Skriv ut  

Karlstad Airport får linje till europeisk hub

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 april 2014
En linje till någon av de stora hubbarna i Europa har länge stått på önskelistan i Karlstad och nu har den blivit verklighet.

– Det ger våra resenärer möjlighet att flyga vidare till 235 destinationer, säger flygplatschefen.

De regionala flygplatserna i landet är i de flesta fall väl försedda med linjer till Stockholm. Det hindrar inte att en direktlinje till någon av de större hubbarna i Europa alltid finns på önskelistan. Några flygplatser har lyckats, bland andra Linköping där SAS nu flyger på Köpenhamn och Växjö som får trafik till Amsterdam när Estonia börjar flyga i nära samarbete med KLM. Snart tillhör också Karlstad den exklusiva skaran när linjen till Frankfurt premiärflygs den 26 maj.

– Att vi får en direktförbindelse från Karlstad till Frankfurt – en internationell flygplats med ett världsomspännande nätverk och 400 avgångar per dag är unikt. Vi har jobbat under flera år för att få till en sådan här förbindelse och lyckats tack vare ett gott samarbete mellan flygplatsen, näringslivet och det offentliga. Vi är mycket glada att vi säkrat det bästa som finns att erbjuda, säger Peter Landmark, vd Karlstad Airport.

Liksom i Växjö finansieras flygtrafiken av både näringsliv och kommunen som ser flyglinjen som en förutsättning för att regionen ska utvecklas. Hur mycket som det kommunala bolaget Karlstads näringslivsutveckling betalar i förlustgaranti, är inget som är offentligt.

– Värmland är Sveriges fjärde största exportregion. 25 procent av alla anställda i Värmland jobbar i ett företag som verkar på en internationell marknad. Att ha direktflyg till en internationell hubb gör Värmland till en attraktiv plats att bedriva verksamhet. Därför är detta en angeläget för hela Värmland, säger regionrådet Catarina Segersten Larsson.

Trafiken mellan Karlstad och Frankfurt flygs av BMI Regional som sätter in en Embraer 145 med 50 stolar på sträckan. Fram till sommaren blir det en daglig avgång utom lördagar och det ökas efter semestern till två avgångar per dag under vardagar och en avgång på söndagar.

BMI Regional flyger redan idag från ett antal svenska flygplatser. Göteborg har två linjer, till Birmingham och Stavanger medan Flyglinjen i Kristianstad har BMI Regional på wetleasekontrakt för inrikestrafiken till Arlanda.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

LPI-AMS
Skrivet av MW, 2014-04-15 23:24:43
Linköping har under flera år haft trafik med KLM till AMS
Anmäl inlägget
Hoffa
Skrivet av Hej, 2014-04-15 16:42:36
Hoffa: när är det dock så att bmi regional är ett flygbolag och det är de som kommer driva linjen med stld från nätingslivet
Anmäl inlägget
wetlease?
Skrivet av hoffa, 2014-04-15 12:52:11
Det kallas inte wetlease då en arrangör anlitar ett flygbolag. En synpunkt ang. ert påstående om flyglinjen som inte är ett flygbolag. Fritidsresor wetleasar t.ex inteTUI.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev