Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Ingen flygledarstrejk på torsdag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 oktober 2013
De europeiska flygledarna har avbrutit planerna på en storstrejk på torsdag som, om den genomförts, skulle lamslagit merparten av flygtrafiken i Europa.

Air Traffic Controllers European Union Coordination, ATCEUC, har, efter intensiva förhandlingar under både fredagen och lördagen, beslutat att avblåsa planerna på en storstrejk på torsdag 10 oktober.

Om de närmare 14 000 flygledarna i de 28 länder som är medlemmar i ATCEUC gjort allvar av planerna hade det stoppat i princip all flygtrafik söder om Skandinavien. Danmark hade, som enda medlemsland tagit avstånd från strejkplanerna och Sverige är inte medlem i paraplyorganisationen vilket gjort att en stor del av den svenska och interskandinaviska trafiken hade kunnat genomföras.

Sverige och Danmark har dessutom idag ett gemensamt luftrum, skapat efter de principer som är på gång inom ramen för Single European Sky 2+ och som var orsaken till den planerade aktionen.

EU-kommissionen vill harmonisera flygleder och luftrumskapaciteten i Europa vilket bland annat skulle förkorta flygvägar och minska miljöpåverkan. ATCEUC menade att planerna som presenterats och som skulle ha trätt i kraft 2019 var orealistiska och inneburit en nedgradering av flygledarnas roll och allvarligt påverkat flygsäkerheten.
           
Nu har dock ATCEUC fått en försäkran från EU-kommissionen om förnyade överläggningar, framför allt om säkerhetsaspekterna i förslaget som också är tänk att spara stora pengar för flygmyndigheter och flygbolag.
           
Att det omedelbara strejkhotet är avblåst innebär dock inte att det försvunnit. I ett uttalande skriver ATCEUC att de inte tänker låta sig dribblas med genom ”god vilja och snälla ord”. Organisationen förutsätter att de nya diskussionerna, som startar redan idag måndag, ger ett konkret resultat, annars kommer strejkvapnet att aktiveras igen.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
FMV
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev