Skriv ut  

Många flygbolag kvar på svarta listan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 juli 2013
Två flygbolag får tillstånd att flyga på Europa igen. Men fortfarande är 280 flygbolag från 20 länder kvar på den svarta lista som EU-kommissionen publicerade igår.

Svarta listan är EU-kommissionens förteckning över flygbolag som inte tillåts flyga i europeiskt luftrum. I går publicerades den för tjugoförsta gången och som vanligt är det länder som Djibouti, Ekvatorialguinea, Indonesien, Kazakstan och Kirgizistan som är bland de länder där flygverksamheten har så allvarliga brister att EU sätter stopp. Det är sammanlagt 20 länder med på listan och de kommer till största delen från Afrika och i de olika länderna är det 280 flygbolag som har flygförbud i Europa.

Siim Kallas, kommissionens vice ordförande med ansvar för transportfrågor, säger:

 – Svarta listan inrättades till skydd för det europeiska luftrummet men den kan också fungera som en väckarklocka för länder och flygbolag som behöver få ordning på sina säkerhetsrutiner.
           
Den väckarklockan har ringt på Filippinerna och i Venezuela där de två nationella flygbolagen, Philippine Airlines och Conviasa nu släppts in i europeiskt luftrum igen.
           
Philippine Airlines, som varit uteslutet sedan 2010, har en diger historia av både olyckor och kapningar men har de senaste åren ägnat mycket kraft åt att åtgärda säkerhetsbristerna. Myndigheterna har också tagit ett krafttag mot korruptionen som även letat sig in i flygbolaget. Det var inte bara EU som var tveksamma till det filippinska flygbolaget, även amerikanska FAA har infört flygförbud.
           
I Manila, där flygbolaget har sin bas med en flygplansflotta på 46 medel- och långdistansflygplan, räknar man med att redan i september återuppta flygningarna till London, Paris, Rom och Amsterdam.
           
Conviasa är det största flygbolaget i Venezuela och uppstod sedan det nationella flygbolaget Viasa lagts ner. Bolaget flyger i första regionala linjer i mellan- och sydamerika. Även situationen i Mauretanien har, enligt EU förbättrats och kommissionen räknar med att det ska inspirera andra länder att följa efter.

– Idag har vi kunnat avföra länder och flygbolag från svarta listan som visat verklig vilja och förmåga att genomföra internationella säkerhetsnormer på ett hållbart sätt. Utöver Filippinerna, Venezuela och Mauretanien visar även ett antal andra afrikanska länder goda tecken på framsteg, säger Siim Kallas.
           
I svarta listan finns också tio flygbolag som tillåts flyga men övervakas noga, det är Air Astana från Kazakstan, Afrijet, Gabon Airlines och SN2AG från Gabon, Air Koryo från Demokratiska folkrepubliken Korea, Airlift International från Ghana, Air Service Comores, Iran Air, TAAG Angolan Airlines från Angola ochAir Madagascar från Madagaskar.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev