Skriv ut  

Ethiopian Airlines först med Dreamliner i trafik igen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 april 2013
Redan igår återtog Ethiopian Airlines flygningarna med Boeing 787, sedan de amerikanska myndigheterna släppt flygförbudet. Mardrömmen för Boeing är över och nu ska produktionstakten höjas. Norwegian väntar troligen till augusti med att ta flygplanet i bruk.

Ethiopian Boeing 787 Dreamliner

I torsdags släppte amerikanska FAA flygförbudet för Boeing 787 och nu pågår en febril aktivitet hos de flygbolag som redan har Dreamlinern i sina flottor att bygga om batterierna på de 50 flygplan som är levererade och återstarta trafiken. Japanska All Nippon Airways, som var först ut med att börja använda flygplanet ska börja testflyga flygplanet idag måndag. Polska LOT som var första europeiska flygbolag med typen och precis hann sätta sina två Dreamliners i trafik innan flygförbudet, räknar med att ha dem i luften igen den 6 juni.
           
Ethiopian

Men redan igår lyckades Ethiopian Airlines bli första flygbolag att ta modellen i trafik igen. Det var den ordinarie rutten från Addis Abeba till Kenya där flygplanet användes sedan Boeing haft tekniker på plats för att installera det nya batterisystemet. I nuläget finns tio team med 30 tekniker i varje i full färd med att åtgärda batterifelen, var än i världen flygplanen finns. De byter ut alla de gamla batterierna, byter batteriladdare och installerar nya batteriboxar och ventilationssystem. Åtgärderna tar cirka en vecka per flygplan och alla 50 flygplan ska vara åtgärdade i mitten av maj.
           
Ethiopian Boeing 787 Arlanda

Att Ethiopians flygning gick utan problem var viktigt för Boeing som hade flera personer från bolagets ledning på plats ombord. PR-arbetet på att återskapa förtroendet för flygplanstillverkaren fortsätter nu på högvarv allt eftersom de åtta flygbolag som hittills har flygplanet i trafik börjar använda det. När ANA idag drog igång testflygningarna var Boeings vd Ray Conner med.
           
Boeing räknar nu med att höja produktionstakten i tillverkningen av nya 787:or och ska i slutet av året vara uppe i tio nya flygplan per månad mot dagens sju.
           
Att Boeing nu kan återuppta leveransen av nya flygplan gör att Norwegian åter kan börja planera för Dreamliner-trafik.

– Vi har en indikation på att vi får vår leverans i juni, berättade Åsa Larsson för Flygtorget för en dryg vecka sedan, innan flygförbudet var hävt. Men vi har ett tre månaders avtal med Hifly som ska flyga våra första långlinjer med en Airbus och jag tror inte att det ändras. Vi behöver tid på oss att förbereda Dreamlinern för vår verksamhet.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Boeing go for it
Skrivet av samany, 2013-04-30 19:30:13
Vad är Huston ??

Lär dig stava ?
Anmäl inlägget
Ååååh Neeeej!!!
Skrivet av Hemliga Harry, 2013-04-29 10:54:06
Trodde det skulle dra ut på tiden ännu mera, tråkigt att det inte gjorde de men sagan är nog inte slut än =)
Anmäl inlägget
"Huston we have a problem" Dreamliner flies again!
Skrivet av Linkan, 2013-04-29 08:52:19
"Huston we have a problem" Dreamliner flies again!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev