Skriv ut  

Drönare växande problem för flygledningen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 september 2014
Radiostyrda drönare, som styrs från marken har blivit allt mer populära. Men nu slår flygledningen i Stockholm larm om att de håller på att bli ett problem för flygtrafiken till och från Bromma.

Drönare
Radiostyrd drönare

Vid den stora skogsbranden i Västmanland gjorde en av Kustbevakningens Dash 8 Q-300 en del flygningar som sambandsflygplan för den flygande brandbekämpningen. Vid ett tillfälle mötte flygplanet en radiostyrd drönare, alltså en mindre flygfarkost på samma flyghöjd, troligen ute för att fotografera brandhärden.

Tillbudet i närheten av Skavsta gick bra men användningen av drönare, alltså UAV, UAS eller RPAS, har visat sig vara ett ökande problem för flygledningen i Stockholm.

- Problemet är att ägarna ofta inte känner till att det är förbjudet att flyga inom kontrollzonen här i Stockholm, vilket innebär större delen av Stockholmsområdet, säger Björn Stavås, chef för ATS på Bromma.

Transportstyrelsen har delat in drönarna i olika klasser, de två minsta har en maxvikt på 1,5 kilo respektive sju kilo och ska enligt instruktionerna flygas inom synhåll för föraren på marken. Men även de mindre UAV:erna har kapacitet att stiga till höga höjder och inte sällan försvinna utom synhåll för piloten. Samma sak är det för flygledarna på Bromma.

- Vi ser dem inte på radarn och de har ingen transponder, alltså är de osynliga för oss.

På sajten flybydrone lägger privatpersoner upp information om flygningar och filmer gjorda med hjälp av drönare och Björn Stavås har upptäckt filmsekvenser där obemannad flygfarkost legat på medvindslinjen till en av banorna på Bromma. En kollision mellan något av de flygplan som trafikerar flygplatsen och en flera kilo tung drönare skulle kunna få allvarliga konsekvenser. Om en drönare upptäcks i närheten av flygplatsen måste flygtrafiken dirigeras om till Arlanda.

Transportstyrelsen har uppmärksammat det växande problemet och det krävs nu tillstånd för att flyga med en drönare. Men ett tillstånd från Transportstyrelsen säger bara att användaren är godkänd att flyga en UAV. Ska den obemannade flygfarkosten sedan användas i Stockholm, där i princip större delen av staden ingår i kontrollzonen, måste flygledningen ge tillstånd i varje enskilt fall.

- Det här är ett växande problem inte bara i Sverige utan också ute i Europa och EU arbetar nu med frågan för att få fram internationella regler för användningen, säger Eva-Marie Löfqvist, pressansvarig på Transportstyrelsen.



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Underbart!
Skrivet av Gotfrid, 2014-09-17 20:51:44
Vilken härlig känsla det måste vara att sätta sig bakom ett parkeringshus på Arlanda, ta fram sin drönare, koppla på sina "vision googles" och bara börja flyga runt alla passagerarplan och speja! ;-) Man borde ju kunna ta sig in relativt enkelt och utan att synas! Läskigt!
Anmäl inlägget
GPS spärr
Skrivet av Reine, 2014-09-17 16:01:07
Min hexacopter har en GPS och i styrsystemet finns det begränsningar för var jag kan flyga, bl.a. flygplatser är med i den spärren så jag kan inte ens starta i fel luftrum. Detta borde införas på alla kommersiella modeller som går at köpa. Den som finns på bilden i artikeln har just denna spärr.
http://wiki.dji.com/en/index.php/Phantom_2_Vision%2B_Flight_Limits
Anmäl inlägget
Problemet
Skrivet av Modellflygare, 2014-09-17 12:04:28
är dom som olovligen flyger utom sitt eget synhåll med videolänk ner till marken. Då tappar multicopterflygaren omvärldsuppfattningen och vet inte att han är i vägen för ett riktigt plan.
Vi som håller på med traditionellt modellflyg är begränsade av våra ögons räckvidd och uppfattar alltid när ett fullskalaplan närmar sig där vi står och flyger.
Anmäl inlägget
Slimmad in och utflygning på Bromma
Skrivet av SlimJim, 2014-09-17 07:20:25
Nu när man lagt ner allmänflyget på Bromma så skulle man kunna minska kontrollzonen. Stockholmarna borde kräva en mer slimmad in och utflygning.
Anmäl inlägget
Till biggles
Skrivet av Pilot, 2014-09-16 18:34:00
Otroligt löjligt att jämföra drönare med gäss, vilket är något vi måste leva med, men det är däremot inte drönare, då de går att kontrollera.
30 år? De drönare vi ser idag för privat bruk har bara funnits några år. Nu ökar de med markant och det är väll bara en tidsfråga innan den första kollisionen äger rum. Dags att krypa fram under din sten.
Anmäl inlägget
Inte lätt att vara pilot
Skrivet av Biet, 2014-09-16 16:12:05
Var tvungen att kolla på nallen så det inte var 1/4...
Anmäl inlägget
.
Skrivet av narren, 2014-09-16 13:40:45
Styrsystem som kan navigera via gps begränsas till räckvidd endast av batteri/vikt-förhållandet och kostar bara ett par hundralappar.
Just multikopterversionerna är populärast enbart för att de är så lätthanterliga, det går alldeles utmärkt att sätta motsvarande system på ett modellsegelflyg och flyga flera mil, men det kräver lite mer entusiasm av hobbypiloten.
Anmäl inlägget
.
Skrivet av narren, 2014-09-16 13:40:30
Nej, det finns ingen dokumenterad dronestrike.
Det finns en near miss att läsa om från Florida i mars.
Precis som sägs är nog gäss betydligt farligare då de knappast vet att de ska väja.
Hobbyn att flyga med modellflyg av alla möjliga slag är inte ny men det är först på senare tid som räckvidden för sändare ökat till flera kilometer.
Anmäl inlägget
Fler incidenter i USA
Skrivet av Peter, 2014-09-16 12:20:45
http://edition.cnn.com/2014/05/09/travel/unmanned-drone-danger/
Anmäl inlägget
Flera incidenter i USA
Skrivet av Peter, 2014-09-16 12:18:06
www.washingtonpost.com/sf/investigative/2014/06/23/close-encounters-with-small-drones-on-rise/
Anmäl inlägget
Drönare
Skrivet av Peter, 2014-09-16 12:07:11
Det var nog inte så många drönare ute o flög för 30 år sen.
Har kanske blivit ett problem på senare tid.
Men om du jobbat i 30 år så är det nog inget problem för just dig??
Anmäl inlägget
Gås
Skrivet av Biggles, 2014-09-16 11:17:18
Lite som att göra höna av en fjäder, själv har jag jobbat som pilot i 30 år, aldrig störts av några drönare.

Börja med att förbjuda gäss och andra större fåglar i kontrollerat luftrum. Dom struntar i mycket högre grad i flygreglerna. Förstår dessutom inte situationen som en normalt tänkande drönarpilot.
Anmäl inlägget
Dronestrike
Skrivet av Pilot, 2014-09-16 09:58:20
Finns det någon dokumenterad dronestrike?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev