Skriv ut  

Ingen ersättning till piloter från Linjeflyg

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 mars 2013
Det blir ingen ersättning till de tidigare Linjeflygspiloterna som krävt skadestånd av SAS. I en stämning till tingsrätten menar de att SAS brutit mot EU-rätten men domstolen har avslagit stämningen. Och menar att linjeflygspiloterna tvärtom blivit förmånligt behandlade.

Trettiotre svenska SAS-piloter som tidigare arbetade på Linjeflyg har en längre tid krävt ersättning av SAS. De anser sig ha kommit på efterkälken karriärsmässigt när Linjeflyg slogs samman med SAS och vill ha kompensation för det. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare.
           
I korta drag handlar det om ett 75-tal piloter som då var kaptener på Linjeflyg men som vid sammanslagningen placerades som styrmän och även miste fem år på senioritetslistan. Därmed har de missgynnats både karriärmässig och i ekonomisk utveckling, anser de och trettiotre av piloterna stämde i början av året svenska, danska och norska SAS med en så kallad skadeståndstalan för brott mot EU-rätten. I stämningen menar de att SAS på ett otillåtet sätt särbehandlat dem på grund av deras svenska nationalitet eftersom SAS vid rekrytering av piloter tillämpar kvotering grundad på nationalitet, dvs. att antalet svenska, danska och norska piloter ska återspegla respektive stats ägarandel i SAS. Det strider mot EU-rättens förbud mot diskriminering på grund av nationalitet. Alternativt har piloterna fått sin rörlighet på den europeiska arbetsmarknaden begränsad då anställningsvillkoren medfört att de haft svårare att få andra tjänster inom EU/EES-området. I vart fall strider villkoren mot god sed och svensk arbetsrätt, menar de i sin stämning.
           
Men tingsrätten i Stockholm har avslagit piloternas stämning i alla delar.
           
Domstolen anser att EU-rätten inte är tillämplig på piloternas anställningsavtal eftersom det rör rent interna, svenska förhållanden. I vart fall har anställningsvillkoren inte inneburit att piloterna diskriminerats på grund av sin nationalitet eller att de hindrats i sin rätt till fri rörlighet. Piloterna har snarare fått en mer förmånlig behandling jämfört med andra nyanställda piloter i SAS. Anställningsvillkoren strider inte heller mot god sed på arbetsmarknaden och är inte på annat sätt oförenliga med svensk arbetsrätt.
           
Piloterna har nu tre veckor på sig att överklaga domen till Arbetsdomstolen. För att Arbetsdomstolen ska ta upp målen krävs prövningstillstånd.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS en total felkonstuktion i dag !!
Skrivet av Till Thomas, 2013-03-26 23:23:24
Thomas; Du glömde straff avgifterna på totalt minst 650 milijoner; - som ett resultat av falskheten med Mersk avtalet; Cargo avtalet i USA och spion verksamheten på boknings programmet till Norwegian i OSL.
Ansvaret ligger hos en dårlig ledning som skulle ha varit avsatt på årsmöte den 20/3. Om TSA & Scanair hadde bildat ett bolag separat ifrån SAS
som jag ville i MBL förhandlingar så hadde Scanair varit i luften i dag !! och Radisson gav en STOR vinst till SAS.
SAS Aktionär.
Anmäl inlägget
@thomas
Skrivet av Kalle, 2013-03-26 14:12:45
Staterna tvingade SAS att ta över Linjeflyg, Braathens och Conair. Conair slogs samman med Scanair som gick bra, till Premiair. Den danske bank satt illa till i Conair och Tage Andersen fixade det. Politiska hänsyn all over.
Anmäl inlägget
Linjeflygspiloter
Skrivet av thomas, 2013-03-26 13:17:16
SAS problem är inte den operativa verksamheten
Den är i grunden bra
Det är sidoaffärerna som kan radas upp och som varje kostat miljarder; Spanair, Intercont hotels, Air Baltic, Braathens, Linjeflyg, Estonia air
etc etc
Anmäl inlägget
ENTLIGEN
Skrivet av f.d. Transair Kapten, 2013-03-26 12:02:21
Hvad fick mine kollegor i TSA när SAS kjöpte TSA ??-
Dom flesta fick gå !! och LIN piloterna fickk BEHÅLLA JOBBET; så dere får vara glada for det.
Hvor hadde LIN varit i dag i dag om SAS icke hadde tagit över bolaget.
Problemet for SAS i dag är att framtidsplan saknas och att egenkapitalet (Asset's)är förbrukat enligt AGM den 20/3.
f.d. Luftfartsinspektör i SAS & Aktionär.
Anmäl inlägget
ska inte ha nån ersättning
Skrivet av thomas, 2013-03-26 09:23:59
Här gjorde SAS som i Braathens fallet gigantiska misstag, båda bolagen var konkursmässiga med miljardunderskott när de köptes och införlivades i SAS, varför helt enkelt inte låta de konka, då hade allt tjafs med piloter och annan personal undanröjts, och SAS hade sparat miljarder. Det är sådana här usla idiotiska sidoaffärer som ligger till grund för dagens svåra situation SAS befinner sig i
Anmäl inlägget
@Joså
Skrivet av Janne, 2013-03-25 15:16:06
FR? är det vad alla andra kallar relief pilot? Ni SASare har alltid er egen lingo....
Anmäl inlägget
Inte så synd om dem
Skrivet av Joså, 2013-03-25 11:21:02
De fick ju behålla sin kaptenslön fast de blev degraderade till styrmän. Många av de degraderade kaptenerna sökte sig på den tiden till SAS B767, som FR där. Många av dem kallade sig "Världens bäst betalda turist"...
Jag har lite svårt att tycka synd om dessa individer.
Anmäl inlägget
Gnäll
Skrivet av ole, 2013-03-25 10:53:27
Stackare!!! Vilket gnäll det är hela tiden på dessa piloter. Dom skulle testa att arbeta för lite andra flygbolag och se hur jävla bra dom har haft det. Fast att dessa blivit styrmän och flyttats ner på senioritetslistan.
Anmäl inlägget
Cost
Skrivet av Gringo, 2013-03-25 08:53:57
Länk till domen, skulle vara kul att veta vad kostnaden blev för spektaklet.
Anmäl inlägget
Hänt för 20 år sedan
Skrivet av LINfd, 2013-03-25 08:27:07
Gnällspikar - hur vore det om de skaffade sig ett meningsfullt liv istället
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev