Skriv ut  

Airbus spår fortsatt tillväxt för flygbranschen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 februari 2013
Världens samlade flygbolag behöver köpa 28 000 nya flygplan inom de kommande 20 åren. Flygbolagen i de skandinaviska länderna kommer att investera i 470 nya flygplan. Allt enligt Airbus analyser av flygbranschens utveckling de kommande 20 åren. Dessutom växer Kastrup och Helsingfors betydligt mer än Arlanda.

Flygresandet är en tillväxtbransch och har fördubblat sin omsättning vart 15 år sedan 1971. Vi flyger som aldrig förr och den framtida tillväxten finns framför allt i Asien. Det innebär dock inte nödvändigtvis att världens flygbolag kan visa samma glädjande och uppåtgående siffror men det hindrar inte att de kommer att investera i nya flygplan.

– Vi räknar med att det behövs 28 200 nya flygplan i världen under de kommande 20 åren, säger Andrew Gordon, chefsanalytiker på Airbus i Toulouse som igår var på Sverigebesök för att presentera Airbus årliga analys av flygmarknaden.
           
De flygplanen ska dels ersätta äldre och bränslekrävande flygplan, dels tillgodose det ökande resandet.
– Globalt sett ökade flygtrafiken med 5,6 procent förra året och under januari ser vi en fortsatt ökning med 2,6 procent.
           
Utvecklingen i världen går att omsätta också till nordiska och svenska förhållanden. I de sju länderna i Norden finns 35 flygbolag som flyger sammanlagt 280 flygplan i storleksklassen över 100 passagerare. Den flottan kommer behöva förnyas med 450 flygplan med en mittgång och ytterligare 86 flygplan i den större skalan med två mittgångar. Summa 536 nya flygplan för hela Norden alltså och räknar vi enbart de tre skandinaviska länderna tror Airbus på ett behov av 470 nya flygplan.

– Vi har en ganska klar bild av hur många av dem som vi ska leverera men det är siffror som vi inte går ut med. Men i princip är vi ju två leverantörer av flygplan i storleken över 100 stolar så femtio procent är ingen dålig gissning, säger Andrew Gordon med ett leende.
           
Att flygbolagen är pigga på att köpa nya flygplan, Airbus har idag en orderbok som sträcker sig sju år fram i tiden, motiveras i första hand av bränslekostnaderna. Enligt Airbus ökar de under de kommande 20 åren och tar en allt större del av flygbolagens kostnader.
– Upp mot 40 procent när det gäller long-haul-trafiken.
           
Den nya generationens flygplan är betydligt bränslesnålare och det gör att flygbolagen investerar i nya flygplan, trots en ansträngd ekonomi.
           
Airbus har även studerat utvecklingen bland de stora flygplatserna i världen. Idag är det 42 flygplatser som hanterar fler än 10 000 långlinjepassagerare per dag. Fram till 2031 mer än fördubblas den siffran till 92 flygplatser. Bland de 92 fanns både Köpenhamn och Helsingfors med, men inte Stockholm Arlanda.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

trädkramare
Skrivet av Asfattiga, 2013-02-24 18:49:07
Det största hotet mot flygtrafik i Skandinavien är asfattiga trädkramare som inte har pengar till en flygbiljett och också tycker att flyget "påverkar klimatet". De föredrar skattesubventionerade SJ där elkraften kommer från koleldade kraftverk i Polen.
Anmäl inlägget
Trafikunderlag
Skrivet av SOS, 2013-02-24 18:42:27
Inget av de skandinaviska länderna har tillräckligt underlag för seriös flygtrafik. Som hub för Skandinavien har CPH det bästa läget i snitt.

Finnair insåg geografiska fördelen med europeisk matartrafik via HEL till/fran Asien medan Finland har noll underlag för självständig intercon.
Anmäl inlägget
Hållplats för lokaltrafik
Skrivet av Långbänken, 2013-02-23 08:47:16
ARN kommer att förbli en "liten" flygplats. Omgiven av länder där respektive flagcarrier (SAS och Finnair) har politiskt stöd för att satsa på intercont, är det orealistiskt att tro att ARN kommer att växa. Detta trots att Sverige utgör den största marknaden - såväl för turist- som affärsresande! Detta insåg även Lfv när man byggde bana 3 kort. Ansvariga har nog bestämt sig för att det bästa för näringslivet är att locka med matartrafik till våra "stora" grannländer. Heja...!
Anmäl inlägget
ARN
Skrivet av SOS, 2013-02-22 13:11:22
ARN är en lokal flygplats för Stockholm och inget annat. Det hade varit mycket vettigare att utvidga Bromma!
Anmäl inlägget
Sv: Freddan
Skrivet av SOS, 2013-02-22 13:08:29
Peak Oil var avskrivet som lögn för länge sedan. Följ med i utvecklingen!
Anmäl inlägget
Sverige (Arlanda) lider av komplex!
Skrivet av Sven Komplex, 2013-02-22 08:43:10
Att det växer inom flyget känns jobbigt för Sverige upplever jag det som.
Man byggde ut Arlanda och har sen länge 3 banor.
Idag har det räckt med 1 bana.
Jo jag vet att det är lite trafik ute på Arlanda ibland för jag har arbetat där massor av år men om det är peak så kan en bra trafikledning klara av det ändå på mornar och eftermiddagar.
Nu får vi väl hoppas att man får nytta av att utnyttja i alla fall 2 banor i framtiden och inget mindre oavsett peak eller inte!
Anmäl inlägget
Peak Oil och Miljöhotet
Skrivet av Kalle Pedal, 2013-02-22 05:38:56
Freddan, du har tydligen köpt miljöhotet och Peak Oil rakt av. Grattis!
Kommer jorden gå under av en Asteroid snart också?
Allt som står i Aftonbladet är inte sant, bara så du vet.
Anmäl inlägget
Finne
Skrivet av Finne, 2013-02-21 17:18:22
Helsinki/Vanda rules!!
Anmäl inlägget
Skandinavien har tre länder men...
Skrivet av Jan Eliasson, 2013-02-21 11:54:27
...Norden har bara fem länder, Färöarna, Grönland och Åland är inte länder. Skulle vi vara generösa och räkna dessa självstyrande områden blir det i så fall åtta....
Anmäl inlägget
Peak oil
Skrivet av Freddan, 2013-02-21 10:23:59
Läser man på om peak oil lite förstår man snart att de här bara är fantasier..
Och finns väl ingen som tror att dom någonsin skulle komma ut med några analyser som spår motsatsen?

Vart skulle oljan komma ifrån, passagerarna, frakten? Evig tillväxt i en ändlig värd är omöjligt...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev