Skriv ut  

Southwest börjar flyga långt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 april 2014
Det är kort- och medeldistansflygningarna inom USA som byggt upp Southwest Airlines, flygbolaget som också kallas lågkostnadsbolagens moder. Nu finns dock planer på att börja internationell trafik.

Southwest

Southwest Airlines är alla lågkostnadsbolags moder och bolaget brukar hållas upp som inspiratör och förebild av bland andra Björn Kjos och Michael O’Leary. Framgången bygger bland annat på en stenhård kostnadskontroll, enhetsflotta av Boeing 737 och fokus på kort- och medeldistanstrafik inom USA.

Men nu verkar det som om att självaste Southwest börjar vackla i tron på att långlinjer inte ska ingå i det egna linjenätet. För tre år sedan, 2011, köpte Southwest flygbolaget Air Tran och fick på köpet ett antal linjer till bland annat Mexiko och Karibien. Det är inget annat än en revolution för flygbolaget som tidigare enbart flugit inom USA. Samtidigt erkänner ledningen att de till stora delar missbedömt behoven hos resenärerna: Idag finns en allt större efterfrågan också på ett internationellt nätverk till Kanada, Mellan- och Sydamerika.

I Houston byggs nu den internationella verksamheten upp och ingenting är längre heligt. Bland annat diskuteras medlemskapet i någon av de tre stora allianserna och vilka eventuelle flygbolag som kan komma ifråga för codeshare. Allt ska enligt planerna vara klart om ett år, under andra kvartalet 2015.

Southwest är idag världens största lågkostnadsbolag och med närmare 600 Boeing 737 i olika varianter, har flygbolaget världens största flotta av modellen.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kl?
Skrivet av Arjan, 2014-04-26 16:37:31
Och vad liknar Ryan och NAS personalpolitik...?
Vissa problem hos Ryan nu när 300 piloter flyr till NAS...
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Smiskus, 2014-04-24 11:51:27
Kanske vi äntligen kan få en linje Västerås-El Paso nu!
Anmäl inlägget
Samarbejde bliver ikke med Norwegian
Skrivet av pierre holmgren, 2014-04-22 23:22:16
Spännende at se hvad et kommer til at medföre , men samarbejde/codeshare med NAS er udelukket da Southwest er en af flere der har protesteret mod
NAS modellen
Anmäl inlägget
Glömde
Skrivet av Kl, 2014-04-22 21:59:35
Synd att Ryan o Norweigan inte härmade deras personalpolitik
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev