Skriv ut  

Kastrup samlar flygtrafiken i två terminaler

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 augusti 2014
Den danska inrikestrafiken byter terminal och flyttar in i terminal 3. Därmed underlättas för de danska passagerarna som nu har utrikeslinjerna i samma terminal. Samtidigt läggs terminal 1 ner som inrikesterminal.

Men det är en omdaning som inte alla uppskattar.

SAS och Norwegian står för merparten av den danska inrikestrafiken. Tidigare har de danska inrikespassagerarna från bland annat Billund, Aalborg och Aarhus varit tvungna att byta terminal när de skulle fortsätta till någon annan destination. Men från den första april nästa år flyttas inrikestrafiken till terminal 3 och samlar på så sätt flödena i en terminal.

Det är en del i satsningen på att modernisera och rusta upp flygplatsens terminaler och på skapa kapacitet att på sikt kunna ta emot 40 miljoner passagerare per år.

Den tidigare inrikesterminalen förvinner därför inte utan blir en del i det kommande stora och sammanslagna terminalkomplexet.

– Både resenärer och flygplatserna ute i landet har länge önskat att vi stärker inrikestrafikens ställning på Kastrup och därmed bättre binda samman Danmark. Det gör vi nu. Med sammanslagningen blir det ännu närmare att byta flygplan och resa via CPH ut i världen. Vi stärker nu den internationella tillgängligheten för hela Danmark. VI har en konkurrenskraftig internationell flygplats i huvudstaden och kan erbjuda 155 direktlinjer till Europa och resten av världen, säger Thomas Woldbye, vd på Kastrup i ett uttalande.

Även de två största kunderna på flygplatsen, SAS och Norwegian, som tillsammans flyger cirka 85 procent av de cirka 1,5 miljoner inrikespassagerarna i Danmark är nöjda.

– Det är många fördelar med att finnas i samma terminal. SAS kunder som använder flygplatsen till att resa via Köpenhamn och ut i världen, får nu kortare väntetid och väsentligt kortare gångavstånd, säger SAS koncernchef Flemming Jensen i en kommentar.

Men inte alla är nöjda med de nya planerna, rapporterar danska medier.

De danska resenärer som inte ska resa vidare ut i världen utan pendlar in till Köpenhamn måste nu ta sig igenom den stora säkerhetskontrollen. Till skillnad mot tidigare blir det troligen längre köer och därmed längre tid för att ta sig till flighten. Den småskalighet och snabbare flöden som inrikespendlarna är vana vid är borta.

I samband med att planerna på den sammanslagna terminalen presenterats, har flygplatsen också publicerat nya avgifter för flygbolagen. Det är en prislista som förhandlats fram i huvudsak med SAS och Norwegian som motpart. Mot det protesterar de två danska flygbolagen DAT och Alsie Express som menar att höjningarna slår hårt mot de små flygbolagen med få inrikeslinjer.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hmm..
Skrivet av Fritz Klyka, 2014-08-13 13:54:27
Ja. För folket på båda sidor om Öresdiket är detta måhända en nyhet. Men knappast för övriga riket där CPH tappat i betydelse. Här på GOT t.ex är CPH numera bara 4:a på utrikes efter LHW, FRA, och AMS och snart går MUC förbi CPH. Utmärkt!
Anmäl inlägget
forts.
Skrivet av Kjell-Åke, 2014-08-13 07:41:22
Ville bara påpeka det naturliga att samla inrikes och utrikes i en och samma terminal..inte lätt att göra det på t.ex. Arlanda som den flygplatsen är byggd.
Kommer ihåg en resa från Las Palmas till AMS el var det FRA, med byte på jättelika Barajas i Madrid, inget problem då utrikesflyget gick från samma gate och med samma plan jag just landa med från LPA som var en inrikesflight..
CPH må ligga i Danmark men bara några km från Sverige!
Anmäl inlägget
Landvetter
Skrivet av Fritz Klyka, 2014-08-12 21:06:35
Utrikes resenärer måste fortfarande gå igenom utrikes säkerhetskontroll och inrikes paxen genom inrikeskontrollen. Men i övrigt funkar utrikes resp inrikes som en gemensam terminal på GOT. För övrigt håller jag med sign Ge upp. Fattar inte varför detta skulle vara av intresse för oss vad danskarna gör av sitt inrikesflyg.
Anmäl inlägget
Danmark
Skrivet av Ge upp, 2014-08-12 18:48:46
Men nu får ni väl ge upp. Kastrup ligger i Danmark!! Prenumerera på andra nyhetsbrev istället.
Anmäl inlägget
Göteborg har två terminaler
Skrivet av Anders, 2014-08-12 16:16:47
Inrikes och utrikes trafik är skilda i två terminaler på Landvetter
Anmäl inlägget
Helt rätt CPH
Skrivet av Kjell-Åke, 2014-08-12 14:20:35
CPH gör nu samma sak som man gjort på t.ex. GOT, samlar både inrikes och utrikes i samma terminal.
I Stockholmsområdet blir det bara fler flygplatser och på Arlanda får man springa långa sträckor mellan terminalerna...ännu en klar fördel för CPH!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev