Skriv ut  

Flyg året runt Visby – Malmö

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 juli 2013
Bästa flygåret någonsin. Det räknar Visby flygplats med att 2013 ska bli. Nu ökar också antalet linjer som trafikeras året runt sedan Gotlandsflyg beslutat att fortsätta flyga till Malmö också under vintern.

Den stora motorn i flygtrafiken på Visby flygplats är den så kallade Almedalsveckan, första veckan i juli när landets politiker, journalister och debattörer samlas i Visby för den årliga politikerveckan. Då finns det inte ett hotellrum eller en flygstol att uppbringa för den som vill ta sig till Gotland. Men också resten av sommaren är det hög trafikintensitet på flygplatsen som i år kunnat räkna in ett tiotal flygbolag och destinationer.

- Siffrorna för juli har vi inte fått än men i juni var det 10 procent upp jämfört med samma månad förra året, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby flygplats till Flygtorget.
          
Sträckan Malmö – Visby premiärflögs förra året av Malmö Aviation och Gotlandsflyg som delade på trafiken. Den lockade närmare 7 000 resenärer under sommarsäsongen och krävde att Malmö Aviation satte in sina större Avro RJ100 på en del av avgångarna. Även i år har den gått så bra att linjen nu blir en permanent året runt-linje. 

- Det finns ett stort antal gotlänningar som bor i malmöregionen samtidigt som vi ser allt fler danskar som reser till Gotland. Sammantaget gör det att vi ser ett underlag som gör att vi kan fortsätta att flyga också efter sommaren, säger Anders Engzell på Malmö Aviation.
          
Det blir Gotlandsflyg som står för flygningarna med en SAAB 340 med 33 stolar och tre rotationer i veckan, tisdag, fredag och söndag.
          
För Visby flygplats blir trafiken ett efterlängtat tillskott och jämnar också ut beläggningen på flygplatsen. Idag är det Bromma, Arlanda, Ängelholm och Göteborg City som trafikeras året om och Malmö blir den femte i ordningen. Samtidigt växer chartern på Visby som i höst har 19 avgångar då bland andra Det är till största delen europeiska charterbolag som står för den trafiken, bland andra Aegean Airlines, Sky Airlines, Onur Air och Thomas Cook flyger söderut från Gotland.
- Almedalsveckan är vår stora utmaning, framför allt att klara parkeringen av flygplanen och passagerarströmmarna. NU har vi skapat nya parkeringsflöden och det kommer trafiken till godo också resten av året. Jag räknar med att det här blir bästa flygåret hittills i Visby, säger Gunnar Jonasson.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev