Skriv ut  

Tvärstopp för Oskarshamns flygplats

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 april 2014
På skärtorsdag är det stopp för flygtrafiken på Oskarshamn. Direktflyg lägger ner linjen, två månader i förtid, sedan det politiska spelet kring flygplatsen skrämt bort resenärerna.

Jetstream
Jetstream

Det går möjligen att göra en del jämförelser med det lidande som är temat för påskfirandet inom kristendomen, och den plågsamma process som Oskarshamn nu genomgår: Det politiska spelet kring flygplatsens framtid har böljat fram och tillbaka. Det preliminära beslutet att lägga ner flygplatsen till sommaren, har genom politiskt finlir återremitterats för ytterligare utredning. Men redan i morgon tisdag kan den styrande majoriteten i Oskarshamns kommun köra över den borgerliga oppositionen och slutligen besluta om en nedläggning, trots de brister i utredningen kring flygplatsen som flygplatschefen Hans Ranestål påpekat.

Oskarshamn Airport
Oskarshamns flygplats

– Det finns stora luckor i utredningen, den är helt klart gjord av människor som inte är initierade om vad flygplatsdrift innebär, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt, säger Hans Ranestål. Jag skulle vilja säga att materialet som politikerna ska fatta beslut på faktiskt inte går att fatta beslut på, säger han.
           
Men redan nu i veckan försvinner den reguljära trafiken mellan Arlanda och Oskarshamn. Direktflyg flyger sträckan med två rotationer om dagen, flygningar som utförs av holländska AIS Airline med en Jetstream 32. Bolaget har nu beslutat att skärtorsdag blir sista trafikdag. Det är den segdragna debatten kring flygplatsen som gjort att bokningarna minskat drastiskt och det bär sig inte längre att flyga trafiken.

– Det är en kombination av olika parametrar som ligger bakom vårt beslut, dels handlar det om att passagerarunderlaget har sjunkit. Men det handlar också om att det är svårt att samarbeta med ledningen på Oskarshamns flygplats. 
Nedläggningsfrågan och de rådande osäkerhetsfaktorerna har spelat en oerhört stor roll, säger Tezz Torsdotter Ohlsson, som är vd för Svenska Direktflyg till nyheterna.net



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Statistik svar till småländsk företagare.
Skrivet av Patrik Pilot, 2014-04-16 13:03:08
Fullständigt barockt att påstå att den statistik som redovisas av Transportstyrelsen skulle misstämma! Flygplatserna redovisar varje månad in all verksamhet som skett på flygplatsen föregående månad. Infattar ankommande - avgående pax. Starter och landningar luftfartyg. Post och flygfrakt. Tyvärr är det så att verksamheten har avtagit på Oskarshamns Flygplats och sen kan man bara spekulera varför det är så. Statistiken visar verkligheten och inget annat.
Anmäl inlägget
Mhm del 3 - Revision
Skrivet av Småländsk företagare, 2014-04-16 10:42:13
Mhm del 1's första stycke är riktat till Patrik Pilot.
Anmäl inlägget
Mhm del 2
Skrivet av Småländsk företagare, 2014-04-16 10:41:21
Roger - Delvis rätt, men tilläggas bör att det är inte enbart operatörens fel. Ledningen HAR att göra med saken i högsta grad.

Björne - I en fungerande demokrati skulle du ha rätt, men inte i en "demokrati" där underlag för beslut är så kraftigt vinklat och delvis rakt upp och ned FEL att ett demokratiskt beslut inte är möjligt utan genomdrivs med hot, lockelser och andra diskutabla överenskommelser..
Anmäl inlägget
Mhm del 1
Skrivet av Småländsk företagare..., 2014-04-16 10:40:49
(som vanligt fel ute) TS statistik har väl aldrig stämt. Utv i rörelser har väl med operatören att göra i högsta grad ? fungerar inte samarbetet med FLP så går det inte. Alltid två som bråkar. Skulle för någon mer intelligent än du handla om fler saker som påverkar tex infrastruktur i regionen, företagaretableringar för att nämna några saker. Kontentrera dig på din flygbuss du.
Loop - Rätt så !!
S-skatten - Jissus...kommentar onödig.

Anmäl inlägget
Jamen så konstigt då
Skrivet av Lopp, 2014-04-14 16:44:39
Om man inte vill köra när passageraren vill åka utan hittar på egna korkade lösningar så är det väl inte konstigt att det sjunker,detta har ju inträffar på flera stationer där direktflyg opererar.
Anmäl inlägget
Rejäl utförsbacke
Skrivet av Patrik Pilot, 2014-04-14 15:36:01
Om man tittar på statistik hos Transportstyrelsen för 2013 så framgår det tydligt att Oskarshamns Flygplats har en utveckling på passagerare och flygplansrörelser som är bland de absolut sämsta i Sverige. Det kan inte bara skyllas på operatören utan det måste finnas flera orsaker till denna starkt nedåtgående spiral. Dags att lägga ner nu.
Anmäl inlägget
Money
Skrivet av S-katten, 2014-04-14 14:05:21
I slutändan blir det väl vi skattebetalare som betalade för "gratisbiljetterna".,för den är väl upphandlad av staten.
Tror också som föregående att det blir mindre å mindre,
Har någon koll på hur mycket det minskat på dom andra linjerna?
Anmäl inlägget
Logik
Skrivet av Hmmmm, 2014-04-14 13:57:17
Till att börja med kan jag bara hålla med Roger. Avies har haft liknande problem på bland annat Pajala linjen. Beläggningen har varit så låg att man beslutat att skänka bort biljetter för att någon eventuellt ska följa med. Liknande situation kommer nog att uppstå på samtliga linjer som trafikeras av det som paxen uppfattar som osäkra operatörer med undermålig personal.
Synd bara att fungerande koncept förstörs av ologisk girighet.
Anmäl inlägget
Det går bra nu direktflyg
Skrivet av Roger, 2014-04-14 11:52:08
Inte konstigt att passagerarna försvinner. Först förstör ni tidtabellen och sedan hyr ni in ett dåligt billighetsbolag med utländsk personal. Kanske inte det passagerarna vill. Så skyll inte på flygplatsen, skyll på er själva
Anmäl inlägget
Demokrati
Skrivet av Björne, 2014-04-14 07:26:59
"Köra över oppositionen." Är det inte meningen att de som är i majoritet ska kunna bestämma? Konstigt formulerat.

Mycket tråkigt besked dock.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev