Skriv ut  

Rekord i sommartrafiken på Bromma flygplats

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 augusti 2014
Sommarmånaderna är inte längre lågsäsong för inrikesflyget. Sverigeflyg visar rekordsiffror för juli månad och över huvud taget sätter sommarens trafikökning i stort än en gång fokus på Brommas framtid.

Sommarmånaderna innebär normalt mindre trafik på de svenska inrikeslinjerna. Fritidsresandet under främst juli månad kan inte väga upp bortfallet av affärsresenärerna. Det gäller särskilt en så utpräglad affärsreseflygplats som Bromma. Men i år kan Sverigeflyg visa en trafikökning på 3,4 procent under juli månad i jämförelse med samma period förra året. Sammanlagt flög 65 079 passagerare med Sverigeflyg och den stora merparten av dem passerade Bromma.

Det sätter än en gång fokus på Bromma där den sammanlagda trafiken hos alla flygbolag ökade än mer under juli månad, sju procent upp i jämförelse med förra året, enligt siffror från Swedavia. Samtidigt har flygplatsen dragits in i den politiska debatten.

– Just Bromma flygplats är en bidragande faktor till Sverigesflygs framgångar och en nedläggning av flygplatsen skulle göra regionernas tillgänglighet starkt begränsad eftersom Brommatrafiken inte får plats på Arlanda under peaktid, säger Christer Paulsson, vd för Sverigeflyg.

Det faktum att en eventuell nedläggning av Bromma inte i första hand är en Stockholmsfråga utan lika mycket av betydelse för de olika regionerna ute i landet, understryks av trafiksiffrorna för juli månad, menar Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.

– Alla siffror som pekar uppåt för oss är välkomna och stärker bilden av att de regionala flygplatserna behövs. Det ger en viktig signal in i den debatt som just nu pågår om Bromma, flygets framtid och en eventuell flygskatt, säger han.

Sommarens trafikökning kommer med all sannolikhet att hålla in sig även när semestrarna nu är slut. Hittills under det första halvåret har antalet passagerare på Bromma ökat med sex procent, och det märks nu i Sverigeflygs tidtabellsläggning.

– Den ökade efterfrågan på goda kommunikationer från Sundsvall, Ängelholm/Helsingborg, Ronneby, Halmstad, Kalmar och Växjö har gjort att Sverigeflyg sätter in extra turer med start i september, säger Christer Paulsson.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inte svart och vitt
Skrivet av Guest, 2014-08-20 14:52:16
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/bromma-flygplats-aer-avgoerande-foer-jobben-10249
Anmäl inlägget
En annan artikel idag om Bromma flygplats
Skrivet av Lae, 2014-08-19 14:21:36
...publicerades av Dagens Samhälle under rubriken Handelskammaren driver ohederlig Brommakampanj: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/handelskammaren-driver-ohederlig-brommakampanj-10214 Nedläggningshotet är enkom beroende av att Mavia utnyttjar ett kryphål i Brommaavtalet, med Swedavias goda minne. Hade man hållit sig till avtalet hade detta inte varit en valfråga.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev