa punkter mer restriktiva än tidigare.

– Genomför förslaget från EASA kommer Europa att ha ett av de striktaste flygtidsreglementena i världen. Beslutet att anta de nya reglerna får inte äventyras av vilseledande information, skriver de tre flygbolagsorganisationerna i ett uttalande.
           
Debatten fortsätter alltså.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

blabla
Skrivet av Emil, 2013-01-28 15:57:53
Vilken människa fattar inte att det är såhär det ligger till. Om piloterna inte vill ha det handlar det om mer jobb och fler timmar i arbete, om bolagen vill ha det, handlar det ju knappast om skärpta regler, det fattar väll en femåring med marshmallows i skallen att bolagen gärna ser liberaliseringar, id est lättare att tjäna pengar. vars försvann ordet ifrågasätt någonstans.

staten ska skydde folket från företagen, inte tvärtom.
Anmäl inlägget
Ovation
Skrivet av Sture ofvald, 2013-01-28 15:27:50
Väldigt intetsägande artikel... Det blir mer restriktivare påstås det, men VAD är det som blir mer restriktivare??? Fick inte artikelförfattaren veta det?

Lite aftonbladet över det här. blev förmodligen tillsagd att skriva att det är restriktivare, och svalde det med hull och hår...

-Skriv något om den här debatten!
- ehh.. vadå?
-Jag vet inte... Hmm...Skriv att de nya reglerna är restriktivare!
- ehh... Okeeeej... Hur då?
-Äh... Skriv bara att det är restriktivare!
- ehh... Okidoki!
Anmäl inlägget
Pilot
Skrivet av Stefan, 2013-01-28 14:48:27
Mr Debatt ska nog inte debattera i ämnet och hen inte förstår att Flygtorget lyfter ämnet till diskussion.
Anmäl inlägget
Andra halvan då?
Skrivet av Fortättning tack, 2013-01-28 13:32:34
Hur fortsätter artikeln då? Inte mycket till debattinlägg.
Vad kommer bli mer restriktivt frågar jag mig?

Både forskningen och verkligheten visar att regelverket inte fungerar ihop med mänskliga basbehov.
Anmäl inlägget
Gör om gör rätt
Skrivet av AirExpress, 2013-01-28 12:17:13
Valt fel yrke Debatt?
Anmäl inlägget
Skäms
Skrivet av Debatt ?, 2013-01-28 09:58:32
Hur kan du Anders Carlsson skriva att det debatt om ämnet? Det är ju bara att läsa på eller jämföra så förstår en femåring att flygsäkerheten är snart ett minne blott. Sjukskrev mig Själv idag pga utmattning. Hade jag UFFat så
Blir det jobbiga efterspel. Väntar bara på olyckan som kommer snart. Konstigt att folk klarar av att ha på sitt samvete att motstå vetenskapen. Värre än att planera massmord. Skäms på Er.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev