Skriv ut  

Billigaste flygbiljetterna är inte alltid billigast

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 april 2014
Nyligen lanserade Ryanair möjligheten att köpa flygbiljetter via GDS-systemen. Men när systemet nu är igång visar det sig att de billigaste flygbiljetterna finns bara att få på flygbolagets egen sajt.

Det var smått sensationellt när Ryanair för en månad sedan meddelade att det skulle bli möjligt att köpa bolagets flygbiljetter också via Travelport och därmed GDS-systemen Galileo och Worldspan. Därmed öppnades möjligheter för resebyråer att sälja Ryanairbiljetter på ett helt annat och enklare sätt. Tidigare har Ryanair haft ytterst lite med resebyråvärlden att göra och enbart förlitat sig på försäljning via den egna sajten.
                     
Tillmötesgående mot resebranschen och resenärerna ligger i linje med det snällare och mer serviceinriktade flygbolag som numera också siktar på att locka fler affärsresenärer. Redan idag står de för drygt 20 procent av alla passagerare och de ska nu successivt kunna få ombokningsbara biljetter, fast-track på flygplatserna och fritt bagage upp till 15 kilo.
                     
Men nu när försäljningen via GDS-erna väl kommit igång, visar det sig att de billigaste biljetterna kommer resebyråerna inte åt, de kan fortfarande enbart bokas via Ryanairs egen sajt.

- Det är riktigt, de lägsta priserna kommer inte att finnas på GDS-erna, de finns på ryanair.com. En biljett som kostar 19,99 euro på vår sajt kan kosta 28,99 på GDS meddelade Lesley Kane som är chef för grupp- och affärsresor på Ryanair i en intervju med brittiska media.
                     
Trots protester från resebranschen går Ryanair vidare med förhandlingar om ännu fler GDS-avtal, bland annat med Amadeus och Sabre. Samtidigt förbereds lanseringen av Ryanairs nya sajt som kommer i slutet av april. Den nuvarande har mötts av växande kritik för att den är både ful och svårnavigerad och flygbolaget utlovar nu en ”problemfri” hemsida med en strömlinjeformad bokningsprocess.
                     
Det är också där som de allra lägsta priserna finns att tillgå, inte hos de resebyråer där affärsresenärerna i vanliga fall beställer sina biljetter.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Dålig research
Skrivet av Seb, 2014-04-10 21:49:34
"Samtidigt förbereds lanseringen av Ryanairs nya sajt som kommer i slutet av april."

Artikeln skrevs igår, men Ryanairs nya webbplats har redan lanserats, förra veckan! Borde ju gått att klickat sig in på Ryanair.com innan artikeln publicerades.
Den nya webbplatsen har ny uppdaterad användarvänlig design och dessutom nya funktionen Fare Finder som visar översikt på de absolut billigaste biljetterna över förvalda perioder man vill söka på.
Anmäl inlägget
Selvklart tar et reisebyrå, utenom carrier,
Skrivet av pf, 2014-04-10 14:22:15
også på internett en provisjon for tjenesten, dette gjelder enten det er SAS, Lufthansa, Air Bananistan eller Ryanair.

Hva er problemet ?
Anmäl inlägget
FR via GDSer
Skrivet av thomas, 2014-04-10 11:44:19
GDSerna tar svinbetalt ca 100 sek per biljett
ett 40 års gammalt system med databas på databas
Anmäl inlägget
-
Skrivet av notSAS, 2014-04-10 10:53:44
Självklart innebär det en extra kostnad att sälja biljetter på det här viset och självklart korrigeras biljettpriset därefter. Skillnaden i pris att boka via GDS verkar vara 9 euro, alltså ca 80kr.

Artikelns huvudsyfte - smutskastning...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev