Skriv ut  

Svenskt flyg ökar mest i skandinavien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 mars 2014
Flyget visar inga tecken på att minska. Vid Swedavias flygplatser var det upp sju procent jämfört med samma månad förra året. Och Sverige leder över de andra länderna i Skandinavien.

Under februari reste 2,4 miljoner resenärer till eller från någon av Swedavias flygplatser. Antalet resenärer är därmed sju procent fler jämfört med motsvarande månad föregående år. Antalet utrikes resenärer var 1,4 miljoner och antalet inrikes resenärer nära en miljon. Det ger en ökning med sju procent för både utrikes- och inrikesresandet.

– Precis som förra året är det i Sverige som den största ökningen av

resenärer i Skandinavien sker. Vi möter utvecklingen med omfattande investeringar där bland annat den historiska infrastruktursatsningen vid Arlanda är nödvändig för att säkra en fortsatt tillväxt i hela Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Antalet landningar i linjefart och charter vid Swedavias flygplatser har hittills i år ökat med fyra procent till 30 800 jämfört med perioden januari-februari

På Arlanda är siffrorna än bättre än snittet för Swedavias flygplatser och framför allt är det utrikestrafiken som går bra. Under februari månad passerade 1 492 820 resenärer flygplatsen, vilket är en ökning med nio procent jämfört med februari förra året. Utrikestrafiken ökade med tio procent till 1 100 474 resenärer och inrikestrafiken ökade med sex procent till 392 346 resenärer.

– I tre år i rad har antalet resenärer ökat till nya rekordnivåer på Stockholm Arlanda Airport. För att möta den rekordhöga tillväxten fortsätter vi utbyggnaden av flygplatsen med fokus på Terminal 5, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Antalet landningar på Arlanda ökade med fem procent till 8 462, jämfört med februari 2013. Därmed håller trenden med allt större och mer fullsatta flygplan i sig.

I Göteborg är det å andra sidan inrikestrafiken som drar upp statistiken, jämfört med februari 2013 ökade inrikesresandet med 9 procent, upp till 104 329 resenärer under februari i år.

– Inrikeslinjerna på Landvetter är en stark produkt med stort utbud som dessutom är prisvärd och pålitlig, kommenterar Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport, statistiken över inrikesresandet.

Antalet landningar under samma period uppgick till 4 667, en ökning med 2 procent jämfört med 2013.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev