Skriv ut  

Förbud att fälla flygstolen bakåt?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 4 mars 2014
Ska flygbolagen installera fast monterade säten, sådana som inte går att fälla bakåt? Det menar i alla fall en amerikansk författare som, efter att ha blivit ihopträngd bakom ett säte, skrivit ett öppet brev om saken – och fått tusentals likes.

Passagerare ombord
Ombord

Richard Moran är en amerikans författare som definitivt tröttnat på att passageraren i sätet framför fäller ryggstödet bakåt och på så sätt inkräktar på det lilla utrymme som finns. Och att stolarna ombord går att fälla tillbaka är ett allvarligt problem, menar författaren och räknar upp slagsmål, sönderslagna datorer och över huvud taget panikkänslan det innebär att plötsligt ha en stol som spärrar in en i det lilla utrymme som finns att tillgå. Då ska vi dessutom vara medvetna om att Richard Moran alltid flyger i premium och business.
         
Det här har han skrivit om i ett öppet brev på LinkedIn där han bland annat beskriver hur de ynkliga centimeter som han betalar dyrt för, plötsligt blir stulet av personen framför.

- Nu kan jag inte använda min dator. Nu kan jag inte röra mig. Jag är en fånge i ett utrymme, stort som en liten hundkoja, skriver han och berättar om en flygning från San Fransisco till New York där han betalade passageraren framför tjugo dollar för att skippa få stolen i ansiktet.

- Jag trodde att han skulle säga: ”Oroa dig inte, jag förstår, behåll din tjuga.” Men istället sa han ”OK”. Jag gav honom pengarna och han höll stolen upprätt hela vägen. Det var värt det. Flygbolaget borde betala mej för utlägget.
         
Faktum är att Richard Moran inte är ensam. Sajten Skyscanner har gjort en undersökning som visar att 91 procent av de tillfrågade höll med om att de fällbara sätena borde tas bort.
         
I väntan på att flygbolagen ska hörsamma uppmaningen att fastmontera sätena, kan Richard Moran tänka sig att alla resenärer får en liten lapp med följande text:

Dear Person in Front of Me,

I don’t know you but the back of your head is now four inches away from my face. I can smell your Head and Shoulders shampoo (it's not working). This might all be a little too intimate for strangers. When this airplane lands I have to give a PowerPoint presentation. I have not done it yet. I was planning to do it on this flight but because you are now almost in my lap, my laptop doesn’t open and I cannot work. This is going to create problems for my career. Would you mind scooting forward? Thanks so much.

Sincerely,

The Panicked Business Traveler Sitting Behind You



Kommentera artikeln
Det finns 34 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

"Knee Defender"
Skrivet av What.?., 2014-03-07 07:57:30
Jag kan inte se något annat än att Knee Defender skulle skapa annat än problem. Hade någon på något sätt spärrat fast mitt säte så kommer jag försöka fälla ner det, och sen kontakta kabinpersonalen. Jag har betalt för ett säte som går att fälla ner, och synd om kabinpersonalen ser det som om de måste vara mammor till oss, men det är deras jobb att se till att vi har en behaglig resa utan bråk och dylikt.
Anmäl inlägget
Är 190 och gillar ryan för att deras säten fälls
Skrivet av TR, 2014-03-06 11:43:24
Tycker tvärtom mot flera andra "långa" att det är skönt att flyga ryan. Inte för att platsen är sådär jättestor men å andra sidan slipper mina knän bli krossade. Har även flugit reguljärt och där startar jag alltid resan med att hålla emot allt jag kan för att de framför inte ska kunna fälla sätet.. Ja det kan vara svårt att sova med upprätt säte men hellre det än att mina knän blir krossade.
Finns inte plats för mer utrymme mellan stolarna så fixera sätena!
Anmäl inlägget
Knee defender är förbjuden på flera bolag
Skrivet av thompa, 2014-03-05 22:43:31
Till dåren som gör reklam för denna produkt. Den är sedan 2004 bannad av flera amerikanska flygbolag, även om nu FAA inte har haft större invändningar emot den. Sen kan du också bli stämd eftersom du inkräktar på sätets funktion som en person framför betalt för. Sen tar det flera minuter att få bort grejorna vilket inte är smart vid en ev nödsituation, finns redan exempel på en hjärtattack där ett låst bord förvärrade räddning, lägg ner idiotin eller köp en buiseness-biljett...
Anmäl inlägget
Longhaul 12 tim utan fällbar stol-lycka till...
Skrivet av thompa, 2014-03-05 22:23:36
Det handlar om att folk inte kan använda sina laptops när stolen fälls ned....Egentligen konstigt att man tillåter laptops på skrangliga bord där dom ibland halkar ned och slår sönder tårna på folk, än värre när det kommer luftgropr och 2-4kg laptop börjar flyga iväg någonstans. Förbjud laptops på borden eller ta fram en glidskena som kopplas till bordet, då kan både stol fällas och laptop stå kvar utan problem, och så flyger den inte heller iväg.
Anmäl inlägget
"Knee defender"
Skrivet av m, 2014-03-05 21:08:14
Helt fantastisk uppfinning. Borde få nobelpriset
Anmäl inlägget
Brist på uppfostran och hänsyn?
Skrivet av Ior2, 2014-03-05 20:50:31
För tjugo år sedan hade vi ungefär samma benutrymme på charter som vi har idag men passagerarna tog en helt annan hänsyn till varandra än de gör idag. Vi som arbetar i kabinen blir allt oftare en "extramamma" som förväntas medla mellan vuxna människor. Hoppas fällfunktionen försvinner i de trånga delarna av kabinen. Det skulle säkert även öka efterfrågan på premiumstolar.
Anmäl inlägget
Stolar
Skrivet av Flygexpert, 2014-03-05 12:54:14
Det blir faktiskt rymligare med dem ny stolarna som är mycket tunnare som Lufthansa har installerat på sina maskiner och som SAS nu har påbörjat installationen av. Och dessa stolar är inte mindre bekväma är de gamla, tvärt om är det mer bekvämt i dessa nya stolar. Enda nackdelen med SAS stolar är att vi långa personer förlorar huvud stödet med får betydligt mer utrymme kring benen.
Anmäl inlägget
Hmm
Skrivet av Trötter, 2014-03-05 11:05:27
Banta!
Anmäl inlägget
Uppe vid mat
Skrivet av johan, 2014-03-05 09:26:55
Jag kan tänka mig en kompromiss. När det serveras måltid så kan jag tycka att det är för trångt när sätet framför är nedfält. Annars så har jag inga problem med fällningen.
Anmäl inlägget
Stöld av min plats
Skrivet av Kalle Viking, 2014-03-05 08:32:57
Tack för ett klokt förslag, där främre passageraren stjäl en del av den bakre passagerarens köpta utrymme. Värst är det oss med långa ben. flygbolagen får gärna ha fällbara säten men inte på bekostnad av den som sitter på stolen bakom.
Anmäl inlägget
Fällbart på pendeltåg?
Skrivet av Varför, 2014-03-05 08:13:27
Har aldrig sett att det gnälls så mycket om en stol! Varför klagar ingen på att stolarna på Tunelbana och Penedletåg inte är fällbara.....många sover utan att "fälla" sätena.
Nä, ta bort de fällbara ryggstöden, annars blir det att man måste ta tag i ryggstödet då man måste upp eller flytta på sig.
Anmäl inlägget
Mitt golv är någon annans tak
Skrivet av Lemon, 2014-03-04 21:04:59
Flyger bokstavligen varje vecka och skulle aldrig få för mig att stjäla bakomvarande passagerares redan snåla utrymme.
Och, som medelålders man av medellängd, så går det alldeles utmärkt att sova en stund utan att fälla sätet.
Men som synes resonerar vi alla olika.
Och f.ö. tycker jag de fällbara sätena ska tas bort.
Anmäl inlägget
Vilket gnäll!!!
Skrivet av Hemliga Harry, 2014-03-04 19:57:03
Vilket Jävla gnäll!!! Ta Tåget om de är så jävla jobbigt =)
Anmäl inlägget
Oförstånd
Skrivet av Reser 20-30 resor/år, 2014-03-04 19:53:20
Jag har en dålig rygg som plågar mig ofantligt när jag inte kan fälla ryggstödet (nödutgångarna) Jag kan ALDRIG sova på ett flygplan! Skulle denna idiot få sin vilja igenom blir jag tvungen att sluta de jobb jag älskar! Cabinpersonalen kanske kan vara mer lyhörda för dessa problem, när möjlighet finns...
Anmäl inlägget
Hänsyn och respekt
Skrivet av Tompalino, 2014-03-04 16:18:29
Det hela handlar om det moderna samhällets brist på att visa sin medmänniska hänsyn och respekt! Mer av detta så ordnar sig det mesta!
Anmäl inlägget
Ni som klagar får gärna byta rygg med mig
Skrivet av Daniel, 2014-03-04 16:11:12
Jag är 1,87 m lång och tycker definitivt att det är värt att bli av med utrymmet framåt om jag själv kan luta mig bakåt och spara min rygg. När jag åkt Ryanair har jag gått ifrån planet med ont i ryggen för att den ryggstödsvinkeln inte är naturlig för mig.

Att minska på fällvinkeln på de plan där den inte redan är jätteliten, kan jag tänka mig på short-haul. Men att ta bort fällningen eller minska den på long-haul skulle göra varje flygresa för mig och säkert många andra genuint plågsam.
Anmäl inlägget
Gnäll?
Skrivet av Sverre, 2014-03-04 15:56:57
Tycker det är bra mycket värre när folk bakom en tar i ryggstödet när de ska ta sig in och ut. Klart man ska kunna fälla stolen så man kan sitta mer bekvämt??
Anmäl inlägget
JA!!!
Skrivet av Anders1, 2014-03-04 14:53:40
Det finns en enda sak jag gillar med Ryanair och det är att sätena är icke fällbara. Önskar det var så i ekonomiklass på alla flygbolag!!!
Anmäl inlägget
Seat recline
Skrivet av Reply, 2014-03-04 14:44:27
Inget nytt under solen, RyanAir har haft fasta ryggstöd under en lång tid.
Anmäl inlägget
Artig
Skrivet av Anna, 2014-03-04 13:43:28
Problem är det speciellt när man skall försöka äta eller ta en kaffe/the. Inte roligt när stolen framför helt plötsligt rasar bakåt utan förvarning. Jag försöker fråga innan jag fäller stolsryggen bakåt. Tycker inte man skall behöva lägga stora pengar på att få mer benutrymme.
Anmäl inlägget
Humlan vrålar
Skrivet av Saltkammargutten, 2014-03-04 13:16:35
Cathay Pacific har säten där hela sätet ryggstödet justeras. Inte bara ryggsödet. Ungefär som affärsklassstolarna är idag på de stora maskinerna. Då inkräktar man inte på bakomvarande.
Anmäl inlägget
Fällbara Stolar på Longhaul
Skrivet av Leonardo, 2014-03-04 13:00:44
Möjligen ..Kanske en tankeställare och lösning riktat till FLYGBOLAGEN är att helt enkelt öka utrymmet mellan stolarna.. enkelt voila! Va f-ndet är väl där problemet ligger, att bolagen snålar o snålar med utrymmena, vägra åka med bolag som har för många säten i kabinen. Kolla innan resan vilka bolag som erbjuder bästa utrymmet o komforten
Anmäl inlägget
Trams
Skrivet av Trams, 2014-03-04 11:54:09
Vad är bekymret? Fäll din egen stol också så får du tillbaks de där extra centimeterna. Klart man måste kunna fälla stolen, annars vore det tortyr att åka longhaul.
Anmäl inlägget
Betala extra och få mer utrymme
Skrivet av Linkan, 2014-03-04 11:51:36
På de flesta bolag kan du betala extra och få mer utrymme.
Anmäl inlägget
Självcentrerade muppar
Skrivet av Alla, 2014-03-04 11:23:18
Jag, jag, jag, fy fan vilka självcentrerade muppar det finns. Skaffa en arbetsplats och sitt inte i offentliga miljöer och gnäll.
Flyget är till för alla så det är bara sitta snällt och åka med.
Anmäl inlägget
Arne Andersson
Skrivet av Ulrika, 2014-03-04 11:21:26
Tack för tipset! Ska genast införskaffa dessa.
Anmäl inlägget
Problem
Skrivet av Ulrika, 2014-03-04 11:16:22
Det är klart att man ska kunna få välja vad man vill göra under flygresan, vi är alla olika. Den framför kan väl ta hänsyn och fråga om det är ok att man fäller ner stolen en bit. Samma gäller personen som sitter bakom. Det är inte roligt när denne hela tiden håller på och rycker i stolen osv.
Tänk om vi alla kunde sluta vara så egoistiska och istället ta hänsyn till varandra.
Anmäl inlägget
Knee Defender
Skrivet av Arne Andersson, 2014-03-04 11:07:58
jag är 194 cm i strumplästen och hade tidigare väldiga problem med att framförvarande passagerare fällde ned ryggstödet så att mina knän hamnade mot stålskivan inne i hans ryggstöd.
Numera inträffar detta aldrig eftersom jag har inhandlat "Knee defender" ett par hårdgummiklotsar som anbringas på konsollerna till mitt nedfällbara bord. Klotsarna spärrar effektivt varje möjlighet för framförvarande passagerare att fälla sitt ryggstöd. Googla!
Anmäl inlägget
kom igen 2
Skrivet av L, 2014-03-04 10:53:29
Sluta gnälla om utrymme. Ett flygplan är en transportmaskin och inte en arbetsplats. I en transportmaskin bör man t.ex. efter maten kunna ta en tupplur och det går inte i en upprätt position. Att variera sin sittställning är dessutom medicinskt önskvärt på flygningar längre än två tim.
Anmäl inlägget
Håller med
Skrivet av Flyger varje vecka, 2014-03-04 10:09:54
Håller helt med författaren. Det är klaustrofobiskt när stolen fälls bakåt mot mig. Det går inte att använda laptop och vi är många som behöver lite extra jobbtid. Även om jag "bara" är 183 cm så får knäna inte plats. Fixera sätena i ekonomi!
Anmäl inlägget
Håller med
Skrivet av Kjell, 2014-03-04 10:00:08
Jag är 193 cm lång, jag känner mig som en sardin, totalt inklämd, jag brukar säga "du krossar mina knän. Ryanair har fasta säten, bra.
Anmäl inlägget
Obekvama flygstolar
Skrivet av Gladsaxe, 2014-03-04 09:39:50
Dagens flygstolar kan fallas bakat endast nagra fa cm. Alldeles for lite for att oka bekvamligheten. Tvartom borde de kunna fallas ytterligare lite for att oka bekvamligheten. Att kanske tvingas sitta i en fix position under 6-10 timmars resa ar medicinskt olampligt och fysisk plaga.
Anmäl inlägget
Visst kan det vara ett problem
Skrivet av Mats, 2014-03-04 09:34:24
Hej "kom igen" - lägg till 10 cm till din längd så lovar jag dig att du upplever det som ett problem. Men passageraren i stolen framför brukar inse det negativa med att fälla sätet när hen får mina knän i sin rygg.
Anmäl inlägget
kom igen
Skrivet av Thomas, 2014-03-04 09:25:42
Den amerikanska författaren bör banta kanske... Jag är 1.80cm lång och har aldrig känt att det blivit trångt när min granne framför mig fällt stolen bakåt...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev