Skriv ut  

Skavsta letar nya flygbolag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 januari 2014
I fredags försvann fem av Ryanairs linjer från Skavsta. Flygplatsledningen letar nu ny trafik som kan fylla luckorna, både bland charter- och nätverksflygbolag. Samtidigt meddelade Wizz Air att de utökar frekvenserna på en av de linjer som Ryanair lämnar.

Skavsta Airport
Skavsta Airport

Skavsta var en av de flygplatser som drabbades hårt när Ryanair bantade det totala linjeutbudet i Sverige. Sedan i fredags saknar flygplatsen fem linjer, till Düsseldorf, Berlin, Hamburg, Frankfurt och Budapest. Dessutom har frekvenserna på bland annat Paris bantats. Det innebär ett årligt bortfall på cirka 500 000 passagerare, exakta siffror på beläggningen lämnas inte ut men nedläggningen av linjerna har inte med någon sviktande beläggning att göra, menar flygplatsens vd Dot Gade Kulovuori.

– Det klart att det är ett bekymmersamt läge och vi håller just nu på att analysera vad det här egentligen betyder för oss. Men jag vill påpeka att det inte handlar om att vi är osams med Ryanair, vi ska snart ha möte med bolaget för att diskutera trafiken under 2015, säger hon till Flygtorget.

Skavsta var Ryanairs första flygplats i Sverige och har trots neddragningarna fyra Boeing 737-800 stationerade på flygplatsen. Med 28 helårslinjer fortsätter flygbolaget att vara en dominerande kund medan det andra stora flygbolaget Wizz Air har sju linjer, uteslutande till östra Europa. Wizz har för övrigt sett en möjlighet i och med Ryanairs indragna linje till Budapest och ökar det egna flygprogrammet dit från tre till fem dagliga avgångar. Ett av få andra flygbolag på flygplatsen var Gotlandsflyg som fram till sommaren 2012 flög en åretrunt-linje från Visby med ambition att ge gotlänningarna tillgång till utrikesnätet på Skavsta. Nyligen meddelades dock att den trafiken inte ska återupptas.

– Det var svårt att matcha flygtiderna till och från Gotland med avgångarna här, säger Dot Gade.  

I den nya situationen har ledningen på flygplatsen fått de ägarnas uppdrag att leta ersättare till Ryanair. Det ska göras med en prislista som anpassas till varje enskilt flygbolag. Det arbetet sker helt förutsättningslöst och fokuserar på andra lågkostnadsaktörer men också charter och traditionella nätverksflygbolag.

– Vi går tillbaka till bolag som vi tidigare haft diskussioner med men där det av en eller annan anledning inte gått att komma vidare.

De nya ägarna ADC & HAS Airports Worldwide står även inför det faktum att banan på Skavsta måste ha ny beläggning. Något som de, enligt Dot Gade, var helt införstådda med inför köpet. När det arbetet ska starta är ännu inte klart.

– Det faktum att vi i ögonblicket har betydligt mindre trafik gör att det inte är helt akut så vi uppdaterar just nu situationen. Men det ska se inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Dot Gade som inte heller är särskilt orolig för de planer som finns på att bygga en ny lågprisflygplats på Ärna utanför Uppsala, närmare 20 mil norrut.

– Det kommer att kräva mycket stora investeringar i terminal och bana. Jag har haft flera samtal med dem men tror inte riktigt att de är medvetna om hur mycket pengar som faktiskt behövs för att hålla driften igång. Samtidigt ska man inte underskatta människors ambitioner och vi vet att mer flygtrafik också ger en större marknad och fler passagerare.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sex destinationer försvann
Skrivet av Sebastian, 2014-01-16 01:02:26
Skribenten glömde att även Riga försvann från utbudet den 12 januari vilket gör antal nerlagda linjer till 6 stycken. Även Eindhoven försvinner den 29 mars, samt 7 sommarlinjer som ej återupptas denna sommar, bl.a. Edinburgh, Dublin, Tallinn, Trapani, Baden-Baden, Kaunas, Memmingen... Så det finns massvis med hål att fylla för nya aktörer.
Anmäl inlägget
Bud
Skrivet av Wizz, 2014-01-14 22:01:21
Det stämmer att tre gånger vecka åka dit
Anmäl inlägget
Dagliga avgångar?
Skrivet av Gjodac, 2014-01-14 08:48:52
Flyger verkligen WIZZ 3 ggr dagligen till BUD idag och ska uttöka till 5 ggr?? Kan det inte röra sig om antalet avgångar per vecka?
Anmäl inlägget
Re:Skavsta letar nya flygbolagen
Skrivet av joflin, 2014-01-13 21:44:45
Nyfiken:

-Hur många Boeing737:or har Rajjan baserade på NYO?
(Vinter?, respektive Sommar? -programmen)

Jag har för mig att ~2008 var det officiellt sex kärror som stod över natten, men i praktiken 7st under sommaren.
Anmäl inlägget
Skavsta,No
Skrivet av kesem, 2014-01-13 13:21:00
Lägg ner Skavsta flygplats! Arlanda och Bromma finns, det räcker!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev